„Gazeta” a prezentat în unul dintre numerele trecute cazul mai putin obisnuit al directorului Directiei Sanitar Veterinare din Cluj, Alexandru Duma, care, implicat fiind într-un accident de circulatie, a fost prins într-un cerc vicios al unor declaratii false. Acesta conduce cu mâna de fier DSV si are un salariu exorbitant, datorita multitudinii de sporuri de care beneficiaza, în timp ce tinerii medici din laboratoare primesc de sase ori mai putin. De asemenea, nu se stie cum, nu se stie de ce DSV-ului i s-a aprobat construirea unui laborator în imediata apropiere de un bloc de locuinte.

Directorul Alexandru Duma a fost implicat în luna mai a anului trecut într-un accident cu una dintre masinile Directiei pe care o conduce, pe Autostrada Soarelui. El a declarat, dupa o zi, ca masina respectiva ar fi sot variata în Cluj, pe strada Masinistilor. Pe baza declaratiei false a directorului, societatea de asigurari a acceptat sa vireze banii în contul unui service auto. Desi Gazeta a trimis o solicitare directorului DSV pentru a clarifica aceasta situatie, nici acum la doua saptamâni nu s-a primit un raspuns.
DSV Cluj pare a se conduce dupa legi proprii care uneori nu coincid cu cele românesti sau europene. De exemplu, mai nou, directia se extinde din fonduri SAPARD.Astfel în locul laboratorului aflat într-un subsol, bine izolat, va functiona un altul care va fi amplasat la unul dintre etajele viitoarei cladiri cu trei nivele care va fi construita în imediata apropiere a unui bloc de locuinte. Din pacate, din cauza tergiversarilor lucrarii, o buna parte dintre banii SAPARD „vor sa se întoarca” de unde au plecat…adica în visteria europeana.
Din pacate pentru cei care au de-a face cu reprezentantii DSV, nu exista o alternativa la aceasta deoarece laboratorul institutiei este singurul agreat de catre Ministerul Agriculturii. Astfel, toti cei care au o problema trebuie sa apeleze la DSV desi preturile impuse de catre acesta sunt, dupa parerea unora, exagerate.
Un alt element ciudat legat de Directia Sanitar Veterinara este ca fiecare angajat de vaza si-a adus si consoarta în institutie, fara concurs, în ultimii ani. De asemenea, unii dintre cei care ocupa functii importante în cadrul DSV sunt angajati si ai altor institutii sau firme. Desi, potrivit Legii Functionarilor Publici cei care îndeplinesc mai multe functii ar trebui sa recupereze orele prevazute în contract si pierdute, aceasta nu se întâmpla.

Bomba biologica în inima Clujului

Mai nou Directia Sanitar Veterinara a decis sa se extinda. Astfel, va fi construit un nou laborator ca extensie pentru cladirea din piata Marasti a Directiei din fonduri SAPARD. Modernizarea si extinderea DSV Cluj face parte dintr-un amplu proiect a carui valoare estimata se ridica la 5,3 milioane RON. Programul este finantat din fonduri SAPARD si  vizeaza aducerea acestor unitati la standarde europene. DSV Bucuresti a fost însarcinata sa se ocupe de derularea proiectului, de a contracta, în cel mai scurt timp, lucrari de modernizare si extindere a unor laboratoare, cum a fost si cazul celui din Cluj.
Din pacate pentru locuitorii din zona pietei Marasti, cei din conducerea DSV Cluj au decis ca laboratorul sa se extinda în continuarea cladirii-mama. Astfel, laboratorul nu numai ca va „sufoca” blocul din vecinatate dar va fi un pericol permanent pentru cei care locuiesc în zona.  
Laboratorul va reprezenta o amenintare cu atât mai mult cu cât, zona nefiind bine izolata, exista pericolul ca virusii cu care se lucreaza sa puna în pericol sanatatea si viata oamenilor. Este de mentionat ca, în mod normal, laborantii studiaza virusi extrem de periculosi precum cel al rabiei sau a gripei aviare, care nu pot fi opriti, existând în aceste cazuri doar tratamente de imunizare, nu si de vindecare. Atât normele europene, cât si legislatia în vigoare prevad o distanta minima de 500 m între un laborator si o alta cladire. Mai mult, Codul Constructiilor prevede clar ca laboratoarele, cabinetele în care se efectueaza disectii sau se fac studii bacteriologice sa nu fie amplasate în zone „aglomerate”, iar piata Marasti poate fi considerata una dintre cele mai populate arii din oras.
Programul Cadru de Biosecuritate  cuprinde o directiva europeana prin care se impune respectarea distantelor minime fixate, pentru ferme, laboratoare , intreprinderi agricole etc. Paradoxal, de impementarea acestuia la Cluj se ocupa tocmai…DSV.

Salarii decente, bonificatii scandaloase

În timp ce unii dintre angajatii DSV, recent iesiti de pe bancile facultatilor nu primesc decât 600 RON, carora, eventual, li se adauga un spor de toxicitate.si alte suplimentari infime, cei din conducerea institutiei primesc din partea Statului sume importante ca retributii lunare. Evident doar premiile luate de unii dintre sefii DSV sunt mai mari decât salariile proaspetilor licentiati ce le sunt în subordine.
Directorul Alexandru Duma, de exemplu, a avut în prima luna a anului un venit brut de 5.597 RON, dintre care i-au fost retinuti 2.217 RON. Cu 3.380 RON venit net, Duma se apropie de salariul subprefectilor clujeni, de 3.780 de lei. Mai mult decât directorul institutiei câstiga, însa, sotia acestuia. Salariul Mihaelei Duma porneste de la aceeasi cifra ca si al sotului ei, de 1.831 RON, dar, prin adaugarea de sporuri si indemnizatii ajunge, în final, la 5.764 RON. În urma impozitarii, suma respectiva scade la 3.479 RON.
Nici aghiotantii directorului nu o duc rau. Adrian Ardelean, sef –birou DSV, câstiga cca 4.978 de lei, din care i se retin ulterior 1.505 RON, desi salariul sau oficial ar fi de 1.831 RON, iar Marian Mihaiu, sef serviciu în cadrul aceleiasi institutii primeste 3.685 RON.
Toti cei din conducerea DSV, mentionati mai sus beneficiaza în acelasi timp de indemnizatie de conducere, dar si de spor de conducere cuprinse între 30-75%. Cele doua sporuri se acorda în paralel, fara a se exclude reciproc, asa cum ar fi normal. De asemenea atât Alexandru Duma cât si ceilalti au beneficiat, potrivit fluturasilor din luna ianuarie de premii cuprinse între 400-700 RON.
Desi primesc salarii atât de mari, unii dintre angajatii din vârful directiei mai au, pe lânga aceasta functie si alte ocupatii. Astfel, prof. Marian Mihaiu este, în acelasi timp sef de disciplina la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara si ocupa un post important în Biroul de Pregatire Pedagogica si Didactica tot la USAMV. Pe nimeni, însa, nu pare a încurca acest cumul de functii, desi exista surse care au afirmat ca unii dintre cei mentionati nu prea mai au timp si pentru problemele directiei.

Ligia Popa

Ordinul nr.53/1997 al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, la anexa 2., privind "conditiile pentru autorizarea sanitar veterinara a laboratorului sanitar veterinar de stat judetean", Capitolul I (Conditii de amplasare), prevede: distanta fata de cladirile de locuit sa fie de minim 10 m., iar fata de drumurile publice de 20 m.; sa aiba cai de acces adecvate pentru animale si probe de laborator, caile de acces sa fie asfaltate, prevazute cu mijloace de dezinfectie auto si cu posibilitati de legatura directa cu principalele cai de comunicatie; proiectarea unui spatiu de rezerva pentru a permite extinderea sectiilor de lucru; spatiile pentru primirea probelor si necropsie, frigorifice pentru probe si cadavre, containere si pubele se amplaseaza în spatele cladirii”.

ART. 30- Legea Functionarilor Publici:
(1) Sistemul de salarizare a functionarilor publici se stabileste prin lege.
(2) La stabilirea sistemului de salarizare se vor avea în vedere urmatoarele:
a) necesitatea de a restrânge costurile administratiei publice, în conditiile în care functionarii publici competenti trebuie motivati si recompensati în mod corespunzator;
b) crearea unei ierarhii a sistemului de salarizare pe categorii, grade, clase si trepte, bazate pe evaluarea postului;
c) stabilirea unui raport just între partea fixa si partea variabila a salariului, care sa tina seama de activitatea depusa si de importanta ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.