Dosarul cunoscut sub numele “Mită la spital”, în care au fost condamnaţi doi foști angajaţi ai Spitalul Clinic de Adulţi Cluj, actualul Institut Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Roman Emilia şi Pop Gheorghe, precum şi Cîmpian Anica, administratorul firmelor de construcţii Relian SRL şi Goodwill SRL, este pe rolul Curţii de Apel Cluj. Cei trei solicită o nouă expertiză tehnică. Instanţa se va pronunţa în această privinţă după audierea unui martor cheie.

Conform rechizitoriului DNA, între anii 2002 și 2004, Emilia Roman, în calitate de director financiar-contabil, iar ulterior de director administrativ la Spitalul Clinic de Adulţi Cluj-Napoca şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, împreună cu Gheorghe Pop, membru în comisia de evaluare şi, respectiv, de recepţie a lucrărilor, a atribuit firmelor Relian Prod Impex SRL Cluj-Napoca, Goodwill Eximp SRL Cluj-Napoca, controlate de Anica Câmpian, mai multe lucrări de reparaţii la secțiile acestei instituţii sanitare.

Cei trei inculpaţi din dosar  au deschis un proces în apel, solicitând desfiinţarea sentinţei pronunţate de Tribunalul Cluj şi rejudecarea cauzei.

 

O nouă expertiză

Inculpaţii din dosarul “Mită la spital” solicită, în tandem, efectuarea unei noi expertize tehnice în construcţii, deoarece pentru  expertiza efectuată în faza de urmărire penală există îndoieli cu privire la exactitatea concluziilor. Inculpaţii susţin că expertul a comis erori în ceea ce priveşte identificarea lucrărilor executate, neexecutate şi decodate sau  nedecodate, astfel încât suma indicată ca prejudiciu suferă modificări substanţiale. Inculpaţii arată că aceste erori au fost confirmate de mai mulţi martori, între care unul, indicat de fostul director general al spitalului, va fi audiat de instanţă la termenul următor. În urma acestei mărturii, instanţa se va pronunţa referitor la necesitatea unei noi expertize.

 

Emilia Roman se vrea un infractor amator

Emilia Roman reclamă atributul de “calificată” din încadrarea juridică şi cere schimbarea încadrării faptelor reţinute de instanţă din “infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată” în “infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice”. Aceasta pentru că a furat ca un amator, valoarea presupusului prejudiciu care a reieşit în urma suplimentului de expertiză efectuat fiind semnificativ diminuată, de la mai bine de 340.000 de lei la aproximativ 80.000 de lei. De asemenea, Roman Emilia susţine că infracţiunea de luare de mită pentru care este condamnată  nu s-ar fi consumat în aceeaşi perioadă cu infracţiunea de abuz în serviciu.

 

Licitaţii şi recepţii de lucrări fictive

Cei doi foști angajaţi ai Spitalul Clinic de Adulți Cluj, actual Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca,  Roman Emilia şi Pop Gheorghe, au fost trimişi în judecată în 2004, de procurorii clujeni ai Departamentului Naţional Anticorupţie pentru comiterea unor abuzuri legate de organizarea unor licitaţii, recepţionarea unor lucrări de reparații şi întreţinere, precum şi plata acestor lucrări.

„Firmele în cauză au încheiat cu Spitalul contracte pentru executarea de lucrări, care au fost facturate şi decontate la plată de unitatea sanitară. S-au întocmit situaţii de lucrări pentru lucrări neexecutate şi procese verbale de recepţie fictive ulterior emiterii facturilor şi acceptării la plată a acestora”, se arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul adus spitalului de Emilia Roman, fost director administrativ al unităţii, şi Gheorghe Pop, fost şef al serviciului tehnic al spitalului este de peste 430 mii de lei.  În acelaşi dosar a fost  judecat administratorul firmelor Relian SRL şi Good Will SRL, Câmpian Anica, direct implicată în escrocheriile puse la cale de Emilia Roman şi Pop Gheorghe.

Emilia Roman, în calitatea de director financiar, şi, mai târziu, director administrativ al Spitalului Clinic de Adulţi Cluj-Napoca, precum şi în calitatea sa de membru al comisiei de evaluare a selecţiilor de oferte din cadrul spitalului, împreună cu Pop Gheorghe, membru al Biroului tehnic şi al comisiei de evaluare a secţiilor de oferte, respectiv de recepţie din cadrul spitalului, au luat mită între anii 2002-2004, în mod repetat şi cu bună ştiinţă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la Legea achiziţiilor publice. Concret, aceştia au repartizat mai multe lucrări de reparaţii la diferite secţii ale spitalului către firmele de construcţii unde Câmpian Anica era administrator. În acelaşi timp, au achitat lucrări neexecutate sau lucrări al căror preţ a fost modificat în mod abuziv, către aceleaşi firme, prejudiciind grav spitalul. De asemenea, cei doi angajaţi au primit mită, în bani sau sub forma unor lucrări de construcţii particulare importante de la Anica Câmpian pentru a falsifica licitaţii, contracte sau documente de plată în favoarea firmelor Relian SRL şi Good Will SRL .

Emilia Roman a fost condamnată pentru  abuz în serviciu în forma calificată şi continuată, luare de mită, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Pentru aceleaşi infracţiuni a fost condamnat şi Gheorghe Pop, membru în comisia de evaluare a selecţiilor de oferte şi, respectiv, de recepţie a lucrărilor din cadrul Spitalului Clinic de Adulţi Cluj-Napoca.

 

Crina Crainic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.