A fost lansată noua carte electronică de identitate cu suport de stocare, fiind un proiect pilot desfășurat în Cluj-Napoca. În acest context, primarul Emil Boc a ținut să aducă lămuriri cu privire la teoriile conspiraționoste create în jurul acestui subiect.
”Nu este vorba de cip, ci e vorba de amprentă. Nu se introduce nimic în corpul uman. Doar pe bază de amprentă poți să ai toate datele tale, inclusiv cardul de sănătate și alte date de la nivel local, pentru a putea plăti impozite, cu acest instrument. Cetățenii pot opta pentru cartea tradițională de identitate. Cartea de identitate electronică se va emite din 2031”, a spus Emil Boc.
Ce oferă noua carte electronică de identitate
”Noul document va înlocui cartea de identitate aflată în circulație din 1997, în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european.
Cartea electronică de identitate este recunoscută în afara granițelor țării.
Acest document facilitează accesul cetățeanului la servicii publice, prin preluarea funcționalității cardului de sănătate și implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare. Totodată, cetățenii trebuie să știe că poate fi cerut pentru copii încă de la naștere, cu o valabilitate variabilă, în funcție de vârsta titularului.
Un ultim aspect, este că această carte electronică are elemente suplimentare de securitate și îi conferă titularului siguranță și previne furtul de identitate.
Cartea electronică va reduce birocrați și va felxibiliza relația dintre autorități și cetățeni, concomitent cu oferirea de garanții suplimentare de securitate.
Programarea pentru a emite acest card se face în sistemul MAI, nu pe platforma Primăriei Cluj-Napoca”, a precizat ministrul de Interne, Lucian Bode.
Platforma de solicitare a unei cărți electronice de identitate a fost deschisă luni, 2 august, de la ora 13.00.
Care sunt etapele de emitere a cărții electronice de identitate
”Prima carte electronică de identitate trebuie să fie emisă în 2 august 2021. Acest lucru se întâmplă și l-am onorat. De la ora 13.00 poate fi depusă prima cerere. Apreciem că în acest proiect pilot vom emite 5000 de cărți electronice de identitate, până la finele anului 2021, la Cluj-Napoca.
Vorbim de două etape: prima etapă va dura 5 – 6 luni, în care va fi emisă prima carte electronică de identitate. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea.
A doua etapă va dura 4 – 5 luni, când va crește capacitatea de preluare a cererilor și eliberarea de cărți electronice de identitate.
Avem 200.000 de cipuri. Producerea cărți electronice de identitate este un proces complex. Acest proces nu poate fi finalizat într-un termen mai mic de 10 zile”, a mai spus ministrul de Interne, Lucian Bode.
Din august 2031, cartea electronică de identitate va fi obligatorie, în România.
Sursa: stiridecluj.ro
Citește și: Un tânăr teribilist a ucis o fată de 15 ani din Cluj Napoca