Iulius plăteşte doar 3 euro/mp pentru a-şi clădi datoriile

Iulius Mall Cluj-Napoca. Un mall construit pe bunul public fără ca acel contract dintre Iulius Group şi Univers T, societate din subordinea Consiliului Judeţean Cluj, să fie făcut public. Interesul public a fost înlocuit cu dezvoltarea afacerii lui Iulian Dascălu, care a reuşit un eveniment istoric: să unească principalele trei partide din România pentru îmbogăţirea unui privat din bani publici. Relu Fenechiu, actualmente deputat PNL, Gheorghe Nechita, primarul social-democrat al Iaşiului şi Vasile Blaga, fost ministru de Interne şi actualmente preşedinte al Senatului, şi-au dat „girul” de-a lungul timpului pentru a-i clădi afacerile unui om privat pe banii publici. Pentru un spaţiu de 147.000 de metrii pătraţi dezvoltatorul Iulius Mall plăteşte o chirie de doar 47.000 de euro. Între timp, datoriile societăţii cresc, deşi încasările pe spaţii comerciale sunt şi ele în creştere.

Tandemul PNL-PSD-PDL

Dacă Relu Fenechiu a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai proiectelor lui Iulian Dascălu, Gheorghe Nechita este cel care i-a acordat în mod ilegal anumite spaţii omului de afaceri pentru a-şi dezvolta afacerile, conform unor hotărâri judecătoreşti definitive. Vasile Blaga, actualul şef al Senatului, a aprobat la momentul la care era ministru de Interne proiectul Palas din Iaşi, proiect care a fost declarat ilegal conform unei hotărâri definitive a Tribunalului Oradea. Între timp, proiectul Palas este dezvoltat, iar judecarea cauzelor a fost tărăgănată până la un moment în care acest lucru nu mai conta. Dacă la Iaşi, proiectele au fost „girate” de tandemul PNL-PSD-PDL, la Cluj-Napoca susţinătorii proiectului au fost fostul şef al CJ Cluj, Marius Nicoară, iar acum una dintre persoanele care are închiriate spaţii în Iulius Mall este Ioan Rus, fostul ministru de Interne din perioada PSD.

Nicoară a girat contractul

La Cluj-Napoca afacerea a fost „parafată” de către fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară(PNL). Secretizarea contractului ar putea aduce mari pagube Consiliului Judeţean pe viitor dacă contractul nu este renegociat curând. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat în trecut că este interesat de renegocierea contractului.

CJ refuză 250.000 de euro

Afacerile Iulius Mall Cluj sunt destul de profitabile conform informaţiilor pe care le furnizează oficialii companiei. Zeci de milioane de vizitatori anuali care fac shopping pe cei 147.000 metri pătraţi ai mall-ului. Suprafaţa închiriabilă a centrului comercial este de 51.731, iar preţul mediu de închiriere este, conform unor surse apropriate Iulius Mall, de minim 40 euro/mp. După un scurt calcul am putea constata că veniturile lunare ale Iulius Mall Cluj se ridică la aproximativ 2 milioane de euro, iar chiriaşii îşi plătesc singuri utilităţile. Astfel, deşi Consiliul Judeţean s-ar putea îmbogăţi cu minim 250.000 de euro pe lună, oficialii autorităţilor locale se mulţumesc cu doar 45.000 de euro. Problema cea mai mare este că Iulius Mall are datorii de 6,2 milioane de lei în 2010, conform ultimelor declaraţii oficiale la Ministerul Finanţelor. Aceste datorii ar putea fi invocate în cazul în care societatea ar dori renegocierea contractului, fapt pentru care şi-ar putea cere o chirie lunară chiar mai mică.

Contractul Iulius Mall-Univers T

„La data de 31.01.2006, în urma unei proceduri de selecţie organizată de Consiliul Judeţean Cluj, s-a încheiat Contractul de asociere nr. 103/2006 ìntre SC UNIVERS T SA şi SC IULIUS GROUP SRL, având ca obiect “asocierea în vederea construirii unui ansamblu de tip Mall, pe terenul” proprietatea Univers T SA. Participarea părţilor la profitul asocierii a fost stabilită în proporţie de 75% asociatului investitor
(Iulius Mail) şi, respectiv, 25% din profit, dar nu mai puţin de 45.000 Euro/luna, asociatului
principal (SC UNIVERS T SA). Menţionăm că suma de 45.000 Euro/ lună se actualìzează anual

cu indicele de inflaţie pentru EUR comunicat  pentru anul anterior. Aşadar, suma minimă lunară încasată de SC UNIVERS T SA este de 45.000Eur/lună actualìzată cu indicele de inflaţie, ceea ce la nivelul lunii decembrie 2011 a reprezentat suma de 47.146,37 EUR”, se arată în răspunsul remis Gazetei de Cluj în urma solicitări bazate pe legea 544/2001.

Povestea PALAS de la Iaşi, girată de familia Hrudei

Iulius Mall are contracte dubioase peste tot în ţară. Iulius Group au probleme mult mai mari la Iaşi, unde proiectul Palas a fost anulat de instanţă. Unul dintre procese se judecă la Cluj-Napoca. Partea interesantă începe de aici deoarece judecătorul care-l judecă pe Iulian Dascălu este Maria Hrudei, soţia şefului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Mircea Hrudei. Acesta a trimis în judecată dosarul Gazeta de Cluj, unde Iulian Dascălu a fost parte vătămată şi dosarul Arpad Paszkany, unde acesta a fost din nou parte vătămată, trebuind ca judecătorii să îi confere „un mandat de aducere” pentru a-şi arăta „rănile”.

Totul a început în Crăciunul anului 2004 când primarul din Iaşi, Gheorghe Nechita(PSD), i-a acordat cu dedicaţie şi fără licitaţie un spaţiu de 11 hectare lui Iulius Group pentru un proiect de 1.200 de apartamente. Până la urmă Dascălu şi-a permis să ia un spaţiu de trei ori mai mare, de 320.00 de metri pătraţi, iar apartamentele sunt numai 100. Curtea de Apel Oradea a anulat după cinci ani de judecată hotărârea 576 a Consiliului Local Iaşi prin care Dascălu primea cele 11 hectare fără licitaţie. Meritul este al omului de afaceri Dănuţ Prisecariu, proprietarul societăţii SC Alimentara SA, care a contestat încă din 2006 atât hotărârea de consiliul local, dar şi hotărârile 3 şi 4 din 2005 prin care s-a decis asocierea dintre Consiliul Local Iaşi şi SC Iulius Group. Judecătorii de la Oradea au respins şi cererea de intervenţie în interesul Consiliului Local Iaşi a pârâtului SC Iulius Group.

Tişe a vrut renegocierea din prima zi de mandat
Alin Tişe a discutat problema de la Iulius Mall Cluj de la prima sa conferinţă publică de la preluarea mandatului. Preşedintele Consiliului Judeţean a acuzat la prima ieşire publică că vechea administraţie  a adăugat cinci acte adiţionale la contractul iniţial al mall-ului fără ca acestea să fie aprobate de plenul forului judeţean: “Au fost încheiate cinci acte adiţionale, care nu au fost aprobate prin votul consilierilor judeţeni şi care nu au fost înregistrate nicăieri la Consiliul Judeţean, ci doar la Univers T. Aştept o explicaţie din partea Direcţiei Juridice cu privire la acest aspect”, a afirmat preşedintele CJ la acea vreme. În plus, aceste acte nu au avizul direcţiilor din cadrul Consiliului Judeţean şi patru dintre ele nici măcar nu sunt înregistrate la CJ. “Actele fac referire la anumiţi termeni din contract, la clauzele privind modalităţile şi termenele de plată şi chiar la schimbarea terenului. Actele sunt semnate de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (n.r. Marius Nicoară), de directorul Univers T (n.r. la acea vreme Ioan Presecan), de preşedintele Iulius Mall (n.r. Iulian Dascălu) şi de încă o persoană ce nu a putut fi identificată. Totodată, Tişe considera la acea vreme că s-a comis o eroare în organizarea licitaţiei, fosta administraţie implicându-se în mod direct în organizarea acesteia: “Vreau să atrag atenţia asupra faptului că Iulius Mall a plătit în avans patru rate a câte 45.000 de euro pe luna, în perioada în care nu era funcţional. Apoi suma a funcţionat ca şi plată pentru perioada noiembrie 2007 – martie 2008, perioada în care mall-ul funcţiona şi avea alte profituri. Nimeni nu a verificat dacă pe cele patru luni de avans achitat profitul nu depăşeşte suma minimă obligatorie de 45.000 de euro”, a explicat Alin Tişe chiar de la preluarea mandatului.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.