Guvernul avizează legi cu ochiul pe opinia publică

Guvernul susține ca a avizat nefavorabil inițiativa legislativă care permite ca ziariștii să ajungă la închisoare, dacă publică informații din dosarele penale, după ce inițial comunicase un aviz favorabil. Ponta este însă alunecos și, la nivel declarativ, apară amendamentul.

 

Guvernul a acordat, în ședința de miercurea trecută, aviz nefavorabil propunerii legislative inițiate de senatorul PSD Șerban Nicolae care prevede că orice cetățean care dezvăluie informații din dosarele penale riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare, proiect care a stârnit o serie de critici în spațiul public după ce a fost aprobat tacit, în luna septembrie, de către Senat.

 

Bâlbâiala executivului, care guvernează cu urechea la televizor

Inițial, Biroul de presa al Guvernului a transmis, miercuri după-amiaza, că Executivul a avizat favorabil proiectul legislativ, iar în aceeași seară, Ponta, la sfârșitul unui miting electoral, a luat apărarea inițiativei lui Șerban Nicolae. De asemenea, în timpul discursului, nu spune în niciun moment că avizul favorabil comunicat de Biroul de presă ar fi, de fapt, unul nefavorabil.”Într-o societate normală, cei care dau informaţii din dosare sunt Birourile de presă ale Parchetelor şi pentru cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice, în toată Europa, există sancţiuni”, spune Ponta la mitingul de miercuri seara.

Între timp, situația s-a încins, ziariștii și societatea civilă au luat poziție, Freedom House a trimis un comunicat de presă prin care își exprima punctul de vedere. Ca urmare, seara târziu, Guvernul revine cu un nou comunicat de presă legat de agenda ședinței din acea zi, iar în dreptul iniţiativei lui Șerban Nicolae apare mențiunea „aviz nefavorabil în forma prezentată”. În două ore, un nou comunicat al Guvernului anunță că informația inițială a fost transmisă dintr-o eroare tehnică.

„Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după ședința de guvern, s-a transmis informația că toate proiectele prezentate în ședința de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, menționăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative inițiate în prezent, există câteva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumeră și proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetățenii care dezvăluie informații din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României”, se arată în comunicatul Guvernului.

 

Cică n-ar fi o lege pentru jurnaliști

Întrebat despre poziția lui față de amendamentul cu pricina, Ponta ne trimite la Ministerul Justiției și la CSM, dar nu uită să spună că el e pentru: „Din câte cunosc eu, fără să știu detalii, este vorba despre acele informații nepublice. Mai departe, vă rog să vă adresați Ministerului Justiției, care la orice punct de vedere trebuie să consulte CSM și o să vă răspundă. Dar eu cred că într-o societate normală, cei care dau informații din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor și că pentru cei care, cumva, dezvăluie informații nepublice, din câte știu eu, în toată Europa există sancțiuni”, a spus Ponta.

El a menționat că presa publică stenograme din dosarele care sunt publice, nu din cele nepublice, fără încălcarea legii. „Dumneavoastră ați publicat stenograme care se află într-un dosar public. Dosarele de la instanță sunt publice, deci nu cred ca ați furat stenograme de la Parchet. Nu se pune problema ca legea să se aplice la ceva ce este public. Cred că e vorba despre ceea ce nu e public”, a spus Ponta.

El încearcă să liniștească jurnaliștii, spunând că amendamentul lui Șerban Nicolae nu are legătura cu presa, dar din subtext reiese clar amenințarea:  „Nu are nicio legătură cu presa, care are voie să facă tot ce avem voie toți cetățenii țării și nu are nicio interdicție în plus, motiv pentru care cred că orice cetățean, dacă subtilizează dintr-un dosar nepublic, deci aflat într-o fază confidențială, vreun document, răspunde pentru asta”, a precizat Ponta.

 

Istoria unui amendament controversat

Iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal, prin care dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare se pedepseşte cu închisoarea, a trecut tacit de Senat la începutul lunii octombrie.

Propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae modifică Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reformulării dispoziţiilor articolelor 276 şi 277, prin care se incriminează presiunile asupra justiţiei şi respectiv compromiterea intereselor justiţiei.

Potrivit propunerii legislative, articolul 276 din Codul penal se modifică, astfel că declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, al unui complet de judecată sau unui organ de urmărire penală, făcută cu scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu instrumentarea unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 6 luni sau cu amendă.

De asemenea, articolul 277 se modifică, astfel că divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină sau să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În plus, dezvăluirea fără drept de mijloace de probă sau înscrisuri oficiale într-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă.

Dezvăluirea de informaţii care potrivit legii nu au caracter public, dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la 3 ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală pedeapsa este de închisoare de la 2 la 5 ani. Nu constituie infracţiune, potrivit propunerii legislative, fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penale, în cursul cercetării unei cauze.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut că, prin propunerea sa legislativă ziariştii nu riscă sancţiuni dacă publică dezvăluiri, ci doar cei care au transmis respectivele informaţii către presă.

 

Camera Deputaţilor va decide

În octombrie, ministrul Justiţiei a declarat că iniţiativa senatorului PSD Şerban Nicolae de modificare a Codului Penal trebuie discutată în Camera Deputaţilor, pentru a se decide dacă va fi adoptată, susţinând că nu crede că intenţia parlamentarului a fost de a pedepsi jurnaliştii, ci de a găsi „o formulă de prevenire a scurgerilor de informaţii de la instanţe”.

Dacă proiectul de lege va intra în vigoare, orice jurnalist care publică informații din dosare penale, cum ar fi, de exemplu, stenograme, riscă să fie condamnat la închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.