Culmea, o angajată a Primăriei Cluj-Napoca acuză instituţia de nelegalitate, după ce Emil Boc a chemat-o în judecată pe femeie solicitându-i desfiinţarea unei construcţii pe care aceasta o deţine. Asta, în condiţiile în care clujeanca şi-a extins ilegal o construcţie pe trotuar, iar în paralel a amenajat altul. Mai mult, Gazeta de Cluj a scris şi despre afacerile necurate pe care le are cu Costică Pocol, ”stăpânul” peste Piaţa Mărăşti, cunoscut pentru afacerile sale ilegale. E o zicală românească – ”Hoţul strigă „hoţii”…

 

Este vorba despre Monica Dîrjan, inspector la Direcţia Economică din Primăria Cluj-Napoca care în 2013 şi-a extins o construcţie de pe strada General Traian Moşoiu  nr. 52 şi pe trotuar, iar în paralel a fost amenajat un altul. La momentul respectiv, lângă noul imobil nu era amplasată nicio tablă pe care să fie trecute datele din autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Cluj-Napoca sau numele antreprenorului.

Deşi purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat la acea vreme că nu s-a respectat autorizaţia de construcţie, stabilindu-se o amendă în acest sens, Monica Dîrjan a declarat că autorizaţia este respectată în totalitate.

monica dirjan 2 - Copy

Primăria cere desfiinţarea construcţiei

A venit momentul în care Monica Dîrjan e revoltată pe Regulamentul Local de Urbanism (RLU), motiv pentru care a formulat o plângere prealabilă prin care solicită primăriei să elimine servitutea publică care grevează imobilul de pe strada Traian Moşoiu nr. 52, extins ilegal de altfel.

Concret, Dîrjan a fost somată periodic să efectueze lucrări de consolidare şi reparaţii pentru imobilul de pe strada Moşoiu, clădirea fiind în pericol de ruinare. În octombrie 2013, angajata primăriei a primit autorizaţia de construire. Totuşi, starea avansată de degradare a imobilului a condus la ruinarea acestuia, astfel familia Dîrjan a reconstruit apartamentul ce îl deţine pe vechiul amplasament.

”Lucrările de construire au fost realizate, faţă de amplasamentul iniţial cu o retragere a peretelui de cca 70 cm faţă de limita iniţială, pentru a lărgi trotuarul şi implicit pentru a facilita circulaţia pe trotuar şi cu o înălţime de construcţie cu cca 20 cm, pentru a evita pe viitor acumulări de apă”, susţine Monica Dîrjan, prin avocat Andra Badiu.

În contradictoriu, Direcţia Generală de Urbanism a comunicat că ”respectiva construcţie este într-o stare avansată de degradare şi este amplasată astfel încât strangulează drumul nepermiţând existenţa unui trotuar în dreptul ei. Construcţiile învecinate din stânga şi din dreapta sunt amplasate retras. Soluţia corectă în astfel de situaţii este desfiinţarea construcţiei şi construirea uneia noi pe aliniamentul stabilit prin PUG, aliniată cu construcţiile învecinate.

Pentru terenul dezmembrat conform HCL nr. 737/2017, ”rezervat pentru servitute publică” va fi transferat în domeniul public ”cu iniţierea ulterioară a procedurilor de expropriere, dacă şi când se va decide lărgirea”.

Deoarece solicitanta (n.r. Monica Dîrjan) a deţinut autorizaţie de construire din 2013 pentru lucrări de intervenţie constând în reparaţii capitale, putea executa acele lucrări cu respectarea proiectului autorizat. Nerespectarea proiectului a condus la constatarea şi sancţionarea contravenţiei. Retragerea peretelui, aşa cum afirmă solicitanta, cu 70 cm faţă de limita iniţială, este evident că nu este suficientă pentru lărgirea trotuarului”.

Primarul Emil Boc a înregistrat la Judecătoria Cluj-Napoca o cerere de chemare în judecată prin care solicită obligarea desfiinţării lucrărilor de construcţii executate la imobilul deţinut de Monica şi Mircea Dîrjan, soţul acesteia.

 

Obţinerea unei noi autorizaţii de construire este imposibilă

Imobilul în cauză, grevat de o utilitate publică va trebui desfiinţat, iar continuarea construcţiei nu va fi posibilă, deoarece prin procesul verbal de constatare şi sancţionare din 2015 s-a dispus oprirea lucrărilor. Mai mult, nu mai este posibilă nici obţinerea unei noi autorizaţii deconstruire şi realizarea unei noi construcţii, deoarece dispoziţiile art. 25 din RLU prevede că  ”emiterea autorizaţiei de construire pentru alte lucrări decât cele de utilitate publică pe terenurile afectate de o servitute publică conform planşei 3.2 Reglementări Urbanistice – Unităţi teritoriale de referinţă este interzisă”.

În consecinţă, Monica Dîrjan, prin avocat, spune că aceste reglementări sunt nelegale şi că ”această interdicţie încalcă nejustificat dreptului de proprietate privată şi creează discriminări”. De asemenea, cu privire la cedarea cu titlu gratuit a suprafeţei afectată de utilitate publică în favoarea autorităţii publice, angajata primăriei spune că ”această condiţie de cedare a unei porţiuni de teren cu titlu gratuit reprezintă un abuz al autorităţii publice locale, care prin aceasta încearcă să evite procedura legală a exproprierii pentru utilitate publică”.

”Noţiunea de ”servitute” utilizată în cuprinsul art. 25 nu are nicio legătură, nici cu sensul juridic al acestei noţiuni şi nici cu situaţia reală în care, în mod nelegal, municipalitatea şi-a ”rezervat” anumite imobile situate de-a lungul arterelor de circulaţie pentru realizarea în viitor (foarte improbabil, de altfel) a unor lucrări de lărgire a carosabilului.

Interdicţia de a construi este una actuală, deşi servitutea de utilitate publică este o simplă proiecţie, un deziderat utopic al municipalităţii, fără însă ca lucrările să fie cuprinse într-un proiect real şi concret, care să poată fi adus la îndeplinire într-un termen previzibil”, mai spune Monica Dîrjan prin avocat, Andra Badiu.

str traian Mosoiu nr 52

În afaceri cu Costică Pocol

Gazeta de Cluj a scris anul trecut despre afacerea Monicăi Dîrjan cu Costică Pocol, despre care ştim că tot ce se construieşte de mâna lui, nu are niciun fel de aviz sau autorizaţie necesară.

Monica Dîrjan deţinea vara trecută în Piaţa Mărăşti, pe domeniul public, o gheretă de îngheţată – Ruby Icecream SRL. Deşi administrator la Ruby Icecream figurează Cuţitar Preda, el era doar un mijlocitor pus de Dîrjan pentru a-şi masca identitatea şi de a-i ţine spatele lui Pocol.

Pentru că ghereta de îngheţată nu avea curent, Monica Dîrjan este cea care a făcut contractul pentru conectarea la curent, deşi Cuţitar Preda este în acte administrator.

Tot în Piaţa Mărăşti, lângă ghereta de îngheţată, Monica Dîrjan deţine, fără autorizaţie, un spaţiu comercial cu ţigări electronice – Ţigareta de Cluj. Contractul de subînchiriere de la firma cu ţigări e tot de la Ruby Icecream SRL, deşi ei nu au drept de proprietate.

Contactată telefonic, Monica Dîrjan, a negat la acea vreme aceste afirmaţii, susţinând că nu are nicio legătură cu niciuna dintre cele două firme: ”Nu e adevărat. Cine v-a dat informaţia aceasta? Am mai auzit poveştile acestea şi m-a mai întrebat cineva şi din Primărie, dar nici vorbă de aşa ceva. Uitaţi-vă pe firmele alea, să vedeţi cine le administrează. Eu atâta că o cunosc pe doamna aia, dar nimic mai mult, nu am nicio legătură. Credeţi-mă pe cuvânt!”.

Totuşi, când a fost întrebată dacă îl cunoaşte pe Cuţitar Preda, Monica Dîrjan a declarat că nu ştie despre cine e vorba, în contradictoriu cu declaraţia bărbatului. La rândul său, Cuţitar Preda a fost şi contactat telefonic, iar când reporterul Gazeta de Cluj a cerut să vorbească cu doamna Monica Dîrjan, iar acesta nu a negat faptul că nu o cunoaşte pe femeie, ci a spus că ”Nu se poate. Doamna nu este disponibilă momentan”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.