Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit încă o dată despre principiile de lucru din comisia de urbanism a Primăriei, arătând că e prieten cu toată lumea, dacă respectă regulile.
Potrivit primarului, proiectele trebuie să beneficiare de unitate și egalitate de tratament iar regulile stabilite trebuie să fie aplicate pentru toată lumea.
În schimb, primarul a adresat un mesaj direct breslei arhitecților din Cluj și arhitectului Șerban Țigănaș, cel care conduce Facultatea de Urbanism și Arhitectură din Cluj dar și unul dintre cei care a criticat în ultima vreme politica de urbanism a municipalității.
Boc a spus că este dezamăgit că aceste structuri nu penalizează arhitecții care fac proiecte de urbanism pentru case care se contruiesc ilegal în oraș, în extravilan, fără autorizații de construire.
Primarul s-a arătat pregătit să aducă toate exemplele la urbanism pentru a demonstra că există destui arhitecți care abdică de la o minimă moralitate și fac astfel de proiecte de urbanism.
De la portabilitatea arterelor până la asigurarea calității vieții, regulile stabilite în comisia de urbanism a Primăriei trebuie aplicate în judecarea tututor proiectelor, a arătat primarul Emil Boc la ședința comisiei de urbanism a Primăriei din 13 aprilie.
El a mai subliniat că este prieten cu toată lumea dacă respectă regulile și le-a mai cerut membrilor comisiei ca nici ei să nu abdice de la unitatea și egalitatea de tratament pentru proiectele de urbanism.
Primarul a mai ținut să transmită un mesaj către breasla arhitecților (Ordinul Arhitecților din România sau filiala Transilvania a acestuia) dar și arhitectului Șerban Țigănaș, în calitatea sa de decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism, mai ales că acesta din urmă a fost unul dintre criticii constanți ai politicii de urbanism a Primăriei în avizarea și autorizarea proiectelor imobiliare din oraș și cel care a atras atenția că Primăria aplică criterii arbitrare la judecarea proiectelor și că le avizează discreționar.
„Nu pot să nu îmi exprim dezamăgirea față de breasla arhitecților de de Facultatea de Arhitectură deoarece nu descurajează proiectarea caselor fără autorizație în Cluj-Napoca și nu îi trage la răspundere pe cei care fac proiecte de urbanism pentru casele din extarvilan. Am aplicat amenzi de 100.000 lei, de 50.000 de lei pentru astfel de construcții și o să continui să o fac. Există case cu fundații, dar și alte construcții fără autorizații făcute după aceste proiecte de urbanism, desigur cu buna credință a proprietarilor care nu pot să mai aștepte dar făcute cu concursul arhitecților care nu au o minimă morală, vorba lui Pleșu, ca să accepte să facă o casă fără autorizație și apoi să creeze o adevărată dramă socială pentru familiile care se mută acolo. Pentru că noi suntem nevoiți să apelăm la instanță, este adevărat că va mai dura 2-3 ani, dar toate casele din extravilan se vor demola. Eu înțeleg graba, dar nu putem avea orașul scăpat de sub control. O să vă prezint aici în comisia de urbanism casele, toate făcute cu planuri realizate de urbaniști clujeni, fără să vreau să arunc o anatemă asupra tututor proiectanților. Breasla arhitecților este de mare calitate, mai ales la Cluj, dar există și uscături, ca în orice pădure. Nu sunteți absolviți de vină pentru casele fără autorizație, cel puțin morală. Se creează o problemă pentru municipiu, dar și una socială. Aceste case merg spre demolare, chiar dacă după un proces de doi-trei ani. Avem toleranță zero pentru construcțiile fără autorizație”, a spus primarul Emil Boc.
Amenzi și demolare doar după ce instanța se va pronunța
“Fără ură vă spun şi doar de informare că aplic amenzi între 50.000-100.000 de lei pentru oricine începe construcţie fără autorizaţie în Cluj-Napoca pentru case. Daca au condiţiile legale pot să vină direct la autorizare. Noi am creat culoar special şi rapid pentru cei care construiesc case. Mult mai repede le dăm autorizaţie. Să ceară ceea ce legea le permite. Înţeleg multe situaţii sociale, ajutăm pe ce parte putem noi, dar nu înseamnă că permitem construcţii fără autorizaţii. În faţa legii toţi sunt egali. Eu trebuie să respect legea. Dacă refuz să duc la îndeplinire o obligație legală, mă fac vinovat de abuz în serviciu. Aici nu este că are cineva ceva cu altcineva. Nu avem altă cale decât să desființăm construcțiile neautorizate, dacă ne obligă instanța”, declara primarul Emil Boc la Napoca Live la finalul lunii martie despre construcțiile edificate fără autorizație în extravilanul orașului.
Sursa: actualdecluj.ro
Citește și: Boc își bate joc de sportivii clujeni! Vladimir Mătușan i-a dat peste nas!
„Nu au o minimă morală”, exact ca si matale care esti pentru unii muma si pentru altii ciuma!