Iulius Carbochim, unul dintre cele mai controversate proiecte din istoria recentă a orașului Cluj-Napoca, va fi supus votului Consiliului Local săptămâna viitoare, joi, pe 29 august, după aproape patru ani de când a fost propusă ideea. Există mai multe probleme cu această dată, care a fost aleasă intenționat pentru a aduce șanse cât mai mari de aprobare a PUZ-ului.
Acest vot al Consiliului Local vine în urma unei dezbateri publice, care este necesară pentru orice proiect, dar care a și fost cerută intens de către societatea civilă. Discuția a avut loc luna trecută, pe 18 iulie și a ținut peste cinci ore, în care s-au adus o mulțime de argumente împotriva mallului, acestea fiind legate de: suprafața de spațiu verde; traficul care va fi creat de clienți și de rezidenți; efectele asupra orașului; legalitatea proiectului propus; pista de biciclete care nu trebuie să se despartă de Someș etc.
Inițial, Emil Boc a spus că nu va trimite proiectul mai departe cât timp proiectantul nu va ajunge la un acord pentru a asigura continuitatea infrastructurii velo din Culoarul de Mobilitate Verde-Albastru. Dar se pare că această mică dilemă care a întârziat votul a fost rezolvată, iar avizul din partea arhitectului șef al Primăriei Cluj-Napoca a rămas pozitiv.
De ce votul trebuie să aibă loc acum
Pentru Iulius Carbochim, este absolut necesar ca votul pentru PUZ să aibă loc cât mai repede posibil, astfel încât să nu existe riscul ca proiectul să nu fie aprobat. În componența sa actuală, Consiliul Local este dominat de către PNL, care formează singur o majoritate prin cei 16 membrii.
În rest, USR are cinci consilieri, UDMR patru și PSD doi, astfel și dacă toți ar decide să voteze împotrivă, nu ar fi suficient pentru a opri proiectul. Însă, în urma alegerilor din 9 iunie, Consiliul Local își va schimba componența radical: PNL rămâne cel mai mare partid, cu zece consilieri, dar nu va mai putea face majoritate nici măcar în alianță cu UDMR, care va avea tot patru reprezentanți.
USR rămâne cu cinci consilieri, PSD urcă la trei, iar AUR și REPER intră pentru prima dată, cu trei, respectiv doi membrii. Acest lucru înseamnă că Iulius Carbochim pierde suportul asigurat din partea Consiliului Local, deci nu poate lăsa votul pe după 1 octombrie, când vor începe noile mandate.
Un alt efect al datei alese pentru vot este că are loc în perioada de concedii, astfel încât o parte considerabilă dintre consilierii locali nu sunt la curent cu stagiul în care se află mallul, în ciuda faptului că este cea mai mare investiție privată din Cluj-Napoca.
Cum vor vota partidele PUZ-ul
În ciuda majorității pe care o are PNL, este important să cunoaștem unde se poziționează partidele politice față de proiect și cum se raportează la toate problemele la care societatea civilă atrage atenția.
În PNL, deși pare că toți consilierii locali vor vota în favoarea Iulius Carbochim, Loredana Pop a afirmat că fiecare membru va lua o decizie pe cont propriu și că nu vor acționa în bloc. Mai mult, a susținut că consilierii liberali nu au votat niciodată în bloc, deși un coleg de-ai ei ne-a confirmat exact opusul.
În cazul PSD, Vladimir Mătușan aduce în discuție un punct interesant în ceea ce privește unitatea partidului: colega sa cu care a început mandatul din 2020, Anca Ciubăncan a candidat anul acesta pe lista AUR, cu care a și prins un loc. Dacă ea se va consulta cu PSD sau nu rămâne de văzut, dar în ceea ce îl privește pe Mătușan, în urma discuțiilor pe care le-a avut cu societatea civilă, acesta a spus pentru Gazeta de Cluj că va vota împotriva mallului, datorită problemelor de legalitate și de oportunitate.
Din partea UDMR, Gazeta de Cluj a contactat-o pe Oláh Emese, persoana care va și conduce ședința Consiliului Local, aceasta afirmând că „încă nu am luat o decizie la nivelul grupului. Vă dați seama că este un proiect larg dezbătut în presă și părerile colegilor sunt împărțite. Prin urmare încă nu am luat o decizie”.
Până la momentul scrierii acestui material, nici în USR nu s-a luat o decizie în partid, deși consilierul George Trif a transmis că „e de la sine înțeles că cel mai probabil vom continua linia pe care deja ne-am exprimat”. Aceștia au fost în mod constant sceptici față de mall, în dezbaterea publică din iulie luând fiind critici asupra proiectului.
Societatea Civilă reacționează
Profesorul universitar Dumitru Cornel Vîlcu este una dintre cele mai active voci din Cluj-Napoca care au criticat în mod constant Iulius Carbochim și care au semnalat problemele existente în noul mall. Într-o postare recentă pe Facebook, a afirmat că cetățenii se vor mobiliza și că dacă este nevoie, proiectul va fi dus în instanță.
„Nu vom fi puţini şi, mai ales, nu vom fi tăcuţi. Nu de alta, dar dacă mizerie fără limite e, măcar să ştie toată lumea cu cine avem de-a face. Şi dacă reprezentantul nostru ales (e drept, dintr-un singur tur, cu votul a mai puţin de-un sfert dintre clujenii care vi l-ar fi putut acorda) înţelege să promoveze interesele altcuiva, conduita aceasta nu trebuie să rămână netaxată.
Şi, domnule Primar, să nu vă imaginaţi că vă iese mai bine dacă încercaţi convocarea, de dragul acestor prieteni investitori, a unei şedinţe DE URGENŢĂ, în speranţa că nu ne mobilizăm. Nu există, şi ştiţi foarte bine asta, niciun motiv de urgentare şi nu vreţi să ne oferiţi motive legale în plus pentru a contesta scontata aprobare a PUZ.
Ne vedem în perioada prealabilă şedinţei de CL, domnule Boc. Şi apoi în şedinţă. Şi apoi, dacă e nevoie, în instanţă” a transmis Dumitru Cornel Vîlcu.
De asemenea, și jurnalistul Liviu Man a criticat ședința modul în care a fost organizată ședința Consiliului Local: „Decizia lui Emil Boc de a supune aprobării Consiliului Local proiectul Carbochim nu mă miră, pentru că toată viața a fost un servitor și un laș. Laș pentru că nu va prezida el ședința de Consiliu Local, cum ar fi normal bărbătește, să își asume proiectul și nu îl lasă nici pe brunetul său colaborator, viceprimarul Tarcea să o facă. A numit-o pe Oláh Emese să conducă ședința de Consiliu Local ca să i se spargă ei în cap oalele.
De ce este servitor? Pentru că este la ordinul securității vechi și noi care se află în spatele patronului Dascălu; pentru că nimeni normal la cap nu își poate închipui că Dascălu este adevăratul patron afacerii Iulius Grup, un individ care nu a absolvit facultatea niciodată și care este de meserie cofetar și care probabil că cea mai interesantă caracteristică a lui este că a fost un sportiv mediocru la judo. Exact ca atunci când a aprobat proiectul Iulius Mall, acum aproape 20 de ani, în momentul în care era blocat în instanță de către Árpád Pászkány și Autorizația de Construire eliberată de Primărie nu a mai fost valabilă.
Ce credeți că a făcut Emil Boc? A vorbit cu Consiliul Județean și a făcut cerere de eliberare de Autorizație de Construire pentru Iulius Mall, deși ei nu erau patronii proiectului. Numai ca să fie dată Autorizația de Construire pentru Dascălu. Deci Emil Boc nu se dezminte, a rămas tot servitor și în plus, tot laș” a declarat jurnalistul Liviu Man.
Inseamna ca sunt multi bani in joc ?Cat revine decidentilor?
TURNĂTOR de primă clasă din gașca COLDEA-MAIOR-DÎNCU-RUS!
Opritzi-l pe Boc cel nesimtzit!
Boooocccc!….unde-i metroul?…N-ai un Aquapark în Cluj!…Ești o minciună băsistă inremediablă!