Emil Boc a declarat că nu ar refuza o nouă ofertă de privatizare a echipei fanion a municipiului Cluj Napoca, U Cluj. Asta, în pofida faptului că, până acum, încercările de a transfera clubul unor privați au fost sortite eșecului. Problemele au fost atât de mari încă au fost deschise și dosare penale. Radu Costandea, șeful clubului, este fiul doctorului Nicolae Costandea, unul dintre apropiații lui Emil Boc, și nepotul fostului prim-secretar de stat al Clujului de pe vremea comuniștilor, Ioachim Moga.

„Dacă ar fi un investitor serios, dar eu nu am văzut deocamdată în fotbal… Să nu vină din ăia, ciorligari, doar să caute lucruri mărunte. Brandul “U” Cluj nu își permite să fie atins sau murdărit cu nimic. Trebuie să fie transparent, curat, că e atât de puternic brandul acesta, “U”, în Transilvania, în România și în Cluj, încât nu ne putem juca cu încercare și eroare. Acum își asumă finanţarea Primăria, împreună cu universitățile, cât se poate din bani publici, să își urmeze un parcurs curat, cinstit, să ajungem spre vârful piramidei. Evident că suntem deschiși la negocieri cu investitori transparenți, că până la urmă este un proiect al comunității și nu ne permitem să îl compromitem. Dar, nu suntem împotriva unui partener. Nu voi refuza niciodată o negociere dacă va veni un investitor extrem de serios”, a declarat Boc, conform Napoca FM.

În pofida acestor declarații, Emil Boc nu a reușit să apere clubul de fotbal de ”ciorligari”.

Radu Costandea

Șeful U Cluj, Radu Costandea, a fost înșurubat în funcție pe motiv că tatăl lui, medicul și fostul manager al spitalului junicipal, Nicolae Costandea, este prieten cu Emil Boc. Ca să nu mai spunem și faptul că Radu Costandea este nepotul fostului prim secretar al Clujului de pe vremea comuniștilor, Ioachim Moga!

Însă, potrivit ultimelor discuții din cadrul clubului, ar fi dispus să plece.

La mijlocul acestei luni, Peluza Șepcile Roșii a convocat o întâlnire cu conducerea clubului de fotbal FC Universitatea Cluj. Au participat Radu Constantea (Președinte FCU), Daniel Stanciu (Manager General FCU), Adrian Falub (Antrenor FCU) și Bogdan Cantor (Secretar General FCU)

Potrivit  comunicatului emis de Peluza Șepcile Roșii, acesta va fi gata în zilele următoare, după ce vor fi finalizate discuțiile cu sponsorii care vor în continuare să aibă vizibilitate prin ”U” Cluj. S-ar putea face și o anumită schimbare în ceea ce privește funcția de președinte.

În urma discuțiilor de marți, Radu Constantea a anunțat că este pregătit să cedeze postul, când echipa va avea o stabilitate economică și dacă se va oferi cineva să preia poziția.

Suporterii nu au fost mulțumiți nici de structura de comunicare din cadrul clubului și anunță că va fi reformată. Vor veni alte persoane pe locurile respective.

Unde a plecat frauda de 11 milioane?

În urmă cu câțiva ani, procurorii DIICOT Cluj au deschis un dosar privitor la fraudarea U Cluj, aproape concomitent cu investigațiile din alt dosar, care viza transferul unor jucători de la CFR Cluj.

În cazul clubului universitarilor clujeni, era vorba de o fraudă în valoare de 11 milioane de euro. Practic, o serie de jucători au fost transferaţi de la U Cluj la SC Fotbal Club Petrolul SA cu titlu gratuit, creându-se astfel un prejudiciu.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus începerea urmăririi penale „in rem”, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de inițiere/constituire a unui grup infracțional organizat şi delapidare cu consecințe deosebit de grave, prev.de art.7 al.1 și 3 din Legea nr. 39/2003 și art.215 ¹ al.1, 2 C.p.

În fapt, se reţine că, în perioada mai – septembrie 2012, persoane din cadrul SC Fotbal Club Universitatea Cluj SA au acţionat în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin transferarea, cu titlu gratuit, a  unui număr de 15 jucători de fotbal către SC Fotbal Club Petrolul SA. Transferul cu titlu gratuit a unor jucători cotați pe piață cu o valoare ridicată, estimata la aproximativ 11.000.000 Euro și care au generat cheltuieli încă de la momentul achiziției, în contextul unei  situații financiare deficitare a clubului, este de natură să genereze suspiciuni cu privire la realitatea contractelor de transfer încheiate. Procurorii D.I.I.C.O.T.  au efectuat percheziţii în municipiile Cluj – Napoca şi Ploieşti, la sediile sociale ale celor două cluburi sportive, în vederea ridicării de documente şi alte mijloace de probă”, arată DIICOT Cluj.

Fraudă supraevaluată?

Gazeta de Cluj a prezentat faptul că unele voci spun că fotbaliştii cedaţi nu valorau nici pe departe 11 milioane de euro. Jurnalistul prahovean Dragoş Pătraru, conectat şi el, pe de altă parte, la problemele formaţiei ploieştene, consideră că întreaga poveste este “cusută cu aţă albă”.

“Pe scurt, situația stă așa: U Cluj avea, în vară, o echipă de mijlocul clasamentului. Pe fondul unui război surd cu cei de la CFR, finanțatorul Walter a decis să plece în altă parte (așa cum a făcut și Ioan Niculae, cu Astra, nemulțumit de lipsa de interes a ploieștenilor pentru echipa lui). Și a ajuns la Ploiești, cu aproape toți jucătorii. Pe care i-a transferat cu valoarea zero. Ce s-ar fi întâmplat dacă i-ar fi lăsat la Cluj? Ar fi devenit liberi de contract, conform regulamentului, pentru că nu avea cine să le plătească salariile. Ce s-a întâmplat cu cei care nu au vrut să vină la Ploiești? Chiar asta, au devenit liberi de contract.

Ei valorau 11 milioane de euro, spune DIICOT. Pe cuvântul vostru? Cum ați aflat asta? Când a fost cumpărat, Grozav a costat 150.000 de euro. Înainte de golurile de la echipa națională, nimeni nu ar fi dat pe el nici 50.000, atât de prost juca. Acum, face probabil un milion. La anul, dacă se accidentează, Doamne, ferește, nu va mai valora nimic. Așadar, cum stabilește DIICOT valoarea unui jucător? Totul e cusut cu ață albă, în condițiile în care DIICOT chiar ne-a spus ce anchetează. Ţin să repet asta pentru că eu tot cred că ei anchetează cu totul altceva și nu vor să ne spună. Atâta vreme cât jucătorii au fost transferați cu valoarea zero nu există, din punct de vedere legal, nici o problemă. Pentru că, neputând să-i plătească de la societatea care susținea pe U Cluj, Walter i-ar fi pierdut, ei ar fi plecat liberi. Abia atunci el trebuia să justifice cum niște jucători în care a băgat bani au plecat așa, de capul lor. Dar aici procurorii s-ar fi lovit de regulamentele fotbalistice, care permit atât creșterea, cât și diminuarea valorii unui jucător. A, dacă Walter ar fi încasat la negru bani din aceste transferuri, trecând valoarea zero pe hârtie, atunci chiar trebuie să răspundă în fața legii”, spune Pătraru.

Coincidențe

În mod bizar, ancheta DIICOT Cluj a coincis cu o serie de probleme prin care trecea U Cluj, probleme legate de “paternitatea” clubului care s-a trezit, aproape peste noapte, cu o arenă sportivă de zeci de milioane de euro. La momentul respectiv, ancheta DIICOT asupra acestui caz a blocat vânzarea acțiunilor clubului. Coincidențele merg mai departe dacă e să ne uităm la cealaltă parte din dosar, echipa ploieșteană de fotbal. Clubul Petrolul Ploiești a fost deținut de Primăria Ploiești, situație similară cu cea a clujenilor, iar cu greu municipalitatea ploieșteană a găsit un cumpărător pentru echipă. Este vorba de familia ploieșteană Capră, care a fost asociată cu Florian Walter.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.