In perioada 2015-2016, Radu Cristescu s-a remarcat ca invitat cvasipermanent și activ, tupeist și arogant, in emisiunile unor posturi private de televiziune, îndeosebi la B1 TV și România TV, in care a comparut drept emisar al fostului presedinte Traian Basescu si al fostului ministru Elena Udrea, criticand si combatand cu predilectie PSD.

In 2019 a schimbat tabara, devenind un partizan infocat al PSD si al blondei Viorica Dancila si un critic vehement al noului PNL, care a inglobat PDL, la principalele televiziuni nationale. A schimbat tabara si stapanii, dar a pastrat tupeul si aroganta. In ultimii doi ani a devenit unul din principalii vectori de imagine si purtatori de cuvant ai PSD in massmedia. Mulți politicieni, dar si multi telespectatori se întreabă cine este și de unde a apărut acest „analist politic” atotștiutor, fudul si impertinent, devenit recent deputat social-democrat in Parlamentul Romaniei.

Senatorul Valer Marian acuză un procuror și cere verificarea lui
VALER MARIAN

 Radu Cristescu s-a născut și a trăit la Satu Mare până în jurul anilor 2000. Tatăl său a fost mulți ani procuror inspector la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, motiv pentru care a avut un comportament de beizadea din fragedă tinerețe. Din cauza comportamentului deviant și a absențelor, tatăl său a fost nevoit să-l mute din Satu Mare la un liceu agricol din comuna Livada, pe care l-a absolvit cu chiu și vai. După absolvirea liceului a fost admis la Facultatea de Agronomie din Iași, unde era decan socrul sorei sale si la care a studiat timp de șapte ani, rămânând repetent de mai multe ori și nereușind, se pare, să obțină diploma de licență.

Traseist politic pe ruta PDL-PMP-PER-PSD

 Pe plan politic, Radu Cristescu a cochetat în timpul guvernării Adrian Năstase cu PSD, solicitând diverse funcții administrative la Satu Mare, Iași sau București. După alegerile parlamentare si prezidentiale din 2004 a început să se apropie de PDL. La un moment dat și-a înființat o firmă de consultanță politică și sondaje de opinie, SC Expoll SRL, deși nu avea studii și expertiză în domeniu, neavand habar nici macar de agronomie, cu care a realizat sondaje bănoase pentru mai multe organizații județene ale PDL. Pe parcurs a devenit un apropiat al unor politicieni din PDL, ca Radu Berceanu, Ioan Oltean, Lucian Bode, Andreea Paul Vass și Elena Udrea. La un moment dat, dupa un intermezzo la Iași, s-a mutat la București, unde a devenit vicepreședinte al organizației PDL din Sectorul 5. În timpul guvernării PDL a ocupat timp de aproape un an funcția de președinte al Agenției Domeniilor Statului (ADS), cu rang de secretar de stat. La data numirii in  functie avea o varsta de peste 40 de ani si aceasta a fost prima ocupatie inscrisa in cartea sa de munca.

În perioada respectivă nu și-a publicat CV-ul pe site-ul ADS pentru a nu se afla ce studii a absolvit și ce activitate profesională a desfășurat sau, mai bine zis, nu a desfășurat. În funcția de președinte al ADS s-a remarcat în mod deosebit prin organizarea de paranghelii si intreținerea de relații intime cu subordonatele sale (la birou, într-o limuzină de ceremonii închiriată de ADS și într-un apartament închiriat la hotelul Mariott pe banii instituției pe care o conducea). S-a mai remarcat prin favorizarea unor oameni de afaceri, sens în care au fost formulate cel puțin două sesizări penale către DNA pentru luare de mita, despre care nu se stie daca si cum au fost soluționate. A fost dat afară din ADS pentru incompetență și nelegalități crase în urma unui control dispus de către fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, care nu a cedat presiunilor inaltilor sai protectori politici. În iarna anului 2012, Cristescu a fost protagonistul altui scandal când ministrul Economiei din guvernul Ungureanu, Lucian Bode, cu care era vechi si bun prieten, a anunțat că l-a numit șef de cabinet, dar a trebuit să renunțe după apariția unor dezvăluir compromitatoarei în presă.

Cine este Radu Cristescu și de ce este atât de supărat pe contacandidatul  sau Adrian Cozma • Carei News
RADU CRISTESCU

Radu Cristescu i-a urmat apoi pe Elena Udrea si pe Traian Basescu in PMP, unde a primit functia de secretar executiv. In 2014 a sustinut-o cu infocare, dar fara succes, pe Elena Udrea la alegerile pentru functia de presedinte al Romaniei. La alegerile locale din 2016 a candidat, in numele PMP, pentru funcția de primar al Sectorului 2 din București, dar a pierdut lamentabil, obținand doar în jur de 2% din voturile exprimate. La alegerile parlamentare din 2016 a candidat pentru Senat la Bucuresti, fiind inscris pe pozitia a doua pe lista PMP, dupa Traian Basescu, dar numai fostul presedinte a avut norocul sa fie ales. Dupa ce Udrea a fugit in Costa Rica, Cristescu a parasit PMP, inscriindu-se in PER, unde a primit o functie de vicepresedinte. Dupa niciun an Basescu a demisionat din Senat pentru a deveni europarlamentar, iar in Cristescu a dat strechea, acesta pretinzand ca lui i se cuvine sa-l inlocuiasca in camera superioara a Parlamentului, desi isi schimbase blana politica. Basescu and comp.i-au respins categoric doleanta, motiv pentru care care fostul servitor si profitor l-a atacat furibund in massmedia si pe retelele sociale, formuland inclusiv denunturi penale impotriva sa.

Intr-un asemenea context, Cristescu a fost racolat in PSD, la sfatul unor consilieri din lumea serviciilor secrete, de catre ratacita in politica Viorica Dancila, in perioada in care aceasta era premier, presedinte si candidat prezidential al PSD. Dancila l-a promovat purtator de cuvant al PSD la televiziunile nationale si l-a uns, drept rasplata, secretar de stat in Ministerul Energiei, pentru a face bani pentru partid. Dupa ostracizarea lui Dancila din partid, a fost mentinut ca purtator de cuvant de catre noul presedinte Marcel Ciolacu, cu care se lauda ca este amic de sprit. In toamna anului 2020 a candidat pentru functia de presedinte al PSD Satu Mare, avandu-l contracandidat pe fostul senator si ministru Gabriel Les, dar disputa s-a incheiat indecis, fiecare candidat obtinand 45 de voturi, motiv pentru care conducerea centrala a decis amanarea alegerilor. In decembrie 2020 a candidat pentru Camera Deputatilor, reusind sa devina deputat PSD de Satu Mare doar in urma redistribuirii voturilor la nivel national. Nu a fost votat de catre toti membrii si simpatizantii PSD, dovada in acest sens fiind faptul ca, la acelasi scrutin, candidatul PSD Satu Mare pentru Senat a obtinut cu circa 5.000 de voturi mai mult.

In anturajul sau in siajul mai multor sefi de servicii secrete

Radu Cristescu a cochetat din tinerete si cu serviciile secrete, dorind sa devina ofiter acoperit sau descoperit al SRI sau SPP. A incercat sa intre in SRI Satu Mare, dar a fost trimis la plimbare de seful judetean din perioada respectiva al acestui serviciu. Ulterior, a fost in relatii apropiate cu cel putin doi sefi ai SRI Iasi, dintre care unul a avut, la un moment dat, probleme penale. De-a lungul timpului a reusit sa se infiltreze si sa ajunga in relatii apropiate cu mai mulți șefi din serviciile secrete, ca generalii Iulian Crainiceanu, Cristian  Cioc și Alexandru Burian de la SPP, comisarii șefi Cristian Gheorghe Lațcău și Remus Șpan de la DGIPI (serviciul secret al Ministerului de Interne), colonelul Cornel Purcărea și generalii Gheorghe Savu si Marian Hapau de la DGIA (serviciul secret al Armatei) . Îi plăcea să lase impresia că ar fi ofițer acoperit al serviciilor secrete. Cert este că în 2011, când deținea funcția de președinte al ADS, a fost avansat de fostul ministru al Apărării, generalul Gabriel Oprea, de la soldat la gradul de colonel, deși nu avea stagiul militar satisfăcut, iar studiile sale superioare erau sub semnul întrebării.

In anii de glorie ai regimului Basescu, Cristescu a fost un culegator de informatii al pupilei prezidentiale Elena Udrea. Aceasta a fost in relatii foarte apropiate cu generalul Marian Hapau, numit sef al DGIA de catre generalul Gabriel Oprea in perioada in care era ministru al Apararii in guvernul Boc, si cu generalul Alexandru Burian, fost adjunct pe linie de informatii al directorului SPP si sef al unitatii denumite Zeus, care culegea informatii pentru presedintele Traian Basescu. Cristescu a ramas un fidel al lui Udrea si dupa ce aceasta a fost arestata pentru fapte de coruptie in mai multe dosare instrumentate de DNA. Dupa ce a fost eliberata din arest, a anturat-o zilnic la domiciliu, impreuna cu un alt „analist politic” de moda noua, fostul pedagog comunist si parlamentar pedelist Gelu Visan, facandu-i cumparaturi, mancare si curatenie in apartament.

In prima declaratie de avere inregistrata ca deputat, Cristescu a consemnat ca in anul 2020 a avut venituri de 130 lei (?!), confirmand ca a fost un somer si un intretinut de lux. Totodata, a consemnat ca detine in proprietate o casa de vacanta in America Centrala, fara sa precizeze tara. Proaspatul parlamentar s-a confesat unor apropiati ca este vorba de o casa de vacanta cumparata cu bani primiti de la Elena Udrea in Costa Rica, unde aceasta a fugit impreuna cu prietena sa Alina Bica inainte de a fi condamnata definitiv in Romania in dosarul Gala Bute. Potrivit unei foste iubite, Cristescu ar detine o casa de vacanta in Cuba, unde a fost de mai multe ori in vacante indelungi. Aceasta a mai afirmat ca fostul sau iubit ar fi cumparat casa cu sprijinul financiar al unui colonel care a detinut functii de conducere in Directia de Contraiformatii din cadrul DGIA, Cristescu nedispunand de resursele financiare necesare. Institutiile abilitate ar trebui sa verifice daca in aceasta achizitie imobiliara nu a fost implicat generalul Iulian Gherghe, fost adjunct al generalului Hapau, care a activat la Contrainformatii Militare si a fost arestat recent pentru ca a delapidat suma de 179.000 de dolari din fondurile operative ale Directiei, cu care si-a cumparat un loc de casa in Corbeanca.

Escrocheriile sentimentale si financiare ale deputatului Radu Cristescu (II)

Amic cu interlopii si tepar din tinerete

În perioada liceului si facultatII, dar și după, Radu Cristescu a fost prezent în permanență în mediile interlope din Satu Mare, respectiv în compania traficanților de valută sau de țigări, hoților de mașini, proxeneților și cămătarilor. Cristescu junior a trăit pe picior mare în urbea de pe Someș, folosindu-se de numele și funcția tatălui său și beneficiind de sume de bani, consumații la restaurante și alte avantaje din partea unor interlopi sau afaceriști dubioși, cărora le promitea protecție la parchet și la poliție. A dat țepe în valoare de zeci și de sute de milioane de lei vechi unor patroni de hoteluri și restaurante din Satu Mare, unde se caza si facea consumatie impreuna cu iubitele sale si amicii sai, dupa care pleca fara sa plateasca. Inclusiv doi fosti amici din perioada respectiva se plang ca au fost tepuiti de Cristescu, unul (Nelu Botos) de 10.000 de dolari, pe care i-a dat imprumut, celalalt (Vasile Taran) de 40.000 de marci germane, într-o afacere având ca obiect introducerea de cablu pentru televiziune.

In perioada respectiva a fost mediatizata escrocarea  de catre beizadeaua Cristescu a unui om de afaceri din Carei, Ioan Petrujan, pe care l-a înșelat cu un autoturism marca BMW, pe care i l-a solicitat, în prezența tatălui său, pentru a-l încerca, după care s-a prezentat cu autoturismul și talonul acestuia la poliția rutieră din Satu Mare, unde l-a înmatriculat pe numele său, cu sprijinul șefului Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, și a plecat la Iași, fără să-l mai restituie proprietarului și fără să-i achite ulterior contravaloarea acestuia. Proprietarul a formulat plângere penală pentru înșelăciune și a fost întocmit un dosar penal, care s-a plimbat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind tergiversat în urma intervențiilor tatălui său, până ce s-a împlinit prescripția răspunderii penale.

După acest scandal s-a mutat la Iași unde a trăit în concubinaj cu o patroana divortata a hotelului Unirea, care era mai în vârstă cu 10 ani decat el și cu care are o fiica. La un moment dat a organizat cu aceasta femeie nuntă mare și cu ștaif la Satu Mare, la restaurantul hotelului Aurora, cu scopul vadit de a face bani, invitând în acest scop șefii de instituții și oamenii de afaceri mai importanți din zonă, dar și mai mulți reprezentanți ai lumii interlope. L-a avut naș de căsătorie pe un afacerist controversat, Dumitru Pop, zis Mitică Ofsaid, cunoscut drept fin al fostului ministru de interne Vasile Blaga. Cu antecedente penale dinainte de 1989, nașul său a fost arestat in 2003 pentru șantaj la adresa directorului firmei de salubritate din Satu Mare, SC Florisal SA, și a primarului acestui municipiu, într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Oradea al DNA. În acest dosar a fost vizat și Radu Cristescu pentru complicitate la șantaj, dar a reușit să scape de arestare întrucât a fost anunțat în prealabil de șeful SIPI Satu Mare din perioada respectivă, Remus Șpan, cu care era in relatii apropiate, și a fugit din Satu Mare.

Escroc sentimental si financiar multirecidivist

A revenit in Satmar după o vreme si a sedus o credincioasa penticostala, Lidia Feher, soție de polițist, cu doi copii minori, care deținea un restaurant în centrul municipiului Satu Mare, pe care l-a cumparat cu bani primiti de la un unchi din Statele Unite ale Americii si l-a vândut ulterior unei bănci cu suma de 400 000 de euro. După vânzarea restaurantului a convins-o pe femeie să divorțeze și să plece cu el la București, împreună cu unul din copii, unde au conviețuit până ce i-a tocat banii, după care a abandonat-o lasand-o pe drumuri. Ulterior a trăit mai multi ani în concubinaj cu Lia Stanca, o femeie divortata si un prosper om de afaceri din Zalău județul Sălaj, care deținea, prin firmele sale, două hoteluri si o cantină in Zalau, o fabrică in Simleul Silvaniei și Băile Boghiș. Prin intermediul său, Lia Stanca a devenit o prietenă apropiată a Elenei Udrea, care a cumpărat 50% din societatea comercială care administrează Băile Boghiș, ce au fost modernizate cu fonduri europene obținute în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. Lia Stanca i-a cumpărat iubitului Radu Cristescu o limuzină BMV nouă, de culoare verde, cu 120.000 de euro, și i-a asigurat vacanțe de lux în mai multe locații exotice din Cuba, Mexic, Turcia,  ș.a. Totodata, afacerista innamorata i-a inchiriat pe o firma de-a sa un apartament in complexul rezidential Stejarii din Bucuresti, intr-un bloc care locuia si Elena Udrea. Cristescu n-a platit insa chiria si utilitatile ani de zile, motiv pentru care firma Liei Stanca a fost actionata in justitie de firma miliardarului Ion Tiriac, proprietara complexului Stejarii, care a obtinut obligarea acesteia prin hotarare judecatoreasca la plata unor restante de 60.000 de euro.

 Cu bani de la bogata pe-atunci Lia Stanca, Radu Cristescu a cumpărat la un moment dat ziarul Cronica Română, la care s-a autodenumit director și la care s-a remarcat prin publicarea unor editoriale pro PDL și a unor anchete împotriva adversarilor președintelui Traian Băsescu și PDL. Prin acest ziar a santajat mai multi oameni de afaceri potenti din judetul Satu Mare, indeosebi din Tara Oasului, ca milionarii Mihai Crisan si Grigore Huja, care au facut bani cu ghiotura din contracte cu companiile de stat Electrica si Transelectrica. Acestia au fost nevoiti sa-i achite sume substantiale de bani pentru ca sa inceteze atacurile, iar Crisan, care detinea si o fabrica de mobila, i-a facut si mobilier pentru apartamentul din complexul Stejarii. Afaceristii Crisan si Huja au devenit principalii sponsori ai lui Cristescu dupa ce acesta a a ajuns in anturajul fostului premier, presedinte si candidat prezidential PSD Viorica Dancila si mai ales de cand a devenit deputat social-democrat de Satu Mare. Cand vine in judetul natal, deputatul Cristescu huzureste in complexul turistic balnear pe care Crisan il detine in localitatea Valea Mariei din Tara Oasului, durandu-l in cot de alegatorii sai si de problemele lor.

 După ce a fost schimbat din funcția de președinte al ADS, Radu Cristescu a început să-i atace si pe unii lideri ai PDL, ca Vasile Blaga, Ioan Oltean și Emil Boc. După această demitere a convins-o pe iubita Lia Stanca să-i ofere funcția de director general la SC Izomat SA Șimleul Silvaniei, care deținea o fabrică profitabilă de materiale de izolație și a asigurat publicitate pentru ziarul Cronica Română. În timpul conviețuirii cu Radu Cristescu au intrat în faliment mai multe firme deținute de Lia Stanca, inclusiv SC Izomat, după ce Cristescu a tăiat trei linii de producție in valoare de 500.000 de euro și le-a vândut la fier vechi pentru suma de 100 000 de euro, pe care a folosit-o în campania electorală pentru alegerile parlamentare parțiale din 2014, când a candidat fără succes pentru Senat într-un colegiu din județul Hunedoara, pentru un mandat vacantat in urma arestarii fostului senator liberal Dan Ioan Rusanu. In urma relatiei cu actualul deputat, afacerista Stanca s-a ales cu cu falimentul tuturor firmelor sale si cu un dosar penal, context in care Cristescu a parasit-o.

Ultimele cuceriri si tepe

În toamna anului 2016, Radu Cristescu a devenit un apropiat al Alinei Bica, fostul procuror șef al DIICOT, cu care a fost surprins de presă la o cină romantică, la care i-a oferit un buchet mare de trandafiri albi. Alina Bica a fost mulți ani colega și șefa sorei sale Adriana Cristescu, care a activat în perioada 2005-2013 ca procuror in structura centrala a DIICOT, unde s-a transferat de la DNA. După ce procurorul Adriana Cristescu l-a reținut în anul 2005 pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Petromidia, Radu Cristescu l-a contactat pe magnat și i-a solicitat suma de un milion de dolari pentru a-i furniza informații compromițătoare despre sora sa. Patriciu a solicitat unor ziariști de la cotidianul Ziua, pe care-l finanța, să verifice atât reputația cât și credibilitatea unor informații furnizate de către Cristescu, iar, în urma investigațiilor efectuate, a refuzat serviciile oferite de acesta, chiar si dupa ce si-a redus pretentiile la 500.000 de dolari si apoi la 300.000 de dolari..

Ultima cucerire sentimentala a lui Radu Cristescu dateaza de anul trecut si este o afacerista divortata din Craiova, cu prenumele Catalina, despre care a afirmat ca ar fi verisoara cu primarita Olguta Vasilescu. In cursul lunii decembrie, dupa ce a devenit deputat, noua iubita l-a cadorisit cu un bolid BMV X5, de culoare alba, cu care se fuduleste si in care se lafaie inclusiv pe aleile de la Palatul Parlamentului. Relativ recent, deputatul Cristescu si iubita sa din Banie au dat o teapa de 170.000 de lei unui primar din judetul Satu Mare. Banii au fost incasati de o firma de consultanta a iubitei sale, dupa care au fost scosi in numerar din contul bancar, iar firma a fost inchisa a doua zi,  primarul credul ramanand cu buzele umflate. Aproape concomitent un om de afaceri satmarean l-a denuntat pentru o teapa de 25.000 de euro, in schimbul careia i-ar fi promis rezolvarea unei afaceri. Asa ca nu este exclus ca deputatul Cristescu sa ajunga in curand un purtator de cuvant in dungi si lider al PSD-Racoare.   

Aceasta este adevărata față a proaspătului analist și deontolog Radu Cristescu. Cu astfel de personaje oportuniste, venale și penale, cu asemenea escroci sentimentali și financiari, a vrut fostul președinte Traian Băsescu să reformeze clasa politica și să guverneze România. Astfel de personaje au reusit sa penetreze si sa infesteze pana la varf partidul fondat de „saracul si cinstitul” ex-presedinte Ion Iliescu.

Valer Marian

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here