Primăria Cluj-Napoca face rabat imobiliar în privința unei investiții imobiliare în care sunt implicate familiile Silaghi și Șomlea. Banii familiei Silaghi vin de pe urma afacerilor derulate de milionarul clujean Claudiu Silaghi, decedat în 2011, iar din cealaltă familie face parte Elena Botezan, născută Șomlea, care a condus pentru mai mulți ani DNA Cluj și, ulterior, a fost judecătoare la Curtea de Apel Cluj. Cele două familii s-au asociat și au depus la primăria clujeană o documentație pentru aprobarea unei investiții imobiliare pe locul fostei platforme industriale Transcom. În mod normal, legislația prevede ca în acea zonă dezvoltarea imobiliară să fie de o anvergură mult mai mică decât cea avizată de primăria clujeană în acest caz. În acest fel sunt generate aglomerările urbane de tip ”dormitor” sau ”junglă” de care se plâng majoritatea locuitorilor acestui oraș.
Prin avizul de oportunitate emis pentru investiția imobiliară de la platforma Transcom, Primăria Cluj-Napoca nu a respectat legislația pentru că, în pofida reglementărilor stabilite de Planul Urbanistic General, investitorii vor putea să construiască mai mult decât permite legislația.
Legea prevede ca, într-o situație similară cu cea a Transcomului, să se poată construi pe o suprafață de 78.312,72 mp desfășurați aferenți coeficientului de utilizare al terenului cu suprafața totală de 52.914,00 metri pătrați.
Însă primăria a stabilit ca pe terenul respectiv să se depășească suprafața desfășurată maximă admisă prin C.U.T. (Coeficientul de Utilizare al Terenului) cu până la 116,21%.
Legea 350/2001 (al. 7,art. 32) prevede că mărirea coeficientului de utilizare al terenului prin P.U.Z., față de P.U.G., poate fi de maxim 20%.
Avizul de oportunitate eliberat de Primăria Cluj-Napoca în noiembrie 2023 încadrează platforma Transcom în U.T.R. „S_Em”. Privind categoriile funcționale posibile, pentru „zona mixtă” se stabilește C.U.T. maxim = 2.6 în cazul parcelelor „comune”, respectiv C.U.T. maxim = 3.2 pentru „parcelele de colț”. Pentru subzona „de instituții și servicii publice constituite în clădiri dedicate situate în afara zonei centrale”, mai precis pentru „ansambluri sau parcelele comune” se stabilește C.U.T. maxim = 2.2, respectiv pentru „parcelele de colț” se limitează C.U.T maxim la 2.8.
Doar că prin P.U.G., respectiv U.T.R. „S_Em”, coeficientul maxim de utilizare al terenului (C.U.T.) este limitat la 1.2.
De altfel, referitor la ace Ordinul Arhitecților din România a atras atenția, în iunie 2023, în „contextul proiectului de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor (CATUC)”, privind faptul că: „Legislația actuală în domeniul urbanismului acordă posibilitatea inițiatorilor de planuri urbanistice zonale să crească cu 20% indicatorii urbanistici reglementați prin documentații de nivel superior. Nu există justificări și nu au fost prezentate argumente pentru a crește la 30% acest grad de variabilitate deja existent, așa cum se propune prin proiectul de lege.”
Ce se va construi pe amplasamentul Transcom
Firma SC Transcom este administrată de Grigore Botezan, soțul Elenei Botezan. Înainte de Grigore Botezan, compania a fost administrată de ŞOMLEA NICOLAE TRAIAN, tatăl Elenei Botezan. Societatea este o fostă autobază pentru camioane și autobuze, însă acum terenul este atractiv pentru investitorii imobiliari. Astfel că, o parte din companie a fost preluată de frații Laura și Claudiu jr. Silaghi. Ei și-au câștigat averea de pe urma tatălui lor, Claudiu Silaghi, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania. Acum, în locul Transcom va apărea un mini-cartier de blocuri cu 5 și 10 etaje.
În noiembrie 2023, Primăria Cluj-Napoca a eliberat avizul de conformitate. Potrivit documentului, terenul pe care se află autobaza este încadrat, potrivit PUG-ului, într-o zonă în care se pot derula servicii de tip industrial și comerț en-gros. Însă, proprietarii au cerut schimbarea încadrării urbanistice pentru permiterea dezvoltării de locuințe colective, activități administrative, de administrare a afacerilor, financiar bancare, comerciale, culturale, de învățământ, sănătate, turism. De asemenea, prin propunere se instituie în mod obligatoriu o subzonă pentru instituții și servicii publice.
Documentația arată că accesul auto se va realiza din străzile Câmpina și Bobâlnei. Planul Urbanistic Zonal pentru restructurarea Transcom a fost făcut de firma Arhimar. Vor fi amenajate 1450 locuri de parcare la subsolul clădirilor sau la sol, iar blocurile vor fi de 5 și 10 etaje.
Fraţii din Justiţie
Elena Botezan a devenit şeful DNA Cluj în toamna anului 2009, după ce anterior lucrase la DNA Bucureşti. Ea este procurorul care a lucrat la cazurile de mare corupție din Cluj. Este vorba de cazurile lui Radu Bica, membru PDL și fostul vicepreședinte al CJ Cluj, Sorin Apostu, PDL-ist și fostul primar al Clujului, Horia Uioreanu, fostul șef liberal al Consiliului Județean Cluj.
În afară de dosarele din Cluj, a lucrat la o anchetă în urma căreia au fost trimise în judecată mai multe nume grele din Justiţie. Este vorba de fostul procuror general adjunct de la Parchetul ÎCCJ, Gabriela Ghita, foştii procurori Dumitru Gheorghe (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti) şi Sterian Guli (Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni), Gheorghe Cerbeanu (fost judecător la Tribunalul Vâlcea) şi Gheorghe Bucur (notar şi fost membru CSM).
Ea are un frate care lucrează de partea cealaltă a sălii de judecată, adică este avocat. Radu Şomlea a intermediat vânzarea hotelului Rimini din cartierul Zorilor. Prin intermediul lui Şomlea, fostul finanţator al CFR Cluj, Arpad Paszkany a cumpărat hotelul de la Gheorghe Fatol cu 6 milioane de euro.
De altfel, în pofida dosarelor penale care i-au atârnat lui Paszkany ca o ”codiţă”, fratele fostei şefe DNA Cluj a avut o relaţie de afaceri fructuoasă cu Şomlea.
Şomlea, nu doar l-a ajutat pe Paszkany să cumpere hotelul, ci ii reprezintă firmele.
Firma ECOMAX GENERAL INVESTMENTS (deţinută de Arpad Paszkany împreună cu SC Euromentor Development, o altă firmă a omului de afaceri clujean) a dat în judecată BCR LEASING într-un proces (nr. dosar 52404/3/2011) de natură comercială. Paszkany a ales să fie reprezentat de SOCIETATEA CIVILĂ DE AVOCAŢI NISTORESCU, ŞOMLEA ŞI ASOCIAŢII. De asemenea, Radu Şomlea a reprezentat SC Ceda Imobiliare, o firmă de construcţii care a construit proiectul American Village, dar nu şi-a mai plătit o parte din furnizorii de materiale şi o parte din creditele contractate.
Şomlea i-a avut client pe AICHER MAXIMILIAN neamţul care a cumpărat Combinatul de Utilaj Greu din Cluj Napoca, pe EVW HOLDING (importatorul oficial al camioanelor DAF în România), societatea deţinută de multinaţionala E VAN WIJK ROMANIA şi clujeanul Ioan Chita (avere cotată de Forbes la circa 20 milioane de euro) şi Mircea Mureşan.
avocaţii Şomlea şi Nistorescu, conform propriei prezentări se mândresc cu clienţi precum Jolidon S.A., Gedeon Richter Romania, S+B Gruppe Austria, OMV Petrom S.A., Millennium Bank, Frosys Siemens, Arobs Transilvania Software, Siemens S.A., Airpack S.R.L., Knauf Insulation S.A., Coratim S.A., Lecom S.A., Vitacom Electronics S.R.L., Lamdro S.A., Nervia S.A., etc.
Cum a ajuns autobaza Transcom în patrimoniul familiei Silaghi
Pachetul majoritar de acţiuni al Transcom se află în patrimoniul fraţilor Laura şi Claudiu Silaghi, copiii lui Claudiu Silaghi, fostul şef al Băncii Transilvania decedat în 2011.
Iniţial, acţiunile au fost cumpărate de societatea Star Lubricants, companie la care acţionari sunt Laura şi Claudiu Silaghi, cu câte 45% din pachetul social, şi Silviu Mototolea, care deţine restul pachetului şi funcţia de director a companiei.
Apoi, din această societate, care este un nume important în piaţa distribuitorilor de uleiuri auto, s-a desprins firma STAR ASSET HOLDINGS în care Laura şi Claudiu Silaghi au inclus pachetul de acţiuni al Transcom. Societatea Star Asset Holdings are ca domeniu principal de activitate afacerile imobiliare.
Până să ajungă în patrimoniul familiei Silaghi, în afacerea Transcom au lucrat Grigore Botezan, Şomlea Nicolae Traian şi BOTEZAN PIETRUTA BALASA, sora fraţilor Botezan, care a ocupat funcţia de cenzor în cadrul acestei afaceri.
De asemenea, fratele lui Grigore Botezan, Hilarion, are sediul social al unei societăţi pe care o deţine la adresa unde funcţionează Transcom.
Răzvan Robu/ Anca Mihai