Primăria Cluj Napoca organizează o licitaţie pentru achiziţionarea de piese de schimb pentru locurile de joacă din oraş în valoare de peste 7,5 milioane de euro. Tot în cursul acestui an, primăria lui Emil Boc i-a atribuit firmei Dupex un contract de peste 1,3 milioane de euro pentru întreţinerea locurilor de joacă din oraş. Firma respectivă a câştigat, în paralel cu altă firmă preferată a primăriei clujene, SC King Industrial, licitaţii similare în 2007, 2009, 2013. Pentru ca aceşti bani să ajungă unde trebuie, caietele de sarcini făcute de primărie au hibe care pot duce la excluderea firmelor concurente pe criterii neloiale. În acest timp, procuratura clujeană este o instituţie respectabilă, pe holurile căreia mai umblă alzheimerul.

 

Municipalitatea clujeană organizează licitaţia denumită ”Piese de schimb pentru aparatele de joacă amplasate pe raza municipiului Cluj-Napoca” cu o valoare de 33.959.940 de lei, fără TVA. Acest contract va fi un acord cadru încheiat pentru o perioadă de doi ani. Contractul este structurat pe mai multe loturi dintre care se evidenţiază toboganele. Însă, cel mai atrăgător lot este cel al toboganelor: pentru ca cei mici să alunece la vale pe tobogane nou-nouţe, Emil Boc vrea să cheltuiască peste 20 de milioane de lei. Firmele care vor să participe la licitaţia pentru acest lot trebuie să demonstreze că în ultimii trei ani au vândut tobogane de 620.000 de lei fără TVA.

Problema cu această licitaţie constă în caietul de sarcini care este făcut în aşa fel încât să elimine firmele neavizate care se gândesc că ar putea sparge monopolul instituţionalizat de două firme de casă a primăriei clujene: SC Dupex din judeţul Alba şi King Industrial din Bucureşti.

În Cluj Napoca municipalitatea are în administrare 270 de locuri de joacă pentru copii, cele mai multe dintre ele fiind mobilate de aceste două firme.

Spre exemplu, la lotul Tobogane din cadrul acestei licitaţii sunt mari şanse ca doar aceste două firme să se încadreze în baremul impus de primărie. Potrivit pieţei, segmentele de tobogane sunt produse doar în China şi Turcia. Iar firma King Industrial are patronat turcesc.

Mai mult, caietul de sarcini este făcut astfel încât să îi elimine pe cei care nu cer lămuriri suplimentare. Spre exemplu, la descrierea lotului 9 lipseşte schiţa obiectului ”Turn acoperiş octogonal” tocmai pentru a constitui un criteriu de departajare neloială.

Celor care solicită lămuriri suplimentare, municipalitatea le oferă informaţii incomplete şi lacunare. Un angajat din cadrul primăriei clujene a declarat sub protecţia anonimatului că ”la o licitaţie de peste 30 de milioane de lei caietul de sarcini este dezastru. Cred că este făcut aşa tocmai pentru a-i descalifica pe neaveniţi. Din caietul de sarcini lipsesc date importante, iar lămuririle pe care cei care vor să participe la licitaţie le cer sunt de toată jena. Firmelor interesate li se trimit fotografii neclare şi neconcludente”.

 

Boc e înnebunit după tobogane turceşti

De peste 10 ani, două societăţi comerciale sunt abonatele primăriei clujene când vine vorba de locurile de joacă. Este vorba de Sc Dupex şi King Industrial. În urmă cu doi ani, municipalitatea a dat acestor două firme peste 7,3 milioane de lei. În 2010, SC Dupex a încheiat un contract pe doi ani cu Primăria pentru furnizare de dale şi pavele din granule de cauciuc, cu o valoare de peste 1,9 milioane de euro. În iulie 2006, King Industrial a obţinut un contract pentru amenajarea şi dotarea mai multor locuri de joacă pentru copii cu tobogane, în valoare de 30 de milioane de lei. În iulie 2007, SC Dupex, firmă care îi aparţine lui Ioan Dura, a  câştigat un contract de 4.427.157 de lei, în ianuarie 2009 unul de 2.874.608 de lei, etc. În 10 ani, firma Dupex a câştigat de pe urma locurilor de joacă din Cluj Napoca peste 21 de milioane de lei. Pentru a vă face o idee vizavi de preţurile practicate de Dupex trebuie arătat că firma le-a vândut clujenilor în 2010 ”o bancă cu cadrul de aluminiu cu braţ de sprijin şi spătar, la un preţ de 20.072,5 de euro cu TVA, ”bancă având cu cadru fix fără braţ, cu sprijin spătar  – 12.849,5 euro cu TVA, bancă simplă cu cadru dur aluminiu fără braţ şi sprijin spătar – 6.913 eur cu TVA, bănci balansoar duble 176.122 euro cu TVA, precum şi bănci inscripţionare pe spătar – 70.350 de euro cu TVA.”

 

De la kaftan la Dolce&Gabbana

Veriga dintre firma King Industrial şi Emil Boc este Liliana Călin, care a fost asociat în cadrul King Industrial. Ea făcea parte dintr-un cerc apropiat al fostului premier clujean la Bucureşti, dar relaţiile au fost menţinute şi la Cluj, unde, direct sau prin interpuşi, Liliana Călin a câştigat o serie de licitaţii făcute de Primăria Cluj Napoca. Cele mai multe dintre contracte au fost atribuite, pentru construirea parcurilor de joacă, firmei King Industrial Enterprises, unde la un moment dat, ea figura prin asociaţi. În 2008, ea şi-a vândut părţile sociale pe care le avea la această societate patronilor turci, care controlează firma Kiat, o altă firmă abonată la contractele municipalităţii clujene de construire şi reabilitare de străzi.

”CĂLIN LILIANA, cetăţean român, domiciliată în (…) deţinătoare a 25 părţi sociale reprezentând 101% cota de participare la beneficii, cu un aport la capitalul social de 250.00 LEI, reprezentând 1411.80 USD întruniţi în Adunarea Generala Extraordinara, la data de 04.09.2007, la sediul societăţii, au hotărât în unanimitate următoarele: 1. Cesionarea de către asociatul Calin Liliana către asociatul Bekar Mustafa a tuturor celor 25 părţi sociale reprezentând 10% cota de participare la beneficii, cu un aport la capitalul social de 250.00 LEI, reprezentând 1411.80 USD, înţelegând ca după efectuarea cesiunii sa se retragă din societate”, se arată în contractul de cesiune al acţiunilor.

Soţul Lilianei călin este Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte ANAF din perioada Guvernului Boc, care a fost arestat în dosarul Alinei Bica. În perioada în care Emil Boc era premier, relaţiile cultivate cu primarul Clujului l-au făcut pe Bogdan să ajungă vicepreşedinte în cadrul ANAF. Însă, în 2013, odată cu schimbarea guvernului au apărut şi o serie de dezvăluiri despre acesta, care indicau o serie de relaţii cu lumea interlopă, iar Dragoş Bogdan a fost destituit pentru a fi reşapat în funcţia de comisar general adjunct al Gărzii de Mediu, unde şef era pesedista Rovana Plumb. Din această funcţie, Bogdan a ajuns în arest fiind implicat, potrivit procurorilor DNA, într-o reţea de infractori cu gulerele albe.

Relaţiile Lilianei Călin duc până la nora primului şef al SRI, Virgil Măgureanu, cu care aceasta este asociată. Ea a fost implicată şi în aducerea în România a consilierului lui Putin, masonul Alexander Kondyakov.


Vezi pe ce se duc banii clujenilor

  • Lotul TOBOGANE are o valoare de 19.293.050 de lei, fără TVA,
  • Lotul BALUSTRADE are o valoare estimată fără TVA de 2.476.050 de lei,
  • Lotul FIGURINĂ PE BALANSOAR are o valoare de 1.966.800 de lei, fără TVA,
  • Lotul ANSAMBLU FIGURINĂ PE CARUSEL are o valoare de 983.400 de lei, fără TVA,
  • Lotul PLATFORME are o valoare de 1.430.450 de lei, fără TVA,
  • Lotul COLIERE DE PRINDERE are o valoare de 2.387.200 de lei, fără TVA,
  • Lotul PANOURI are o valoare de 1.872.000 de lei, fără TVA,
  • Lotul ST LPI DE SUSŢINERE are o valoare de 1.751.000 de lei, fără TVA,
  • Lotul SCAUNE are o valoare de 787.700 de lei, fără TVA,
  • Lotul CAPACE ÎNCHIDERE are o valoare de 560.000 de lei, fără TVA,
  • Lotul TURNURI ACOPERIŞ are o valoare de 452.290 de lei, fără TVA.

Ei sunt angajaţii primăriei clujene care vor împărţi peste 7.5 milioane de euro, fără TVA, pe capete de răţoi, tobogane, etc

Persoanele cu funcţie de decizie din cadrul Primăriei Cluj Napoca sunt primar – EMIL BOC, preşedinte comisie de evaluare VIOREL PLESA, membrii comisiei de evaluare: VASILE MOLDOVAN, IOAN BOGDAN, BORTIG IULIA, LUCACIU STEFAN, SANDA FLORESCU,

LILIANA BOIAN, preşedinte şi membri de rezervă: GHEORGHE SURUBARU, MIHAELA SIMON, CLAUDIA GOCAN şi consilierii locali.

6 COMENTARII

    • @ICA: înțelegeți bine natura problemei. Acum e timpul să ne gândim la strategii pentru a elibera orașul de sub bocancul acestui inept. Ar fi bine să punem de o coalițe a clujenilor adevărați.

  1. Stiti caluti aia din parcurile de copii, sunt pe arc si se leagana copiii pe ei. Pret peste 7 000 Ron. Ce preturi sunt astea??????????????? DNA Cluj somn usor.

  2. Eii a dat in mintea copiilor, sa o credeti voi, aicica sunt manareli de milioane, un Tobogan de ala supra evaluat, il aduce o firma, alta il monteaza, alta ii asigura mentenata, alta curata si tot asa, o groaza de indivizi isi fac plinul. Ca are balta peste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.