Este oficial. Militarii îi pot obliga pe tinerii şi pe bărbaţii apţi de muncă ce locuiesc în localităţi în care a fost declarată starea de asediu sau starea de urgenţă să presteze diverse activităţi în interes public. Cel puţin aşa rezultă dintr-un act normativ ce a intrat în vigoare cu câteva zile în urmă.
Concret, este vorba de Legea 164/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, care schimbă unele aspecte ce ţin de acţiunile întreprinse de autorităţile statului, companii sau persoane fizice în astfel de situaţii de criză. Starea de asediu sau starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret. Cele două situaţii sunt măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării şi siguranţei naţionale sau a democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea şi înlăturarea urmărilor unor dezastre.
„Instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale pot concentra rezervişti pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public”, scrie în legea recent intrată în vigoare. Drept urmare, ar putea deveni istorie celebrele imagini cu localnici care beau la birtul din sat, cu apa până la genunchi, în timp ce militarii muncesc ca să le salveze gospodăriile. Rechiziţionarea de bunuri şi mărirea producţiei În plus, atunci când se declară stare de asediu sau de urgenţă, autorităţile vor avea posibilitatea ca, pe lângă alte măsuri, să poată rechiziţiona şi diverse bunuri. Aşadar, în astfel de situaţiile reprezentaţii Armatei au de acum dreptul să ia din gospodăriile oamenilor diverse lucruri fiind obligaţi ca ulterior să le restituie.
Dacă acest lucru nu mai este posibil, Armata va fi obligată să le plătească proprietarilor contravaloarea acestora. Pe de altă parte, operatorii economici publici sau privaţi „care, prin natura domeniului de activitate, au atribuţii în realizarea produselor cu destinaţie militară, execută reparaţii la unele categorii de tehnică militară sau asigură servicii pentru forţele destinate apărării” sunt de acum încolo obligaţi, în respectivele cazuri excepţionale, să mărească producţia pentru a asigura necesarul de materiale sau servicii cerut de sistemul militar. Care sunt pedepsele pentru cei care încalcă legea Nici autorităţile locale nu scapă de noi îndatoriri în astfel de situaţii excepţionale.
„Conducătorii autorităţilor publice şi administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură şi alimentaţie, alimentare cu apă, comunicaţii şi transporturi au obligaţia de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esenţiale pentru populaţie şi pentru forţele destinate apărării”, se arată în documentul recent întrat în vigoare.
Şi pedepsele care se pot aplica celor care încalcă prevederile acestei Ordonanţe se modifică. Astfel, până acum exista aceeaşi valoare a amenzilor atât pentru persoane fizice, dar şi pentru persoane juridice, acesta fiind cuprinsă între 2.000.000 şi 5.000.000 lei vechi. Acum sancţiunile sunt diferenţiate şi actualizate. Concret, nerespectarea prevederilor acestei Ordonaţe „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice”.
Apoi noua lege a abrogat un articol care prevedea ani grei de închisoare pentru militarii care încalcă unele ordine, în timp ce este decretată o astfel de stare excepţională. Măsura a fost luată pentru că infracţiunile savârşite de militari atunci când sunt declarate stări excepţionale sunt deja pedepsite de Legea 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
sursă: adevarul.ro
Dacă actualul preș al României dă ordinul, atunci ce om aflat în toate mințile sale se va supune, în loc să fugă cât vede cu ochii? Vrei să mori pentru organizația teroristă nato, Române sau vrei să trăiești mai bine în țara ta?
Cine ți-a arătat că îți dorește binele neamțul, sau mult hulita pe nemeritate D-na Dăncilă?