Călin Borcuți, șeful revizie vagoane Satu Mare, a sesizat în mai multe rânduri cazuri flagrante de beții, plecări de la locul de muncă, bătăi și alte abuzuri care au loc între angajații conduși de Eugen Fărcășanu, directorul CFR Călători Cluj. Însă, toate plângerile lui nu au avut niciun ecou pentru că, spune el, Fărcășanu își protejează funcția.

În 2019, șeful CFR Călători Cluj, Eugen Fărcășanu, a făcut o vizită inopinată la centrul de revizii vagoane Satu Mare pentru a verifica dacă revizorii de vagoane sunt beți sau nu!

Până și el știe că un revizor beat poate face o tragedie !

Șeful Reviziei de Vagoane Satu Mare era plecat în concediu de odihnă, iar în locul lui era Vasile Anițaș, șef de tură, care i-a adunat pe toți angajații de la Revizie. Unul dintre ei mirosea a votcă… și de aici, tragedia se transformă în comedie.

Ca să nu se simtă până la București mirosul de votcă emanat de revizorii de la Satu Mare, Fărcășanu îl trimite pe chefliu acasă și îl pune pe șeful de tură să îl noteze cu ”absent nemotivat” în condica de prezență.

Însă, după ce șeful Reviziei de Vagoane Satu Mare, Călin Borcuți, se întoarce din concediu și vede ștersături în condica de prezența, află despre evenimentele care au avut loc în lipsa lui.

Ținând cont de gravitatea faptului că un revizor de vagoane poate verifica frânele în timp ce vede dublu, ia decizia să facă o plângere penală.

Culmea, directorul CFR Călători Cluj, Eugen Fărcășanu, spune că, de fapt, nu a făcut niciun control la Satu Mare, ci doar a fost într-o vizită. Iar, pentru că era în vizită, și nu în control, nu avea cum să depisteze vreun revizor beat!

Din păcate, colegii chefliului au declarat exact contrariul: că domnul director a venit în control, a găsit un revizor băut, l-a trimis acasă și i-a spus șefului de tură să îl treacă absent nemotivat! Adică să mușamalizeze evenimentul.

Când se bea o votcă mică? La cafeaua de dimineață !

Anul acesta, procurorii au finalizat o cercetare începută la sesizările lui Călin Borcuți. Verdictul lor a fost să schimbe încadrarea juridică a faptelor sesizate și, ulterior, să dispună clasarea cauzei.

Potrivit rezoluției procurorului, Călin Borcuți, șeful Reviziei de Vagoane Satu Mare, a făcut un denunț împotriva unui coleg de-al lui, Gheorghe Vlașin, pe care l-a acuzat că că ar fi consumat băuturi alcoolice cu ocazia unui control făcut de șeful CFR Călători Cluj, Eugen Fărcășanu.

În paralel, conducerea CFR Călători Cluj a făcut o comisie de certare care a stabilit că, de fapt, directorul Fărcășanu nu a efectuat niciun control la Revizia de Vagoane Satu Mare ci, doar a fost în trecere pe acolo pentru a vedea cum lucrează angajații. Astfel că, directorul CFR Călători Cluj ”nu putea constata dacă angajații CFR au consumat alcool”, se arată în dosarul de cercetare. ”Nu a reieșit că vreun salariat din cadrul Reviziei de Vagoane Satu Mare să fi fost depistat sub influența băuturilor alcoolice atât la intrarea în serviciu, cât și în timpul programului”, arată concluziile comisiei de cercetare.

Cu toate acestea, șeful de tură, Vasile Anițaș, care era de serviciu când Fărcășanu ”a fost în trecere”, spune cu totul altceva.

”În jurul orelor 09.00 directorul regional SRTFC Fărcășanu Eugen a trecut prin subunitate și a constat vizual că Vlașin Gheorghe nu corespunde din punct de vedere psiho-fizic și că emană miros de alcool, în același timp domnul director mi-a sugerat verbal să îl trimit acasă pe Vlașin Gheorghe fără a-l verifica cu aparatul etilotest și să-l pun în condicile de prezență ca fiind nemotivat, m-am conformat iar acesta la scurt timp a părăsit sediul unității. (…)La orele 09.45 l-am sunat pe inginer Tarța Sorin  Radu informându-l pe acesta că Vlașin Gheorghe a părăsit locul de muncă și că l-am trecut nemotivat în condica de prezență la solicitarea verbală a directorului Fărcășanu Eugen, deoarece acesta a constat vizual că Vlașin Gheorghe emană miros de alcool”, arată declarația lui.

Angajatul turmentat spune că, de fapt, a băut o votcă mică.

”În jurul orelor 08.30 am traversat liniile de cale ferată până la barul de pe strada Botizului vizavi de Comanda CFR, unde am consumat 50 ml votcă și o cafea, după care am revenit la sediul reviziei de vagoane, pentru a efectua în continuare serviciul conform graficului. (…) Menționez că de la ora 07.00 până la 08.30, oră la care am consumat băutura alcoolică, am participat la toate reviziile tehnice și probele de frână ale vagoanelor”, spune revizorul Vlașin.

De altfel, toate declarațiile arată că Vlașin era băut și că directorul CFR Călători Cluj l-a trimis acasă.

Până la urmă, revizorul s-a ales cu dosar penal pentru consumul de alcool la locul de muncă

”Directorul SRTFC Cluj, Fărcăşanu Eugen, nu respectă legea, încalcă abuziv prevederile Ordinului Ministrului nr.855/1986 și în loc să facă demersurile legale prevăzute în cazul depistării personalului care concură la siguranța circulaţiei pe căile ferate române, ia măsura trimiterii acasă a revizorului tehnic vagoane Vlaşin Gheorghe, mai mult solicită şefului de tură Anitaş Vasile „corectarea” evidentelor scriptice (condică de prezență, registru alcooloscop,etc, toate sunt corectate vizibil cu corectorul) referitoare la prezenta la serviciu a revizorului tehnic Vlaşin Gheorghe, astfel ca acesta să nu apară nicăieri în evidente ca prezent.

Consumul de băuturi alcoolice în timpul serviciului conform instrucțiunilor privind avizarea accidentelor şi evenimentelor de cale ferată reprezintă incident, şi trebuie avizat, raportat și tratat conform procedurilor de la calea ferată. Ori acest lucru nu l-a făcut domnul director Fărcăşanu Eugen care a constatat acest incident de cale ferată, încălcând flagrant ordinile, dispozițiile și legile în vigoare”, arată Călin Borcuți în plângerea penală.

Mai mult, Vlasin Gherghe, a recidivat cu consumul de votcă la locul de muncă. În data de 17.12.2020 a fost depistat la intrarea în serviciu că a consumat băuturi alcoolice, verificarea repetându-se cu aparatul de la Poliția rutieră Satu Mare. A ieșit pozitiv cu o concentrație de 0,18 la mie, motiv pentru care a fost dus la probe de sânge. Acum, pe numele lui Vlasin Gheorghe s-a deschis dosar penal pentru consum de băuturi alcoolice (3196/P/2020 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare).

”Şeful de atelier, Tarța Sorin Radu, îl convinge pe pentru revizorul tehnic vagoane Vlasin Gheorghe să scrie un motiv de sănătate pentru care nu s-a prezentat la serviciu și a absentat nemotivat în data de 29.06.2019. | se sugerează că e de preferat absent nemotivat decât să i se facă dosar pentru consum de băuturi alcoolice în timpul serviciului.

Prin această cercetare abuzivă, şeful de atelier Tarta Sorin Radu falsifică adevărul, ascunde și participă la tăinuirea incidentului de cale ferată din data de 29.06.2019, întocmește acte false cu bună știință pentru a mușamaliza cazul de încălcare flagrantă a Ordinului 855/1986 atât de către revizorul tehnic Vlaşin Gheorghe cât și de către directorul SRTFC Cluj Fărcăşanu Eugen, așteptând probabil de la acesta diverse beneficii”, mai arată Borcuți în sesizarea penală.

Ce prevede legea în privința personalului CFR care consumă alcool la locul de muncă

Potrivit sesizării penale, au fost încălcate prevederile punctului 7, 12, 3, 2 și 1 din Ordinul Ministrului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor nr.855/1986 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea disciplinei în unitățile Ministerului Transportului și Telecomunicațiilor, precum și celelalte prevederi și instrucțiuni legate de aplicarea, constatarea și sancționarea unor abateri săvârşite de personalul din unităţile de căi ferate aflat sub influenţa băuturilor alcoolice.

De asemenea, nu au fost respectate prevederile aprobate de Guvernul României – Hotărâre nr. 117/2010 din 17 februarie 2010 pentru aprobarea Regulamentului de investigare a accidentelor și a incidentelor, de dezvoltare și îmbunătățire a siguranței feroviare pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul din România , fapt încadrat la art.8, punctul 3, Grupa C – alte incidente produse în legătura cu siguranța feroviară: respectiv subpunctul 3.2. executarea serviciului de către personalul cu responsabilități în siguranța circulației feroviare aflat sub influența consumului de băuturi alcoolice sau a substanțelor halucinogene.

8 COMENTARII

 1. Vai de capul vostru și de al lui Borcuti Călin, sunteți penibili împreună cu el!
  Vă rog să-i solicitați d-lui Borcuti toate sesizarile care le-a făcut de-a lungul carierei, inclusiv cele împotriva lui Tarța (colegul dansului, să vedeți ce „împărțeau” acolo) și să trageți concluzii înainte de a scrie un articol.
  Cu compasiune pentru voi și Borcuti, Șef serviciu S.R.T.F.C. CLUJ.

  • Alt exemplu de agramat ajuns sef (singur se lauda cu functia respectiva), asa ca sa nu ne miram ca suntem unde suntem, intr-o tara in care ajung sefi unii care nici nu stiu vorbi corect. Mai gagauta, ca sa nu te mai faci altadata de ras, corect este „sesizarile pe care le-a facut”, nu „sesizarile care le-a facut”.

   • Agramat, gagauta și lăudăros, zici?
    Ai dreptate Valentine, „să nu ne mirăm că suntem unde suntem”, așteptăm vremuri mai bune în care ziariștii „de succes” vor ajunge șefi și vor vorbi corect…. Apropo, cum ar fi să-ți analizezi traseul de „CFR-ist”?
    PS: Din spatele unui pseudonim, sau de sub fusta nevestei, oricine poate face comentarii tăioase. Așa gagauta cum sunt, măcar eu îmi asum comentariul și nu lucrez „sub acoperire”.

    • Cred ca ma confunzi, nu sunt „CFR-ist”, sunt economist si lucrez in mediul privat, unde, ca veni vorba, cariera profesionala se face pe bune, nu ca la stat. Si, ca tot se apropie Pastele, e momentul prielnic sa dai un miel, daca tot m-ai botezat. Nu sunt Valentin, sunt Valerian. Valerian Corneliu, ca nu spui lucrez „sub acoperire”.

 2. nu poti ca sef de subunitate CFR sa-ti denigrezi colegii din subordine, indiferent cine a fost in control, asta arata nivelul de instruire / responsabilitate in cazul in care seful subunitatii este in Concediu.

  • Cu alte cuvinte, trebuia sa puna si el „batista pe tambal”, desi „colegul din subordine” a recunoscut ca a baut, nu? Mentalitate comunistoida…

 3. Cartoful asta de cand e director numai de intetesul sa ocupat si a gealatilor sai iar de altii si-a batut ranga. Spune dle director cu cate ore festive per luna face mai mult fratele tau decat altii decand esti director?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here