După cum s-a arătat în materialul publicat în numărul de săptămâna trecută, ţinta DNA nu a fost neapărat fosta grefieră Veronica Feher, care de altfel a şi fost arestată de Curtea de Apel Cluj. „Trofeul” urmărit de procurori au fost cele două judecătoare, Daniella Berbecariu de la Secţia Penală a Tribunalului Bistriţa-Năsăud şi Voichiţa Vrâncean de la Secţia Civilă a Judecătorie Bistriţa, a căror activitate presupus infracţională este descrisă amănunţit în propunerea de arestare a a fostei grefiere.
Dar se pare că ceva nu a mers bine, din cauza unor scurgeri de informaţii planul DNA s-a fâsâit, iar în plasă a căzut numai grefiera pensionară.Sigur, cazul nu este finalizat, oricând putând interveni surprize.În continuare vom prezenta profilul „profesional” al uneia dintre protagoniste, judecătoarea Daniella Berbecariu.
Cu ceva timp în urmă aceasta a fost „vedeta” unui caz extrem de controversat la momentul respectiv. În perioada 2007-2008 a debutat în presă un scandal legat de faptul că judecătoarea Daniella Berbecariu l-a pus în libertate pe Alexandru Bruj, un bistriţean condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de droguri de mare risc, din motive medicale. Decizia luată de judecătoarea Daniella Berbecariu din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud nu preciza însă şi data la care acesta ar fi trebuit să se întoarcă în penitenciar. În contradicţie cu soluţia judecătoarei, medicii care l-au consultat pe Bruj susţineau că o asemenea boală necesită o internare de maxim 10 zile, timp suficient pentru operaţia în sine şi recuperarea post-operatorie, însă Alexandru Bruj s-a aflat în libertate mai bine de 8 luni de zile.
Cazul Bruj
La finele anului 2006, Alexandru Bruj a fost condamnat de Tribunalul Braşov la 5 ani de închisoare pentru trafic de droguri după care în 2007 a fost transferat la Penitenciarul Bistriţa. Condamnarea de la Braşov vine după o alta de 2 ani emisă de Judecătoria Koln (Germania), prin care bistriţeanul a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru infracţiunea de „comerţ ilegal de stupefiante”.În 2007 AlexandruBruj a cerut întreruperea executării pedepsei pe motive medicale iar după cinci luni, a fost lăsat liber de judecătoarea DaniellaBerbecariu pe timp nelimitat până „ce starea de sănătate se va ameliora, astfel încât pedeapsa să fie pusă în executare”.
În luna aprilie 2007, Alexandru Bruj a depus la Tribunalul BN o cerere de întrerupere a pedepsei pe motive medicale. În luna septembrie acelaşi an, judecătoarea Daniella Berbecariu îi admite cererea de întrerupere a pedepsei şi Bruj este lăsat liber, fără ca instanţa să precizeze perioada de libertate. Soluţia dată, caz aproape unic în analele justiţiei din România, arăta negru pe alb că „în baza dispoz. art.455 Cod pr. penală, raportat la art.453 al.1, lit.a Cod pr. penală, admite cererea de întrerupere a pedepsei formulată de condamnatul Bruj Alexandru ca întemeiată şi în consecinţă admite cererea de întrerupere a pedepsei de 5 ani de închisoare ce i-a fost aplicată condamnatului prin Sentinţa penală nr.646/S/12.12.2006 pronunţată de tribunalul Braşov în dosarul nr.562/2005, PÂNĂ CE STAREA DE SĂNĂTATE A CONDAMNATULUI SE VA AMELIORA, astfel ca pedeapsa să fie pusă în executare”. Cât umanism şi înţelegere pentru un traficant de droguri!
Altfel spus,Bruj urma să revină în puşcărie numai dacă se va simţi mai bine din punct de vedere medical, dacă nu, NU. Decizia dată de judecătoarea Daniela Berbecariu, stupefiantă, era unica decizie de acest fel dată în justiţia română. La momentul respectiv pe rolul instanţelor bistriţene erau 63 de solicitări de întrerupere a executării pedepsei, dar numai a lui Bruj, judecată de Daniella Berbecariu a fost soluţionată pozitiv şi în forma arătată. Adică omul să revină în puşcărie atunci când vrea muşchii lui. Ca să acopere cât de cât decizia dată, lui Bruj i s-a interzis să părăsească limitele judeţului, să deţină sau să folosească arme şi să se prezinte în faţa instanţei ori de câte ori este chemat. Nu a fost monitorizat de către poliţie, deoarece Penitenciarul Bistriţa nu a făcut nici o adresă cu privire la data când acesta urma să revină în penitenciar deoarece instanţa nu a stabilit nimic în acest sens. Cazuri de întrerupere a executării pedepsei cu închisoarea din motive medicale există şi în străinătate, dar numai în România, la Bistriţa, ca urmare a unei decizii judecătoreşti o pedeapsă a fost întreruptă pe termen nedeterminat.
Cererea de întrerupere a executării pedepsei cu închisoarea a fost înregistrată în dosarul nr.703/112/2008, la câteva luni după Bruj a fost transferat din Penitenciarul Bistriţa, la Spitalul penitenciar Dej, apoi la cel din Jilava.
În septembrie 2007, prin avocat, Bruj a mai înaintat o cerere similară, pe aceleaşi motive, dar a fost retrasă la o săptămână după ce prima cerere a fost aprobată. Între timp, Bruj a fost internat şi la Institutul inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj. La vremea respectivă, dr.Radu Căpâlneanu a declarat că „boala lui Bruj nu este atât de gravă încât să necesite întreruperea executării pedepsei cu închisoarea pe o perioadă nedeterminată”. După eliberarea din penitenciar Bruj, s-a internat la institutul inimii din Cluj, dar a refuzat intervenţia chirurgicală şi ulterior s-a externat.Între timp scandalul a explodat, CSM-ul anunţând că Inspecţia Judiciară va face cercetări dacă în cazul lui Bruj, judecat de Daniella Berbecariu, au fost respectate toate procedurile. Lovitura de teatru a intervenit în data de 21 aprilie 2009, când în baza mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.740/2007 emis de către tribunalul Braşov, Alexandru Bruj a fost reţinut şi reîncarcerat la Penitenciarul Bistriţa.
CSM şi Inspecţia Judiciară au luat-o în colimator
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat măsura sancţionării disciplinare a judecătoarei Daniella Berbecariu„pentru întârzierea repetată a unor dosare”.
Judecătoarea a primit un „avertisment”de la CSM pentru „modalitatea defectuoasă de instrumentare a cauzelor şi stabilirea unor termene de judecată la intervale mari de timp, care au dus la amânarea nejustificată a soluţionării cauzelor respective”.
Dar lucrurile nu sau oprit aici în ceea ce o priveşte pe judecătoarea Daniella Berbecariu.
În anul 2012, Inspecţia Judiciară a cerut CSM din nou sancţionarea judecătoarei.
„Inspecţia judiciară a reţinut că într-un dosar al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, aceasta a verificat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a unui inculpat în cursul judecării, în Camera de Consiliu, iar nu în şedinţa publică, contrar normei de procedură instituite de art. 290 alin. 1 teza I din proc. penală, cu consecinţa casării hotărârii şi a punerii în libertate a unei persoane care prezenta grad sporit de pericol pentru ordinea publică”, se arăta în solicitarea de sancţionare depusă la CSM. Propunerea judecată la data de 16.05.2012 nu a fost însuşită de colegii de la CSM ai judecătoarei, care nu au luat împotriva acesteia nici o măsură.
Ucigaşul lui Nicolae Leonte lăsat în libertate până la sentinţa finală
Cazul la care făcea referire Inspecţia Judiciară este unul cunoscut de opinia publică din Bistriţa şi nu numai, Gazeta de Bistriţa fiind una din publicaţiile care au urmărit îndeaproape de-a lungul timpului acest subiect. În luna iunie 2004 a fost ucisîn Spania tânărul Nicolae Leonte de către Simion Zăgrean.
Speţa a fost judecată de Daniella Berbecariu, care într-un finall-a condamnat pe asasin, la fond, la o pedeapsă record primită de o persoană în judeţul Bistriţa-Năsăud, de 22 de ani de închisoare şi 7 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi.Este o pedeapsă corectă, dar judecarea cauzei a avut de-a lungul timpului un episod care a atras atenţia Inspecţiei Judiciare.
La data de 27.06.2011, Completul nr.1 fond, prezidat de judecătoarea DaniellaBerbecariu, dă o soluţie cel puţin cu ”cântec”.
„În temeiul dispoziţiilor art.302 Cod pr. penală raportat la art.160 b. Cod pr. penală. Menţine ca legală şi temeinică măsura arestării preventive a inculpatului Zăgrean Simion, în prezent aflat în penitenciarul Gherla, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de OMOR CALIFICAT, prev. de art.174-175 lit. a CP, rap. a la art.4 CP. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de recurs în 24 de ore de la comunicare. PRONUNŢATĂ în ŞEDINŢA PUBLICĂ din 27 iunie 2011”.
La o experienţă de 21 de ani în magistratură, din 1996 Daniella Berbecariu este judecător la Tribunalul BN, este greu de crezut că aceasta poate comite o eroare de judecător începător, care a avut drept urmare punerea în libertate a criminalului Zăgrean Simion.
Ca urmare a acestei ”erori” , în data de 07.07.2011, un complet de ”vacanţă judecătorească” de la Curtea de Apel Cluj, ”în baza art.385 pct.1 lit.dC.pr. penală admite recursul declarat de Zăgrean Simion împotriva încheierii penală din data de 27 iunie 2011 a Tribunalului BN, referitoare la verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii arestului preventiv, pe care o casează în întregime. Rejudecând cauza în baza art.140 lit. a, art.160 b constată încetată de drept măsura arestării preventive a inculpatului Zăgrean Simion şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuiaa obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliucu excepţia cazurilor de solicitare din partea organelor judiciare, începând cu data de 7 iulie 2011. Impune inculpatului să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organele judiciare ori de câte ori este chemat. b) să se prezinte la poliţia Bistriţa ori de câte ori este chemat. c) să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei, d)să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. e) să nu intre în legătură cu inculpaţii şi cu învinuitul din dosar, cu partea civilă şi nici cu martorii în cauză, menţionaţi în rechizitoriu. Atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii obligatorii de a nu părăsi localitatea sau a obligaţiilor de mai sus, se poate lua faţă de acesta măsura arestării preventive. Pronunţată în şedinţa publică din data de 7 iulie 2011”.
Ca urmare a acestei „erori” a judecătoarei Daniella Berbecariu, un criminal, Simion Zăgrean, cel care l-a ucis cu sânge rece pe tânărul Nicolae Leonte în Spania în 2004, a fost pus în libertate în data de 7 iulie 2011.
Şi în prezent criminalul este liber în ciuda sentinţei de 22 de ani pronunţată de judecătoarea Daniella Berbecariu. Cazul este în apel la Curtea de Apel Cluj.
Ce ar mai fi de spus? O întrebare totuşi, se impune de la sine, fără intenţia de a da cu parul. ”Erorile” prezentate, câteva cazuri judecate de către Daniella Berbecariu, care au atras atenţia CSM-ului, sunt simple greşeli profesionale, sau DNA a intuit ceva?
Doru Costin