
Energobit: Lider discret, impact uriaș în energia verde din România
Ștefan Gadola, vicepreședinte al Consiliului de Administrație EnergoBit, a declarat în cadrul Transylvania Green Energy Forum 2025 că firma clujeană contribuie la realizarea de studii tehnice pentru aproximativ 20.000 MW dintr-un total de cca 60.000 MW capacitate instalata a proiectelor cu energie verde aflate in stadiul de proiectare pentru piața românească. Acesta a subliniat rolul companiei în toate etapele procesului – de la studii și proiectare, până la punerea în funcțiune și mentenanță.
“EnergoBit are o experiență de 35 de ani și oferă servicii diverse în domeniul energiei electrice. Avem o gamă largă de servicii, de la proiectarea, construcția și întreținerea stațiilor și liniilor electrice pentru transportul și distribuția energiei, până la execuția de centrale pe bază de energie curată și mentenanța sistemelor energetice. În prezent, avem multe contracte în desfășurare, care se vor implementa anul acesta și anul viitor, iar în continuare ne așteptăm la tot mai multe lucrări în domeniul energetic.”, a precizat Gadola.
EnergoBit a fost implicat in cel mai mare parc eolian onshore de 600 MW din România, situat în Dobrogea, și investeste constant în producerea de echipamente de ultimă generație: transformatoare de distribuție echipate cu comutator de ploturi sub sarcină, celule de medie tensiune echipate cu întrerupătoare ce utilizeaza ca mediu de izolatie aerul si mediu de stingere vidul (solutie fără hexafluorură de sulf) compania se bazează pe o nouă generație de ingineri și pe instrumente moderne de lucru avand “un nou angajat foarte bun pe teren si care se numeste dronă”
Într-un peisaj energetic în transformare, Energobit se dovedește un actor esențial în modernizarea și decarbonizarea infrastructurii electrice naționale, fiind „la curent și pe fază”, după cum spune cu umor fondatorul său.