La trei săptămâni de la anunțul începerii lucrărilor de epurare a levigatului de la fosta rampă de deșeuri, la Pata Rât nu este nimic altceva decât o baltă și mai mare de apă toxică și un…buldozer înecat. Se suspectează faptul că levigatul ar lua-o încet către Someș. Deși la începutul lunii noiembrie, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj declara că nu va mai închiria stație de osmoză pentru că nu este nevoie, realitatea este alta – contractul pentru închirierea stației a fost semnat și furnizorul din Germania așteaptă să trimită utilajul, dar nu poate face acest lucru din cauză că forul județean trebuie să facă exproprieri de terenuri.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe se contrazice singur la diferență de câteva săptămâni. În 8 noiembrie, declara că a doua zi vor începe lucrările pentru curățarea zonei. „Se impun măsuri pentru a elimina apa cu levigat și a doua măsură este pentru a opri alunecarea. Am și pornit deja acțiunea, avizul de la Apele Române va sosi astăzi (în 8 noiembrie – n.red.), apoi vor începe lucrările pentru eliminarea levigatului, care va trebui preluat printr-o pompă din amonte în aval și dus către două bazine de decantare care se vor construi în aval de dealul de gunoi. Nu se va folosi pârâul Zăpodie în transportul apei cu levigat. Apele Române vor monitoriza acest procedeu. Din primul bazin va trece în al doilea bazin unde va fi decontaminat de către specialiștii de la Apele Române, apoi va fi vărsat în canalizarea cea mai apropiată, apoi va ajunge la stația de epurare a Companiei de Apă Someș. De mâine (9 noiembrie – n.red.), noi vom începe lucrări la partea de stabilire a șanțului, de montare a pompelor”, declara Tișe, în cadrul unei conferințe de presă din 8 noiembrie.
E nevoie de stație de osmoză, nu de pompe
La o săptămână de la scenariul lui Alin Tișe cu pompe și bazine, firma din Germania cu care a semnat contract de închiriere a stației de osmoză a făcut o prezentare a utilajului (între timp, contractul cu firma câștigătoare a licitației pentru închirierea stației de osmoză a fost suspendat). Aceștia au arătat că nu pot aduce utilajul din cauză că nu au teren la dispoziție. Consiliul Județean nu le poate da teren din cauză că trebuie să facă exproprieri, acum fiind nevoiți să caute proprietarii terenurilor de la Pata Rât pe care zace muntele de gunoi, să facă exproprierile și abia după aceea să aducă utilajul.
De fapt ce declara Tișe la începutul lunii sunt doar baliverne, realitatea este că trebuie să aducă stația de osmoză. Dar lucrurile fiind blocate, lacul cu levigat crește pe zi ce trece și în scurt timp se va transforma într-o Marea Neagră.
Amenzile curg ca levigatul de sub munte
În plus, amenzile din partea autorităților de mediu curg la adresa Consilului Județean mai ceva ca levigatul de sub muntele de gunoi. Cea mai recentă amendă a fost aplicată săptămâna trecută de către Garda de Mediu, în valoare de 80.000 lei.
“În timpul controlului, s-a constatat că una din măsurile trasate anterior, respectiv realizarea sistemului de colectare/tratare/eliminare a levigatului acumulat în zona adiacentă depozitului de deşeuri Pata Rât şi de pe corpul depozitului sau transferarea operaţiunii către un operator economic autorizat, care să asigure stoparea deversărilor de levigat direct în pârâul Zăpodie sau în zonele adiacente depozitului, nu a fost realizată”, au declarat comisarii Gărzii de Mediu.
Valoarea totală a amenzilor pe care le-a încasat forul județean de la Garda de Mediu este de 150.000 lei.
Situația la zi arată un buldozer înecat în levigat
Activistul de mediu Szakats Istvan a făcut publice noi fotografii și filmări cu Marea Neagră de levigat de la fost rampă de deșeuri de la Pata Rât. Acesta spune că Marea Neagră de levigat e mai mare ca oricând și e levigatul e lăsat să curgă spre Someș de zile bune.
”E un buldozer înecat în canalul de levigat. Asta e singura activitate vizibilă din Marele Plan de acțiune pe care l-a promis domnul Tișe cu gura, acum câte?… trei săptămâni. Între timp ce un excavator tocmai încearcă să scoată buldozerul înecat, rog Apele Române – care au declarat că nu o să ajungă levigat netratat în Someș – să observe că acțiunea destupă și mai mult curgerea de levigat. Cele trei cupe de gunoi împinse de excavator în mocirla din sus de buldozer NU o să oprească 10 hectare de levigat”, a scris activistul de mediu pe Facebook.
Întrebări pentru conducerea Consiliului Județean
Szakats Istvan adresează Consiliului Județean următoarele întrebări, legate de implementarea Planului Tișe:
Cât estimează că o să dureze
1. exproprierile terenurilor pe care o să fie construite stațiile de epurare? T1
2. săpatul fundațiilor celor două bazine de epurare de 1000mc, descrise în Planul Tișe? T2
3. cofratul și turnatul fundațiilor celor două bazine de epurare de 1000mc? T3
4. uscatul fundației? T4
5. Instalarea celor două bazine de epurare pe fundațiile realizate? T5
6. Punerea în funcțiune a stației de epurare? T6
7. Cât este T = T1+T2+T3+T4+T5+T6?
8. Cât volum de levigat se va acumula în spatele Barajului de Trei Cupe, în timpul T calculat?
Ce etape de lucru au fost consumate din planul adoptat, privind realizarea zidului de sprijin?
Ce măsurători de toxicitate au fost comandate / efectuate pentru protejarea sănătății polulației?
Ce măsuri au fost luate pentru protejarea populației în aval de Rio Negro?
Ce măsuri au fost luate pentru protejarea celor peste 1500 persoane care stau în imediata apropiere a unui munte de gunoi unde concentrația de metale grele depășește de zeci de ori limitele de intervenție, din 2008 încoace?