Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că urmează să schimbe numele țării pe care o conduce.
„Cuvântul ‹Turkiye› reprezintă şi exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce”, se arată în declaraţie.
„Turkiye” reprezintă, de fapt, numele ţării tradus în limba turcă, Erdogan dorind acum să transfere această denumire pentru recunoaşterea internaţională: „În contextul întăririi mărcii ‹Turkiye›, în toate tipurile de activităţi şi corespondenţă, în special în relaţiile oficiale cu alte ţări şi instituţii şi organizaţii internaţionale, termenul ‹ Turkiye › va fi folosit în locul termenilor precum ‹Turcia›, ‹Turkei›, ‹Turquie› şi aşa mai departe”, notează Greek Reporter.

Problemele lui Erdogan


Liderul turc se confruntă cu o problemă a inflaţiei, aceasta crescând la 36% la începutul lunii, în timp ce unii experţi spun că s-ar putea îndrepta chiar spre 50%.
Cu preţurile la alimente şi băuturi crescând cu aproape 44% anual, situaţia economică a Turciei devine din ce în ce mai instabilă.
Datele Institutului de Statistică din Turcia au arătat luni, 17 ianuarie, că numai în luna decembrie preţurile de consum au crescut cu 13,58%, provocând ravagii bugetelor gospodăreşti, oamenii fiind nevoiţi să stea la coadă pentru a-şi cumpăra o pâine.
Lira turcească a pierdut 44% din valoarea sa anul trecut deoarece Erdogan a ordonat Băncii Centrale a ţării să reducă profund ratele dobânzilor într-un program de a acorda prioritate creditului şi exporturilor în detrimentul forţei monedei şi stabilităţii preţurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here