Primăria Cluj Napoca a atribuit la mijlocul acestei luni un contract de peste jumătate de milion de lei firmei ieşene AXXA REGIONAL MANAGEMENT SRL care va trebui să asigure administraţiei conduse de Emil Boc consultanţă privind fondurile europene. Firma a subcontractat o parte din lucrări unei societăţi care face afaceri cu un ”satelit” de-a lui Liviu Dragnea. Firma Axxa Regional Management este fondată de o fostă directoare din administraţia ieşeană care a fost trimisă în judecată pentru corupţie împreună cu Cristian Adomniţei, fostul preşedinte al PNL Iaşi.

Administraţia locală a atribuit în cursul lunii februarie licitaţia ”Servicii de consultanţă în elaborarea cererilor de finanţare pentru proiectele propuse spre finanţare prin POR 2014-20120” firmei Axxa Regional Management din Iaşi. Potrivit caietului de sarcini, firma va trebui să se ocupe de ”SERVICII DE CONSULTANŢĂ ÎN ELABORAREA CERERILOR DE FINANŢARE PENTRU PROIECTELE PROPUSE SPRE FINANŢARE PRIN POR 2014-2020 conform descrierilor din caietul de sarcini. Lista de proiecte orientative se regăsesc cuprinse în Anexa 5 a caietului de sarcini. Cantităţile minime-maxime acord -cadru pentru „Servicii de elaborare a cererii de finanţare”: minim 1- maxim 20; cantităţile minime-maxime contract subsecvent „Servicii de elaborare a cererii de finanţare”: minim 1-maxim 3 (se va întocmi un contract subsecvent pentru maxim 3 cereri de finanţare); valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 163.785,60 lei fără TVA”.

Valoarea contractului fusese estimată iniţial la 1.091.904 de lei, fără TVA, însă firma din Iaşi a câştigat contractul licitând cu aproape jumătate din această sumă: 476.000 de lei, fără TVA. O parte din această sumă va fi plătită subcontractorilor PFA CORODESCU MARIUS CRISTIAN – 1000 lei fără TVA/cerere de finanţare, SC INTO SRL- 5000 lei fără TVA / cerere de finanţare şi SC SMART TECHNOLOGY &RESEARCH CONSULTING SRL- 5000 lei fără TVA/ cerere de finanţare.

 

Legături cu ştabii din Iaşi

Firma AXXA REGIONAL MANAGEMENT SRL este administrată şi deţinută de Cadar Lucian Giurgi. Această societate a fost înfiinţată de Jinga Cristina-Teodora care l-a cooptat pe Cadar în afacere în anul 2011.

Înainte că Jinga să ajungă şef la Direcţia de Proiecte Europene din cadrul CJ Iaşi, ea a fost mai întâi consilier personal al preşedintelui Cristian Adomniţei. Jinga a lucrat anterior şi pentru fostul preşedinte Constantin Simirad, însă şi-a prezentat demisia din funcţie după un scandal legat de refacerea DJ Iaşi-Vaslui, aspect care nu a fost făcut public de autoritatea judeţeană. Jinga a fost nevoită să plece din Consiliu pentru că nu a gestionat corespunzător situaţia în momentul în care constructorul portughez Jaop Sociedad de Empreitadas a fugit din ţara. Jinga a lucrat o vreme şi pentru Fundaţia Ecologică Green, ce aparţine clanului Anghel şi Cristian Stânciu, ambii membri PSD. Aici, Jinga a fost şef peste departamentul de proiecte europene. Astfel, acesteia nu i-a fost greu să obţină acel contract cu Primăria pentru reabilitarea Axei Sud a municipiului. Societatea pe care o reprezintă a fost înfiinţată în anul 2010 şi are doar patru angajaţi. Într-o ediţie a Monitorului Oficial din 2011, a fost aprobat un act adiţional la cel constitutiv al societăţii. În bază acelui act a fost cooptat că asociat Lucian Giurgi Cadar, un bărbat tot din Păcurări.

 

Hop şi DNA-ul în afacere!

Numele patroanei firmei de consultanţă Axxa Regional Management SRL Iaşi a intrat în atenţia opiniei publice în prima jumătate a anului 2015, când Direcţia Naţională Anticorupţie a emis pe numele Cristinei Teodora Jinga o ordonanţă de reţinere pe timp de 24 de ore, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi instigare la fals intelectual. În acelaşi dosar a fost reţinut inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi de la vremea respectivă, Cristian Adomniţei.

În data de 3 iulie 2015, DNA a decis trimiterea în judecată a dosarului, la Tribunalul Iaşi, cu Cristina Teodora Jinga în stare de arest. Alături de ea, tot în stare de arest, au fost trimise în judecată Carmen Ingrid Irimescu, şef Serviciu Proiecte şi Parteneriate, dar şi Letiţia Elena Popa, administrator al firmei SC Laser Co SRL. Cristian Adomniţei a fost trimis în judecată sub control judiciar, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual.

Faptele pentru care cei în cauză au ajuns în faţa instanţei sunt presupus a fi fost săvârşite începând cu luna august a anului 2013, când, la Direcţia de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din Consiliul Judeţean Iaşi, a fost redactat caietul de sarcini aferent achiziţiei unor servicii de tipărire a unor materiale de promovare a judeţului Iaşi, contract care a fost adjudecat de către SC Laser Co SRL. Durata maximă de execuţie a contractului era de trei luni, iar procurorii susţin că administratorul companiei, Letiţia Elena Popa, a întocmit şi utilizat documente false, constând în CV-urile angajaţilor, pentru a putea îndeplini criteriile de atribuire prevăzute în caietul de sarcini. În acest mod, ar fi determinat membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie contractul către firma sa.

 

 

Dosarul e pe rol

Din rechizitoriul trimis de DNA în judecată, reiese faptul că, în anul 2015, pentru a ascunde frauda din derularea contractului încheiat de Consiliul Judeţean Iaşi cu SC Laser Co SRL, Cristina Teodora Jinga a semnat centralizatorul intrărilor şi ieşirilor de materiale de promovare aferente contractului în cauză. În cuprinsul acestui centralizator, fondatoarea firmei Axxa Regional Management SRL a atestat, în mod mincinos, restituirea către SC Laser Co SRL a 948 de albume de prezentare a judeţului Iaşi, pe motiv că trebuiau actualizate în mod gratuit cu date şi fotografii privind Aeroportul Internaţional Iaşi.

 

Un pic de mustaţă de la Dragnea

Cealaltă firmă care va subcontracta o parte din lucrări, SC Into a câştigat în asociere cu firma  WFA Impex S.R.L. licitaţia „Reabilitare şi Modernizare a Reţelei de Străzi Urbane a Oraşului Hârşova“, atribuită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, pentru suma de 27.050.534 de lei. Firma WFA Impex este deţinută de Ion Florian care este unul dintre ”sateliţii” Tel Drum.

Societate care, împreună cu administratorul, directorul general şi directorul tehnic Mircea Vişan au fost puşi sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. WFA Impex, administratorul societăţii Ion Florian şi un fost director general adjunct al Tel Drum, Florea Neda au fost acuzaţi pentru complicitate la fraude europene.

5 COMENTARII

  1. DeNeA-u s-o sculatu / Mapa-‘n mana s’-o luatu / Dupa spag-‘o alergatu / Sus in liftu l-o aflatu / Stai fartat nu ma turna / Lasa mie spaga ta / Ca nu-s fiara gratiilor / Ci-s vataful spagilor / Spagilor, procentelor / Din varfutu pilelor / Pilelor, partidelor / Haida leru-cardu-‘i, card.

    • Vai șamar de capu nost co ajuns mocanu hot/fură ,minte ,prăduiește cu proiect ne aburește/ștampilăm in veselie să avem parangelie / drumuri , parcuri și asfalturi la SF.DOMNUL așteaptă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here