La ședința ordinară a Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, din 18 ianuarie, s-au votat mai multe proiecte de hotărâre, printre care și modificarea parțială a documentației „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, aprobată prin Hotărârea nr. 493/2014, în vederea punerii în executare a Sentinței Civile nr. 1353/2022 a Tribunalului Cluj modificată prin Decizia Civilă nr. 1063/2022 a Curții de Apel Cluj, pronunțate în Dosarul nr. 4814/117/2020.

Înaintea votului pentru proiectul de hotărâre, viceprimarul Dan Tarcea a dat cuvântul unui consilier local de la USR, care a declarat că partidul din care face parte respectă decizia instanțelor și a adus în discuție eficiența PUG-ului adoptat în 2014 prin care s-a pierdut eficiența și protecția spațiului verde așa cum este în proiectul de hotărâre nr. 15.

„Schimbarea PUG-ului nu a fost suficient fundamentată în general pentru toată zona Făgetului. Este dureros cum este ciopărțit, în speranța că se va câștiga dreptul prevăzut de vechiul PUG din 1999. Dorim ca municipalitatea să se implice pentru protejarea Făgetului și toți clujenii să se bucure de acest patrimoniu. Vrem să știm dacă există inițiat un proiect pentru consolidarea schimbărilor realizărilor din PUG-ul din 2014. Trebuie să oprim această vulnerabilitate pentru ca noul PUG să fie adoptat mult mai bine”, a precizat consilierul local de la USR.

Edilul a intervenit, amintindu-i că PUG-ul a fost făcut de către specialiști și nu de funcționarii Primăriei.

„Totul a fost în dezbatere publică. L-am adoptat la limita maximă și a fost făcut cu respectarea tuturor rigoriilor prevăzute de lege și respectarea interesului public al spațiilor verzi. În unele procese, din păcate, zona Făgetului este afectată de instanțele judecătorești. Evident că începem actualizarea PUG-ului. Primul obiectiv este cu punerea în acord cu sentințele judecătorești. Realitatea este aceasta: pe unele parcele mici, în instanță se câștigă pentru Făget. În primărie exista 0 toleranță față de construcții ilegale. PUG-ul a fost făcut de specialiștii noștri și repet, nu am compentența să comentez mai multe”, a conchis Emil Boc.

PUG cu întârzieri sau nu

Un alt consilier a precizat că noul PUG va avea întârzieri, dar primarul Boc a intervenit și a spus că acest lucru nu se va întâmpla.

„Noul PUG nu are nicio întarziere. Clujul are PUG până în 2034. Noi vrem să începem mai devreme acest demers, să corectăm ce putem corecta. Mă refeream că am avut un proces pe care l-am demarat pentru creearea PUG-ului. Vrem să reziliem și urmează o nouă licitație”, a spus Emil Boc.

Consilierul local i-a propus edilului creearea unor PUZ-uri de Cartier, în special pentru zonele care sunt problematice. Emil Boc i-a spus că va lua în considerare acest lucru, precizând clar că Făgetul trebuie protejat, existând același interes.

Înaintea votului final, consilierul local Anca Ciubăncan a avut două întrebări la adresa lui Emil Boc și Dan Tarcea.

„Vreau să întreb tot referitor la PUG. Am observat că bugetul alocat pentru această actualizare este mic. În spatele ușilor s-a discutat ca acest buget pentru actualizare ar fi unul dintre refuzurile acestor firme din București care a refuzat să facă, efectiv, această actualizare, pentru că bugetul a fost foarte mic. Este o problemă? Este studiat? Să nu ne întâlnim cu o altă licitație, alocăm acest contract unei terțe firme și din nou ne împiedicăm de aceeași problemă. Ajung acești bani alocați pentru această actualizare a PUG-ului?”, a spus consilierul social-democrat.

Dan Tarcea: Discutăm de două chestiuni diferite. Acum doi ani a fost alocat 2 milioane de lei, iar cei de la București au acceptat 1 milion de lei. ASTĂZI avem 1 milion de euro, dublu față de suma alocaltă acum 2 ani.
Ciubăncan: V-am întrebat dacă s-a studiat bine. N-am contestat suma pe care ați previzionat-o. A doua întrebare este tot legat de PUG: DE CE nu se creează o Asociație a Străzilor de proprietari? Avem de proprietari pe blocuri, dar nu avem pe străzi. Eu stau la casă și acești cetățeni nu au către cine să se adreseze, către un lider. S-ar rezolva foarte ușor foarte multe probleme dacă s-ar face aceste asociații pentru că cetățeanul care stă la casă, omul simplu nu știe ce are de făcut. Prin aceste asociații sunt organizați sub o formă juridică prin care ei se pot exprima doleanțele, pot fi reprezentanți inclusiv în fața noastră. Asta era o ideea pe care ar trebui să o promovăm.

Emil Boc a intervenit la cea de-a doua întrebare și i-a spus consilierului local PSD că municipalitatea nu poate să impună cetățenilor să se asocieze în orice fel de structură: de la partid politic și până la ONG.

„Dacă ei consideră că reprezentarea intereselor se face într-o formă asociativă decât individuală, nimic nu vă oprește ca lider al străzii, în sensul acesta de asociere, să vă înscrieți, după care să intre în parteneriat cu Primăria. Cetățeanul are libertatea să o facă sau nu. Noi nu avem posibilitatea legală nici de altă natură să convingem, nici măcar să recomandăm cetățeanului ceva. Repet, ideea în sine nu poate fi considerată greșită, dar titularul dreptului de a o realiza este la cetățean”, a conchis Emil Boc.

Proiectul nr 15, „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, aprobată prin Hotărârea nr. 493/2014, în vederea punerii în executare a Sentinței Civile nr. 1353/2022 a Tribunalului Cluj modificată prin Decizia Civilă nr. 1063/2022 a Curții de Apel Cluj, pronunțate în Dosarul nr. 4814/117/2020, a fost votat cu 22 de voturi. Totodată, proiectul nr. 16 privind modificarea parțială a documentației „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, aprobată prin Hotărârea nr. 493/2014, în vederea punerii în executare a Sentinței Civile nr. 1830/2022 a Tribunalului Cluj, rămasă definitivă prin Decizia civilă nr. 1182/2022 a Curții de Apel Cluj, pronunțate în Dosarul nr. 3378/117/2021 a fost votată cu 22 de voturi pentru.

Reamintim că la ședința ordinară din 18 ianuarie, pe masa consilierilor locali au fost 62 de proiecte, dintre care unul a fost retras.

Citește și: Filiala AUR Cluj devine tot mai atrăgătoare pentru clujeni: Unirea face puterea

1 COMENTARIU

  1. Un milion de Lei acum doi ani erau 200 mii de Euro, iar azi 1 milion de Euro sunt 5 milioane de Lei, deci nu dublu față de suma alocaltă acum 2 ani, ci fix de 25 de ori mai mult (!), asta pentru corijenți de soiul Harcea Parcea și teápa habarnistelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.