Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri(DRDP) Cluj, liberalul Eugen Cecan, va afla soarta incompatibilităţii sale la Curtea de Apel Cluj. De trei luni de zile magistraţii nu au acordat încă un termen. Trebuie spus că judecătorii sunt în vacanţă, dar şi cei de la ANI au făcut demersurile necesare pentru a-l declara incompatibil pe Cecan la un an jumătate după anchetele din Gazeta de Cluj.

 

Dosarul lui Cecan a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj pe 26.06.2015, iar ultima modificare a fost pe 02.09.2015.

”S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 ianuarie 2013 – 28 mai 2014, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de Consilier judeţean, şi funcţia de Director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, încălcând, astfel, prevederile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul celor de la ANI.

Octombrie 2013. Gazeta de Cluj scria despre incompatibilitatea lui Eugen Cecan la şefia DRDP Cluj şi în funcţia de consilier judeţean. Scriam atunci o anchetă care a demarat cercetările ANI. Ei au venit cu o concluzie care părea elementară deja de un an şi şase luni.

Eugen Cecan era atunci şeful Direcţiei Regionale a Drumurilor şi Podurilor (DRDP) Cluj din subordinea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), dar era şi consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj.

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă în care se arăta că Ştefan Bucur Stoica este incompatibil. El a fost declarat incompatibil pentru că deţinea simultan funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Dolj, dar era şi directorul DRDP Craiova.  Oficialii ANI au cerut încă de atunci Camerei Deputaţilor să îl dea afară pe deputatul democrat-liberal în urma sentinţei ICCJ: „Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Camerei Deputaţilor constatarea demiterii de drept din calitatea de deputat a domnului STOICA ŞTEFAN BUCUR, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile nr. 6734/15.10.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, referitoare la starea de incompatibilitate constatată în cazul acestuia la data de 28 decembrie 2011. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 308 din 4 aprilie 2012 a Curţii de Apel Craiova.” El a fost eliberat din funcţie abia în octombrie 2014, la un an de la solicitarea ANI.

 

Ce spune instanţa

„DECIZIA NR. 6734/15.10.2013 Admite recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei nr. 308 din 4 aprilie 2012 a Curţii de Apel Craiova – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Modifică sentinţa recurată, în sensul că respinge acţiunea formulată de către reclamantul Stoica Ştefan Bucur, ca nefondată. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 octombrie 2013″, arată magistraţii de la ICCJ.

Şeful DRDP Cluj, Eugen Cecan, a spus că din moment ce DRDP nu are personalitate juridică proprie el nu este incompatibil. El spune că şi-a verificat statutul înainte de a deveni consilier judeţean, după plecarea deputaţilor. Mai precis, Eugen Cecan a devenit consilier judeţean după ce foştii consilieri judeţeni Aurelia Cristea (PSD) şi Adrian Oros (PNL) au fost aleşi deputaţi în decembrie 2012.

„Am vorbit cu cei de la juridic de la noi, am hârtie de la ANI că am voie să deţin cele două funcţii. Îmi voi da demisia din una dintre cele două funcţii dacă sunt incompatibil. O să vorbesc din nou cu cei de la juridic şi o să vă contactez”, a declarat la vremea respectivă pentru Gazeta de Cluj Eugen Cecan. El nu ne-a mai contactat de un an şi şase luni. Doar că ANI l-a contactat pe el ca să-i spună că e incompatibil.

 

Degeaba a demisionat Cecan

Eugen Cecan demisiona din funcţia de consilier judeţean la mai bine de şase luni de la ancheta din Gazeta de Cluj. În schimb, acest lucru nu l-a scăpat pe acesta de ancheta ANI. Cecan îşi anunţa în mai 2014 demisia din funcţia de consilier judeţean, rămânând şef la DRDP Cluj, o funcţie mult mai bine plătită şi cu o mult mai importantă influenţă. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au confirmat la vremea respectivă pentru Gazeta de Cluj că s-au autosesizat în urma anchetelor din Gazeta de Cluj, deşi ei au fost sesizaţi şi de reporterii Gazeta de Cluj.

Fostul consilier judeţean în cadrul CJ Dolj, Ştefan Bucur Stoica, a fost şi directorul DRDP Craiova în acelaşi timp, motiv pentru care inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI) l-au găsit incompatibil. Oficialii ANI au cerut Camerei Deputaţilor să îl dea afară pe deputatul democrat-liberal în urma sentinţei ICCJ: “Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Camerei Deputaţilor constatarea demiterii de drept din calitatea de deputat a domnului STOICA ŞTEFAN BUCUR, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile nr. 6734/15.10.2013 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, referitoare la starea de incompatibilitate constatată în cazul acestuia la data de 28 decembrie 2011. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinţei civile nr. 308 din 4 aprilie 2012 a Curţii de Apel Craiova.

 

Procesul a durat 2 ani

Potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

Prin funcţie eligibilă se înţelege orice funcţie aleasă. Legiuitorul nu face distincţie între funcţiile eligibile din cadrul autorităţilor publice locale şi cele din cadrul autorităţilor publice centrale, instituind doar faptul că persoana faţă de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, dacă aceasta a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa această funcţie pentru o perioadă de 3 ani.

Agenţia a constatat faptul că STOICA ŞTEFAN BUCUR, în calitate de Consilier judeţean în cadrul C.J. Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, şi calitatea de Director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, încălcând, astfel, prevederile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei cu modificările şi completările ulterioare”, arată cei de la ANI pe propriul site.

 

Ce spune LEGEA ANI

Actul care stabileşte incompatibilităţile, respectiv Legea 161/2003, stipulează foarte clar care sunt incompatibilităţile unui consilier judeţean:

ART. 88 Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu:

funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.