Din momentul în care lumea a aflat faptul că administrația din Cluj-Napoca a pierdut finanțarea cu fonduri europene a metroului, Emil Boc a intrat într-o stare de defensivă, din care în mod constant scoate în față restul proiectelor care sunt finanțate prin PNRR.

Printre acestea, în emisiunile la care participă, se remarcă investițiile pe care orașul le face în educație, iar din PNRR, Cluj-Napoca renovează energetic 32 de unități școlare, pentru care va plăti 45 de milioane de euro din fondurile proprii, în timp ce alte 45 vor veni de la Uniunea Europeană.

Gazeta de Cluj a explicat într-un articol anterior cum administrația locală a decis să ofere multe contractele pentru acest proiect prin achiziții directe, o metodă alternativă la licitațiile publice. În acest fel, în timp ce pentru unele școli contractele pentru diriginți de șantier au fost create licitații, în majoritatea cazurilor firmele au primit banii cu dedicație.

Însă averea se face din construcțiile propriu zise, iar aceste contracte, unele în valoare de milioane de euro, au fost câștigate de mai multe companii care sunt „prietene” cu Emil Boc și care se bucură în mod constant de bani publici.

Zeci de milioane de lei câștigați de prietenii lui Boc

Cea mai renumită companie care a câștigat contracte în acest proiect de renovare energetică este Nord Conforest, o afacere deținută de către frații Așchilean. Aceasta este cunoscută pentru că a reușit să câștige majoritatea licitațiilor publice de reamenajare a parcurilor din Cluj-Napoca, în câteva situații chiar ilegal, subiect despre care Gazeta de Cluj a scris în trecut.

Însă, frații Așchilian au câștigat și din PNRR zeci de milioane de lei, aceștia ajungând să renoveze trei clădiri: Grădinița Dumbrava Minunată, Școala Gimnazială Iuliu Hațegan C1 și Liceul Teoretic Onisifor Ghibu C2. Din aceste trei contracte, Nord Conforest a câștigat contracte de 22,4 milioane de lei.

Însă, mai multe contracte au fost câștigate de către Asocierea Das Engineering Grup cu Tiv Bay Construct, care din cinci licitații publice va câștiga aproximativ 38,2 milioane de lei. Das Engineering Grup este deținută de către Alexandra Stoica, care a fost președinte al Organizației de Femei a PNL Cluj-Napoca, în timp ce Tiv Bay Construct este controlată de Tivadar Adrian Cristian și Mihali Gavril Călin, doi afaceriști din Borșa.

Următoarea afacere în listă, în ordinea banilor , este Axial Construct Invest, care din trei contracte a câștigat 25 de milioane de lei. Compania este deținută de către Mercean Florin Adrian, un dezvoltator imobiliar care mai controlează și Solaris Real Estate. Axial Construct Invest are mai multe contracte cu primăria Cluj-Napoca, printre care se numără și construcția liceului din Borhanci, și modernizarea Grădiniței Floare de Iris.

Printre cei care câștigă cel mai mult din acest proiect PNRR se numără și Marc Edil Thermo, o companie controlată de Iurean Rebeca, care a câștigat patru dintre contractele de renovare energetică a școlilor, dintre care în trei mai este asociată firma Dynamic Serv, deținută de milionarul Daniel Raita.

În total, cele două firme au câștigat 34 de milioane de lei, iar Marc Edil Thermo a mai încasat 3,2 milioane de lei din licitația la care a participat singură. Gazeta de Cluj a mai scris despre unul dintre contractele câștigate de această asociere, cele două firme fiind acuzate de către ANI de conflict de interese tocmai la o licitație din acest proiect.

O altă companie care a câștigat mult din aceste renovări este Kronos Life Construct, această companie încasând puțin peste 11 milioane de lei din două contracte. Firma, care este obișnuită să aibă contracte cu bani publici, are ca asociați trei femei: Aron Georgiana, Man Mădălina și Man Ștefana.

Până în momentul redactării acestui articol, mai există alte cinci licitații publice câștigate în acest proiect, iar firmele care le-au câștigat au reușit să obțină doar câte un singur contract, și nu mai multe, ca afacerile menționate mai sus.

Dintre acestea, cea mai cunoscută este TCI Contractor General, o firmă care a câștigat multe contracte în Cluj-Napoca, printre care se numără și primul Park&Ride din oraș, iar din licitația de renovare energetică a încasat 7,6 milioane de lei.

Romtehnic Construct este o companie din Satu Mare și este deținută de către Bilț Vasile și Berinde Marius Răzvan, afacerea încasând două milioane de lei din licitația de renovare energetică a Grădiniței cu Program Prelungit Licurici.

Mădbeton a câștigat un contract în valoare de 12,4 milioane de lei, iar afacerea este controlată de către Jurcuț Mario Adrian, un afacerist din Borșa. Asocierea Deco Rom (deținută de Tintas Gheorghe Florin și Tintas Mihai Nicu) cu Avril (controlată de Ioan Savu) a câștigat și ea 3,7 milioane de lei dintr-un contract, licitația fiind pentru Colegiul Tehnic de Comunicații Augustin Maior.

O altă companie care a mai câștigat din PNRR este Miron Construct, controlată de Miron Petru, care a încasat 2,7 milioane de lei și despre care presa spune că este abonat la bani publici. De asemenea, și asocierea Tin Expert Construct, Jvc Trading, M&V Infraconstruct, Inst-Nistor a încasat 12,7 milioane de lei din acest proiect de renovare energetică.

După cum se poate vedea și aici, la fel ca în cazul contractelor pentru diriginții de șantier, multe dintre companiile care au câștigat licitații sunt apropriate de Primăria Cluj-Napoca, iar afacerile care nu par să aibă asemenea conexiuni au reușit să câștige doar lucrări mai mici.

2 COMENTARII

  1. Astia din mm – sm au un succes fantastic la boc, inafara de contracte, le a angajat copiii in primarie, le a intabulat blocuri facute fara autorizatie, la unflatele alea satene cu capu mare din zona aia nu le ia impozite, baga petreceri cu ele pana pica sub masa de la bautura, il carau pe pitic 2 halterofile marioace, pe la 2 noaptea de la kios la masina zici ca duceau 1 franzela

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.