A venit Covidul în România și au plecat infecțiile nosocomiale. Acest subiect a fost dezbătut intens în trecut. Dar în anul 2020 acestea au dispărut complet. Cifrele, dintr-o dată nu au mai fost raportate de spitale românești. Atât de ciudată a fost dispariția lor, încât președintele Iohannis a anunțat că se va interesa de ce au fost raportate zero infecții nosocomiale. Rezolvarea misterului a venit zilele acestea. Nosocomialele nu au dispărut, ele sunt încă prezente în număr generos, dar au fost ținute sub cheie.

În octombrie anul trecut, presa decarta, pe baza datelor oficiale, doar vreo 2.600 de infecții nosocomiale de la izbucnirea pandemiei până în septembrie. Președintele Iohannis declara, într-o conferință de presă”Despre infecţiile nosocomiale voi cere o informare la Ministerul Sănătăţii, după care putem să vedem de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel puţin ciudat, în condiţiile în care s-au luat măsuri de îmbunătăţire a situaţiei, dar de la ce am avut, la zero cred că este cale lungă şi voi cere o explicaţie pentru asta”.

Dacă i-o fi venit informarea, președintele a ținut-o secretă.

”Se minte mai rău ca la Colectiv. Spitalele COVID au raportat zero infecţii nosocomiale pe hârtie, în cea mai mare criză de sănătate din România” trăgea semnalul de alarmă Libertatea, pe 19 octombrie.

Acum câteva săptămâni, deputatul PNL Daniel Gheorghe a adresat o interpelare ministerului Sănătății, în care evoca date furnizate cam în aceeași perioadă de Institutul Național de Sănătate Publică, din care rezulta că în anul 2019 fuseseră raportate 23.139 de infecții asociate actului medical, soldate cu 59 de morți.
Pînă la momentul interpelării, nu exista, conform deputatului, nicio situație similară raportată de INSP pentru anul 2020. Acesta furnizase doar o informație incompletă, anume 14.555 de infecții nosocomiale raportate în perioada ianuarie-septembrie 2020.

Exact o zi după depunerea interpelării, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit la rampă cu acuzația că raportarea nosocomialelor nu e în regulă deloc: „Nu mi se pare că raportarea este la nivelul la care ar trebui să fie. Nu mi se pare că vedem tot adevărul. Am cerut informaţii suplimentare în această dimineaţă”.

A trebuit să treacă aproape încă o lună și jumătate ca să ne vină, în fine, o cifră oficială concretă.

Interpelarea liberalului a primit răspuns oficial, cum spuneam, în aceste zile, prin secretarul de stat dr. Vass Levente, dar, iarăși, un răspuns doar parțial, pe numai trei trimestre:

”Referitor la întrebarea/interpelarea dumneavoastră, privind „Situaţia infecţiilor nosocomiale în spitalele din România”, vă comunicăm următoarele. În perioada ianuarie – septembrie 2020 au fost raportate 22.759 de infecţii asociate asistenţei medicale din unităţile medicale”.

Concluzii:

Dacă ritmul infectării din primele nouă luni se va fi păstrat și în ultimele trei, rezultă un cuantum record al infectărilor, de cca. 30.000 la nivelul anului trecut.
Nu știm de ce datele furnizate de ministerul Sănătății pentru aceeași perioadă le surclasează pe cele furnizate de INSP.
Nu știm câți morți vor fi rezultat din aceste infectări și nici motivul pentru care cifrele au fost și încă mai sunt, parțial, ascunse de autorități.

Citește și: Spitalele spun că nu s-au identificat infecții nosocomiale ca urmare a utilizării produselor Hexi Pharma. Pronunțarea, amânată din nou

Sursă: flux24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here