Utilajul de impachetat gunoiul de la Campia Turzii este din nou in stare de nefunctionare. Dupa ce in perioada de garantie a fost tinut in hibernare, nefiind folosit, imediat dupa expirarea perioadei in care defectiunile trebuiau remediate gratuit, societatea care asigura service-ul a inceput sa incaseze bani frumosi de pe urma defectarilor regulate ale instalatiei.
Din octombrie 2002, de cand a fost inaugurata instalatia de impachetare a gunoiului Power Pack de la Campia Turzii a trecut ceva vreme. In mod normal, utilajul trebuia sa functioneze la parametri normali. Insa, ceea ce la vremea respectiva s-a prezentat a fi o „rezolvare a problemelor legate de deseuri”, nu s-a dovedit a fi decat o afacere PSD-Tiriac, din care fiecare a avut ceva de castigat. Asa cum, de altfel, Gazeta de Cluj a semnalat inca din 2002.
Protectie suspecta
O scurta vizita la instalatia Power Pack din Campia Turzii scoate la lumina faptul ca, la peste doi ani de la inaugurare, utilajul este departe de o functionare normala. Componentele sunt incremenite sub stratul de zapada. Primele semne de viata au aparut doar in momentul in care ne-am pregatit sa fotografiem in zona. In mod ciudat, imediat am fost amenintati de un domn care ne-a solicitat o „autorizare pentru a fotografia”, de parca am fi fost la sediul NASA.
Inginerul sef, Costache Luca, ne-a confirmat telefonic ca instalatia nu functioneaza. „Sunt ceva probleme cu computerul. L-am dus la depanare si am primit informatii ca in curand va fi reparat”, ne-a declarat Costache Luca, care a tinut sa precizeze ca „la orice calculator se intampla chestia asta, dupa un anumit numar de ore, nu e ceva deosebit”. Probabil ca n-o fi ceva deosebit, dar atunci de ce nu a recunoscut ca utilajul a mai avut probleme similare? Mai precis, in iunie 2004, cand utilajele au stat din nou in amorteala, fiind defect soft-ul. Cu alte cuvinte, in cateva luni, noi stim de doua defectiuni. Ca sa nu mai punem la socoteala si faptul ca in lunile septembrie si octombrie 2004 utilajul nu a functionat, din cauza societatii care trebuia sa asigure folia necesara impachetarii.
In mod paradoxal, din nefunctionarea utilajului are de castigat aproape toata lumea. Pe de o parte, regiile de salubritate din Turda si Campia Turzii, care nu mai aplica taxa suplimentara de procesare la facturile eliberate catre populatie. Pe de alta parte, societatea care asigura service-ul utilajului, respectiv SC Power Pack Romania SRL. O societate infiintata la inceputul lui ianuarie 2003, tocmai pentru a asigura service-ul pentru eventualele defectiuni ale instalatiei de impachetat gunoiul. Ciudatenia vine din faptul ca Joachim Paul Kroger este asociat unic, detinand 100% din capitalul societatii. Kroger s-a prezentat la aducerea utilajelor drept „seful echipei de muncitori germani”. Conform datelor pe care le avem, societatea este mai mult decat prospera, de pe urma contractului de service. Practic, conform datelor din primul an de activitate, societatea a avut un profit deloc de neglijat, avand in vedere ca a reprezentat peste 50% din cifra de afaceri inregistrata. Un raport mai rar intalnit. Dar explicabil, avand in vedere ca mai mult de jumatate din sumele incasate reprezinta „alte servicii”, desi, la un utilaj nou, in mod normal costurile trebuiau sa fie reprezentate, in principal, din achizitionarea foliei necesare impachetarii. Or, la Campia Turzii, sumele au mars mai mult pe „reparatii”.
Afacerea PSD-Tiriac
Recent, cunoscutul om de afaceri Ion Tiriac a aparut la Realitatea TV, spunand ca nu a beneficiat niciodata de pe urma amicitiei sale cu fostul prim-ministru Adrian Nastase. Eronat! Afacerea Power Pack s-a derulat prin Banca Tiriac. Creditul de 4,3 milioane euro, necesar achizitionarii utilajelor, a fost luat de la Banca Comerciala Ion Tiriac. Din aceasta afacere, Banca Tiriac a castigat aproape 900.000 de euro, bani reprezentand valoarea dobanzilor, a comisionului de risc si a comisionului de gestionare. Legatura cu PSD este evidenta, avand in vedere ca la vremea respectiva judetul era controlat de partidul condus de Adrian Nastase. Numele cele mai vehiculate in privinta implicarii in afacerea cu iz de spaga au fost cele ale lui Liviu Medrea si Victor Romulus Constantinescu.
Publicatia noastra a prezentat dovezi ale escrocheriei puse la cale inca din 2002. Ulterior, dezvaluirile au fost musamalizate, in urma unor rapoarte ale Consiliului Judetean, desi Gazeta de Cluj a demonstrat, cu probe foto, ca seria utilajlor a fost contrafacuta (dovada ca erau second hand), ca au fost revopsite, si ca, de fapt, nu era vorba de o linie tehnologica oferita de un unic ofertant (motivatie pentru a se putea exclude varianta licitatiei), ci o adunatura de utilaje sau ansamble ale mai multor firme. Faptul ca instalatia Power Pack da rateuri atat de des in ultimul timp vine sa confirme dezvaluirile noastre de acum doi ani. Pentru ca, orice s-ar spune, o instalatie noua nu poate sa se defecteze in ritmul celei de la Campia Turzii.
Pe de alta parte, o alta problema inca nerezolvata a instalatiei Power Pack este autorizarea rampei unde functioneaza. In prezent, rampa este neautorizata. De altfel, inspectorul sef al lui IPM Cluj, Marian Proorocu, a spus inca din iulie 2002 ca nu va autoriza rampa de gunoi, atata timp cat unica solutie prezentata este cea a impachetarii si depozitarii. Adica ceea ce se face si acum la Campia Turzii. Cand functioneaza instalatia…
Selectia gunoiului – manual
Inca de la aducerea utilajlor, toata lumea stia ca acestea nu pot functiona fara ca gunoiul sa fie sortat in prealabil. In mod normal, o astfel de instalatie trebuia sa aiba si asa ceva. Desi in prima faza s-a spus ca nu e neaparat existenta unui asemenea utilaj, ulterior s-a „intors foaia”, RAGCL anuntand ca sunt oameni care fac selectia gunoaielor. Cum se face aceasta „selectie”, am vazut si noi la fata locului. In momentul in care masina regiei ajunge la rampa de gunoi, ea este asaltata de tigani, care scotocesc cu mainile prin gunoaie, asigurand „selectia” necesara. Orice comentariu este de prisos!
„N-aveti voie sa faceti fotografii!”
Fotografiatul in zona utilajului Power Pack este interzis. Cel putin asa ne-a informat un angajat care ne-a precizat ca „este nevoie de o autorizatie speciala, de la conducerea RAGCL-ului, pentru a putea realiza fotografii”. Intrucat fotografiile erau realizate de pe vechea rampa de gunoi, care este un loc public, iar perimetrul instalatiei de la Campia Turzii nu are regim de unitate militara, am continuat sa realizam materialul fotografic. Ceea ce a atras nemultumirea angajatului, care ne-a amenintat ca „ar fi bine sa ne vedem de treaba daca nu vrem s-o patim”. „Cine v-a dat voie sa fotografiati? Nu aveti voie decat cu autorizatie”, s-a aratat ofuscat angajatul, care s-a abtinut cu greu sa nu reactioneze violent (avand in vedere ca la dialog asistau mai multi martori, aflati in zona).
Gelu Florea
(Gazeta de Cluj, nr. 141, 31 ianuarie-6 februarie 2005)