Marele iubitor de lux, de contracte cu statul și de nunți baroce Rareș Bogdan a pornit un soi de gherilă dandy împotriva șefului său de partid Ludovic Orban. N-a făcut-o de unul singur și nici cu scopuri definitive, ci doar ca să încerce garda și susținerea vechiului lăutar politic Șică.

În tabăra o-pulentului cu batistuță, pe lîngă insipidul Sighiartău și încruntatul Bolojan, s-a poziționat Emil Boc. Prezența piticului băsist în rîndul contestatarilor e, de fapt, o ambasadă. Boc reprezintă voința și interesele PDL în PNL, iar în scrisorile de acreditare a atacului la Orban se regăsesc semnăturile vechilor pedeliști, în frunte cu Vasile Blaga.

În PNL se ramifică azi mai multe fisuri. Nu mai e doar lupta între orbaniști și iohanniști. A apărut și o facțiune pragmatică, interesată direct de foloasele puterii, formată din cei care n-au prins loc la butoane.

Rareș Bogdan, care a învățat lecția puterii așa cum a învățat-o Dinu Păturică din Ciocoii vechi și noi, a înțeles repede că puterea se află la partid și nu la guvern. Cine are partidul are puterea, fiindcă partidul numește, partidul sprijină și partidul retrage sprijinul.

Iohannis a încercat să preia partidul direct de la Orban cînd i-a cerut și i-a obținut demisia din fruntea Guvernului Meu. Dar Orban și-a încleștat ghearele pe șefia partidului cu aceeași lăcomie cu care și le încleșta, odinioară, pe sacoșele primite de la asfaltatori. Așa că Iohannis a dat liber la războiul de hărțuire. Rareș Bogdan s-a conformat semnului făcut din ochi și a cerut demisia lui Orban, nu neapărat ca Orban să și-o dea, ci ca să vadă cîți sar în apărarea lui. S-a văzut că au sărit destui și că nu sînt mai mult de șapte-opt organizații care îi cer capul. Așa că războiul de demitere a lui Orban din fruntea PNL se va face cu alt armament.

Chiar acum, în timp ce unii scriu și alții citesc aceste rînduri, statul de drept scotocește prin dosarul suspectului și urmăritului penal Orban, ca să dea peste acele indicii și suspiciuni rezonabile pe baza cărora Șică se va dovedi prea corupt ca să mai stea în fruntea partidului.

Cine îi va lua locul? Portretul-robot e simplu: un om loial președintelui Iohannis. Rareș Bogdan îi e mai degrabă dator decît loial, iar Vasile Cîțu nu a reușit încă să ducă o propoziție politică pînă la capăt. Cu toate astea, ei sînt cele două opțiuni, dacă vreți, unice. Bolojan e prea radical și, deci, incontrolabil, Turcan n-a reușit să suplinească prin slugărnicie ceea ce pierde prin duplicitate, iar Alina Gorghiu pare să fi renunțat la setea de putere în favoarea banilor din privatizări.

Pilotat de obsesiile lui Iohannis, PNL are în față nu numai o guvernare complicată cu USR-PLUS, ci și un viitor politic sumbru, cu doi papagali candidați la șefia partidului, unul mai penibil ca altul, sursa Cațavencii.

Citește și: Rareș Bogdan regretă că a spus că ”lui Orban i s-a umflat capul”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here