Atenție, dragi oameni. Dacă vă gândeați să urmați cursuri de actorie în Cluj-Napoca și nu știați mai exact unde, noi vă îndemnăm să faceți o vizită la Primărie. Se spune că actorii sunt plătiți prost, dar pune-i în funcție la conducerea orașului pe oamenii care fac din teatru un stil de viață și-ți vor arăta ce bine îți câștigi pâinea.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca anunță cu mândrie reabilitarea ansamblului urban Cetățuia. O inițiativă care i-a lovit pe clujeni mai ceva ca o palmă grea, căci iată ce înseamnă mai exact pentru Boc și trupa veselă care stă pe lângă dânsul această reabilitare. Practic, proiectul de amenajare se axează pe modernizarea zonei în timp ce îi păstrează vegetația. Se vrea a fi o mișcare inteligentă care să îi încânte pe cetățeni, dar de fapt lucrurile nu stau deloc așa.

Pentru această reabilitare, Primăria Cluj-Napoca s-a asociat cu METAPOLIS ARCHITECTS, ATELIER MASS SI ANA-MARIA HORHAT și împreună au creat un plan bine pus la punct care să mai îngroape încă o urmă de istorie clujeană. Mai precis, Planul Urbanistic Zonal vizează ca un monument istoric să fie înlăturat de pe Cetățuie, pentru modernizare. Este vorba despre Crucea de pe Cetățuie, Monumentul Eroilor Neamului, realizat de arhitectul Virgil Salvanu și inaugurat la 1 decembrie 1997.

Din momentul în care această informație a devenit publică, bineînțeles că oamenii s-au revoltat, au făcut sesizări către Primărie, au fost create sondaje online pentru ca oamenii să-și exprime opinia în legătură cu acest proiect inteligent realizat de geniile care stau la cârma orașului Cluj-Napoca și au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a trage un semnal de alarmă că modernizarea nu ar trebuie să afecteze istoria și punctele de atracție ale Clujului care sunt onorate de către cetățenii clujeni.

Clujenii au arătat vehement că sunt contra acestei mișcări, dar nimeni nu se pune cu viziunea artistică a lui Boc

Am vrea încă o dată să punctăm un lucru foarte relevant pentru cetățeni: oamenii pe care noi ne bazăm să ne conducă într-un mod responsabil și inteligent, care pozează în buni samariteni și pe care îi credem eroi (sau, în fine, ei se cred) sunt de fapt oamenii care când vine vorba de a adăuga un plus orașului, în loc să onoreze un monument istoric, nu ezită să-l șteargă complet din peisaj.

Dacă ne-am aștepta ca monumentele istorice să fie îngrijite, să fie folosite ca punct de atracție turistic, să reprezinte o mândrie a orașului, pe Boc și formația lui de cinste nu-i interesează decât să cheltuiască bani ineficient și să calce în picioare cultura. Și ca să exprimăm și în cife concrete, Primăria Cluj-Napoca vinde istoria pe nu mai puțin de 206.472.421,66 lei. Atât costă ca proiectul să fie dus la bun sfârșit, iar monumentul să ajungă – nimeni nu știe unde, pentru că nu este specificat nicăieri.

Și acum începe lecția de actorie, dragi clujeni

Ce se întâmplă în continuare este că proiectul este atât de prost construit încât nu a fost aprobat. Trebuie obținute o serie de avize și de aprobări care nu se materializează, astfel încât Crucea nu poate fi înlăturată.

În scenă intră Dan Tarcea și sub lumina reflectoarelor, mărturisește cu patos și spirit civic faptul că va milita vehement pentru ca monumentul să rămână exact acolo unde este. Să ne amintim că Primăria Cluj-Napoca a propus proiectul. Și de asemenea, Dan Tarcea, știm cine este. Așadar, doamnelor și domnilor, în premieră și în exclusivitate la Cluj-Napoca: Viceprimarul militează contra propriului proiect. Mai știți ce ziceam cu actoria la început, nu? Luați pe pâine de la stimabilul Tarcea, că se stie bine cu comedia.

Și dacă penibilul nu era suficient, alături de viceprimar, își face intrarea însuși Domnia Sa, edilul orașului. Acesta pune piciorul în prag de parcă l-ar mai lua cineva în serios și spune că dânsul nu se atinge de monumentele clujene „ca să ne fie clar”. Iată declarația sa exactă:

”Problema Crucii de pe Cetățuie nu este nouă, încă din 2001 se solicită demolarea ei de către unii arhitecți sau comisii de specialitate. Acum există o propunere a celor care realizează proiectul de modernizare a Cetățuii de a fi mutată crucea de acolo. Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu mă ating de simboluri, nu afectez semnificația lor. Cred că avem lucruri mai importante de făcut în orașul ăsta.

Zona Cetățuii va fi modernizată, dar fără să fie afectată Crucea, acest lucru să fie clar pentru toată lumea”, a spus Boc vineri la Ziua Live ” a spus primarul orașului.

Așadar, când mergi la târg să iei cocoș și te întorci cu găina, spui că așa ai vrut tu să fie, nu că nu ți-au ieșit treburile cum ai vrut. Colac peste pupăză, oricum toată lumea te arăta cu degetul pentru cum voiai să faci lucrurile, faptul că nu ți-a ieșit schema e perfect pentru tine. Iată ce conducere responsabilă desfășoară primarul orașului alături de viceprimar: faptul că nu le iese un proiect ajunge să fie în favoarea lor. Atât de bun era proiectul, încât oamenii aplaudă faptul că nu a fost aprobat.

Totul este un joc politic ridicol și la final, ies în față Tarcea și stimabilul Boc și spun că ei vor fi soldați în prima linie pentru un monument pe care chiar ei au propus inițial să-l îndepărteze. Din fericire, decizia nu a fost la mâna lor, iar acum întorc moneda pe cealaltă față, sperând că le va merge micul moment de teatru.

Joacă alba-neagră exact așa cum fac cu toate celelalte proiecte. Să ne reamintim puțin de amânarea licitației metroului. Se anunță licitația de mai multe ori și este amânată de fiecare dată, iar Boc ca să-și scoată cămașa spune că de fapt așa este cel mai bine și este rezultatul cel mai bun care se putea obține.

Să aplaudăm, așadar, cuplul protagonist care cu fiecare declarație ne arată de ce cuvintele sunt de prisos în fața faptelor – domnul Boc și domnul Tarcea. Cum jonglează cei doi situațiile și cum cad în penibil pe zi ce trece, nu o face nimeni. La următoarele alegeri ar trebui să se laude mai direct în fața poporului cu talentele teatrale, căci capitolul administrativ nu le face o reclamă prea bună.

Citește și: Emil Boc a îngropat câinele de pază al democrației, iar la pomană ne dă metrou

3 COMENTARII

  1. Parlamentul României trebuie să promulge o Lege prin care primarii (mai ales cei de la U.D.M.R.) care discriminează cetățenii și care încalcă Constituția, să-și piardă automat mandatul.

  2. Poate Crucea a fost doar praf în ochii, perdea de fum ce acoperă adevăratul proiect; cazarma cu soldați îmbrăcați precum cei din Alba-Iulia, încă o umilire a românilor.

  3. Clujenii să nu vă mai plângeți de Boc ,de Tarcea sau de oricare ales. Voi,prin vot liber, i-ați ales așa că ascundeti-va și carpiti-va niste palme pentru prostia făcută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here