Scandalurile în orașul de cinci stele se țin lanț, de la statui fără soclu și până la relocarea copacilor de pe străzile Universității și Kogălniceanu. Clujenii s-au mobilizat exemplar, iar sub presiunea străzii, Emil Boc a organizat o dezbatere publică, pe tema relocării arborilor de pe străzile mai sus menționate, care a durat mai bine de cinci ore. Înainte de a se ajunge la această dezbatere, mii de clujeni au semnat o petiție intitulată „Păstrarea arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității în amplasamentul lor actual”, iar în semn de protest, unii dintre ei au format un lanț uman în jurul copacilor. 

Mulți clujeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pierderea copacilor de pe străzile Universității și Kogălniceanu, precizând că relocarea lor, mai degrabă distrugerea lor, având în vedere că doar în toamnă ar fi plantați, ar fi un act de neglijență gravă față de mediul înconjurător și o lovitură în centură administrației clujene, care se laudă că protejează spațiul verde, dar tot mai mult beton apare la orizont. 

Dezbaterea care a avut loc a fost un eșec total, având în vedere că nu s-a ajuns la nicio concluzie. Emil Boc a „fluturat” în fața celor prezenți părerile veșnicilor specialiști, iar la final, edilul a spus că vor fi luate în considerare toate opțiunile și că se va ține cont de opinia publică în luarea unei decizii finale. Iosif Pop, de la Consiliul Civic Local, l-a atacat pe edil în timpul dezbaterii, precizând că dânsului îi place piatra, nicidecum pomii. 

Am luat pulsul la firul ierbii și am întrebat clujenii despre noul scandal 

Înțelegem că Emil Boc este primarul unui oraș de cinci stele și nu are timp să iasă printre oameni și să vorbească cu ei, dar acest lucru ar fi trebuit să se întâmple încă de la început. Dacă el nu vrea, noi vrem, motiv pentru care ne-am dus la locul cu pricina și am luat la întrebări câțiva clujeni care au trecut pe Kogălniceanu, dar și pe Universității. 

Un bărbat, în vârstă de 55 de ani, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a precizat pentru Gazeta de Cluj că strada Kogălniceanu pare să fie „blestemată”, de când au început lucrările de modernizare. Mai mult, el a spus pentru ziarul nostru că a văzut o parte din dezbatere, dar a înțeles din start că politicienii îi bagă la înaintare pe specialiști pentru a ieși basma curată. 

Nu se atinge nimeni de arborii de pe Kogălniceanu”, a spus Emil Boc. Am înțeles ce vrea să spună, dar atunci de ce apar atâtea pietre peste tot? S-a săturat de umbra oferită de ei și vrea el să strălucească printre betoane? Lasă-i, domnule, acolo. Nu te-au deranjat copacii ăia cu nimic. Și pe Universității s-a declanșat marea bocăneală împotriva lor. E de plâns.”, a precizat bărbatul pentru Gazeta de Cluj. 

BOX 

Copacii de pe Kogălniceanu rămân la locul lor… pentru moment 

Reamintim că la dezbaterea publică din sala de Sticlă din Primăria condusă de Emil Boc s-a precizat că arborii de pe strada Kogălniceanu nu vor suferi din cauza lucrărilor de modernizare. Mai mult, celor prezenți li s-a amintit că proiectul nu prevede tăierea sau relocarea lor, ei urmând să rămână exact în locul care sunt. 

De cealaltă parte, pe Universității  se vor găsi 49 de arbori, cu 12 mai mulți decât în prezent, aparținând speciilor tei, salcâm și ginkgo biloba. Arborii care au fost deja relocați au fost puși în containere cu pământ până în toamnă, când vor fi replantați în parcul Colina și în locurile unde există arbori uscați. Prof. Dr. Florin Păcurar, specialist în Pratologie la USAMV, a spus că cei opt arbori relocați au o vârstă între 2 și 3 ani, ceea ce facilitează conservarea lor. Profesorul a recomandat să aștepte o săptămână-două, înainte de a planta următorii opt arbori. 

Arborii s-au săturat de Emil Boc și „cad pe capete” pe malul Someșului ca formă de protest 

Un alt clujean ne-a precizat că edilul ori nu mai știe ce face în bătătura sa, ori le face intenționat, doar pentru a fi în centrul atenției. 

Când ești copil faci orice ca să fii văzut, ochii să fie ațintiți asupra ta. Și primarul, de ceva timp, cam asta face. Își asumă proiecte care nu sunt terminate cum trebuie, se plimbă la piață, dar ezită să meargă în punctele „care ard” din oraș. Aici mă refer la străzile unde lumea se leagă cu lanțurile de arbori, mai nou. Oare când o să-i vedem pe politicieni că se leagă de copaci ca să nu fie tăiați? La paștele cailor. Își pătează imaginea, nu?”, a spus clujeanul.  

Adela Deheneș, consilier local USR, care a participat la dezbaterea maraton unde s-a vorbit cel mai mult despre copaci, a precizat pentru ziarul nostru că pentru administrația Cluj-Napoca, în economia întregului proces de reamenajare a străzii Universității, copacii sunt o miză minoră. 

„Smulgerea şi înlocuirea teilor nu rezolvă nici o problemă, în schimb contrariază grav opinia publică: atât din punct de vedere estetic, sentimental, dar şi practic (umbră, oxigen, puncte de relaxare) şi din punct de vedere al modului în care în Cluj este îngrijită natura, prin copaci şi spații verzi.  Argumentele pentru eliminarea arborilor sunt fragile şi au fost contrazise de multe voci de specialişti neangrenați direct în procesul decizional. Administrația trebuie să asculte toate opinile, să cântărească şi să decidă în favoarea beneficiarilor reali ai spațiului public, aceştia sunt clujenii”, a spus Adela Deheneș.

De asemenea, consilierul local a mai afirmat că în urma dezbaterii, un aspect care a fost până acum eludat în dialog cu cetățenii. Mai exact, circulația mașinilor va continua pe str. Universității. 

„Nu ştim cu ce flux, nu există până în acest moment propuneri de reducere a traficului printr-o sistematizare a circulației pe rute adiacente gen Str. Avram Iancu respectiv Str. Napoca. Şi aici ținem cont de descărcarea rutieră actuală pe Str. Universității, unde o singură bandă a generat blocaje mari şi trafic bară la bară.  Cu atât mai mult în perspectiva lucrărilor de anvergură la metrou, pentru care încă nu avem un plan de trafic alternativ.  Proiectul preconizează o singură bandă carosabilă, delimitată cu marcaje pe sol, la mai puțin de 1 metru de blocuri de calcar pentru şezut, expuse în plin soare”, a spus consilierul local USR. 

Totodată, Adela Deheneș a susținut că în acest moment există două categorii de beneficiari de pe urma modernizării străzii Universității: pietonii, care sunt în căutarea unui loc unde să stea la umbră și șoferii care au nevoie de rute circulabile bine organizate. Consilierul local a amintit de faptul că reamenajarea propusă pe Str. Universității, inclusiv prin înlocuirea copacilor crescuți frumos îi va frustra foarte mult şi pe unii şi pe ceilalți. 

„Copacii actuali trebuie să rămână, iar administrația să considere tabloul de ansamblu al zonei, respectând toate nevoile cetățenilor urbei”, a conchis consilierul local, Adela Deheneș. 

Colac peste pupăză, soarta arborilor încă este în aer, iar propunerile clujenilor urmează să fie analizate de către veșnicele comisii de specialitate ale Primăriei Cluj-Napoca. Derularea proiectului de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente urmează să fie decisă în perioada următoare. Tot în perioada următoare se va decide și soarta arborilor. Să vedem dacă vor mai fi până în toamnă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.