Sursa foto: Facebook

Emilia Șercan a fost prezentă, luni, la deschiderea anului universitar la o facultate din Cluj, unde a vorbit despre importanța gândirii critice și a originalității. Mai mult, jurnalista de investigație a avut și un mesaj pentru tinerii care studiază în România.

„E important să ne gândim la lucrurile acestea pentru că probabil vă gândiți la unii dintre colegii voștri care în momentul acesta sunt în străinătate. Au plecat în străinătate, poate unii dintre ei cu mari sacrificii personale, financiare sau de altă natură și ne uităm cu toții la un soi de migrație către Occident, în scopul educației. Acest fenomen se produce de mulți ani de zile și datele recente arată că în ultimii 10 ani, s-a dublat numărul tinerilor care aleg să plece să studieze în străinătate, unii chiar din timpul liceului. 

Vă spun sincer, mie îmi pasă foarte tare de țara asta. (…) Îmi pasă și mă doare când văd că profilul studenților care vin la universități se schimbă destul de consistent, când văd că mulți tineri care ar putea să studieze în România aleg să nu o facă și important este ce facem noi acum pentru dumneavoastră astfel încât să rămâneți aici, să alegeți să faceți masteratul mai departe în România și doctoratul la fel. Datele arată că, din tinerii care pleacă să studieze în străinătate, proporția celor care se întorc în țară este foarte mică. Poate ar trebui să ne gândim puțin mai mult la toate aceste lucruri și să punem mai mult accent pe valori și pe principii, astfel încât să putem să schimbăm lucrurile”, a declarat Emilia Șercan. 

Societatea se poate schimba doar cu sprijinul oamenilor de rând

Șercan a mai precizat că schimbarea la care toți românii speră vine doar dacă societatea va pune presiune pe actuala clasă politică.

„Am adus în discuție acest subiect pentru că eu cred foarte tare că atâta timp cât presiunea nu vine dinspre societate, clasa politică nu va face absolut nimic și clasa politică, observăm de ani de zile, își conservă status-quo, ba nu numai îl conservă, ci își creează propriile privilegii, ca niște caste, iar noi rămânem și ne uităm cum nu putem să facem absolut nimic. Cred că suntem în momentul în care schimbarea la care sperăm trebuie să vină la presiunea societății și atâta timp cât noi cerem lucruri concrete de la clasa politică, poate reușim să mai îmbunătățim lucrurile și să le schimbăm substanțial în viitor”, a mai spus Emilia Șercan.

„Trebuie să descurajăm practicile de preluare a ideilor altor oameni”

Nu în ultimul rând, Emilia Șercan a făcut un apel la profesori să nu le mai ceară elevilor să memoreze și să reproducă comentarii, referate sau eseuri scrise de alții, ci să cultive originalitatea și spiritul critic al elevilor.

„Spațiul academic este cel de la care trebuie să se înceapă ca să vedem în viitor schimbările produse la nivelul școlilor generale, liceelor. Lucrurile trebuie să se schimbe, trebuie să încurajăm originalitatea, trebuie să încurajăm gândirea critică, trebuie să încurajăm spiritul și inițiativele venite din partea elevilor și studenților și trebuie să descurajăm aceste practici de copiere sau de preluare a ideilor altor oameni, ca să ajungem să eliminăm formele, foarte multe, de încălcare a integrității academice”, a adăugat jurnalista. 

Emilia Șercan este jurnalist de investigație la PressOne și lector la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. În ultimii 20 de ani, ea a scris mai multe articoledesprte plagiatul prin care lideri politici au obținut diplome de doctor sau alte titluri universitare, scrie Monitorulcj.ro.

Citește și: Jurnalista Emilia Șercan amenințată și hărțuită de statul român

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.