Energie verde cu bani elveţieni la Cluj

Primaria Cluj-Napoca ar putea primi bani de la guvernul elveţian, pentru a implementa proiecte „verzi”. Primarul Emil Boc a anunţat in cadrul unei conferinţe de presa ca a fost facut pasul urmator pentru accesarea banilor elveţieni pentru programe de dezvoltare a tehnologiilor pe baza de energie durabila.

Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat alaturi de Suceava, Arad şi Braşov pentru a beneficia de aceasta finanţare, pe baza unui contract al Guvernului roman incheiat cu statul elveţian. Finanţarea va fi pe model european, 85% din partea guvernului Elveţiei şi 15% de la bugetul local. Guvernul va stabili o comisie de evaluare care sa decida care sunt cele mai bune proiecte depuse de municipalitaţi. Exista mai multe domenii din care aceste proiecte pot face parte, printre care reabilitarea termica a cladirilor, termoficarea, iluminatul public stradal şi transportul urban ecologic.
Potrivit acordului incheiat cu Ministerul de Finanţe, care a fost delegat sa coordoneze acest program, municipalitaţile trebuie sa selecteze un specialist atestat care sa monitorizeze sa ofere consultanţa de specialitate pentru scrierea proiectelor. „Noi suntem in faza finala a selectarii auditorului sau consultantului. Licitaţia a fost caştigata de Seva Grup şi Brands Energy, dar au mai fostoferte. Criteriul caştigarii a fost preţul cel mai bun. Pe 11 iulie am anunţat caştigatorul, urmeaza o perioada pentru contestaţii, iar daca nu vor fi contestaţii, putem trece la pregatirea proiectelor, care trebuie depuse la minister”, a aratat Emil Boc in conferinţa de presa.
Acesta a subliniat ca prioritatea Primariei Cluj-Napoca este reabilitarea cladirilor publice, in special a creşelor, gradiniţelor şi şcolilor, pentru ca acestea sa consume mai multa energie. Daca vor fi bani acordaţi şi pentru aceasta, intr-o etapa urmatoare vor fi achiziţionate autobuze care merg pe energie verde.

Peste 30 de milioane de euro

Banii sunt acordaţi printr-un parteneriat existent intre Uniunea Europeana şi Elveţia. Proiectele vor fi depuse la Bucureşti, la Ministerul Finanţelor. „Prioritatea municipiului este sa nu se rastoarne cladirile pe copii”, a aratat primarul, intrebat ce va face municipalitatea cu banii acordaţi. Este vorba de o suma totala de 31 de milioane de euro, care vor fi imparţiţi intre oraşele eligibile, in funcţie de proiectele depuse. Se va face o ierarhie a acestor proiecte, care vor fi depuse la pachet, iar in funcţie de aceasta vor fi alocate fondurile de la guvernul elveţian.
In primavara acestui an, primarul interimar al Clujului, Radu Moisin, a semnat acordul privind asistenţa financiara acordata municipalitaţii in proiectul cu finanţare nerambursabila de la guvernul elveţian. Urmatoarea etapa in accesarea banilor disponibili viza elaborarea caietului de sarcini pentru angajarea unui consultant care se va ocupa de scrierea proiectelor, licitaţie finalizata saptamana trecuta.
In cadrul acestui programului susţinut de guvernul elveţian, Cluj-Napoca va putea accesa o parte din cele circa 37 de milioane de franci elveţieni disponibili in proiectul ce are ca arie tematica „Imbunataţirea mediului inconjurator”. Administraţia clujeana, pe langa intenţia de a se folosi de finanţare pentru investiţii in reabilitarea termica a unor cladiri din patrimoniul municipiului, in principal şcoli şi gradiniţe, ar dori sa realizeze şi instalarea unor panouri solare pentru centralele termice ale Regiei Autonome de Termoficare, reabilitarea unor staţii de transport in comun şi dotarea lor cu instalaţii de iluminat bazate pe panouri solare şi achiziţionarea de mijloace de transport ecologice. Suma nerambursabila care poate fi atrasa este de maxim 85% din valoarea totala eligibila a unui proiect.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.