Doar PD si UMDR Bihor au obtinut scoruri electorale peste media nationala ale partidelor. >>> Organizatia PNL Oradea a obtinut un scor ridicol de 6,67%, în timp ce, în municipiu, PLD a reusit sa adune 4,41%. >>> PLD Bihor a clacat având doar 2,74%, iar PSD Bihor are cel mai mic scor dintre toate filialele judetene ale partidului, cu exceptia judetelor cu populatie majoritar maghiara. >>> Prima consecinta majora din punct de vedere politic a europarlamentarelor: demisia liderului PC Bihor, Octavian Bara.
Rezultatele alegerilor europarlamentare din data de 25 noiembrie indica anumite tendinte, de crestere sau de scadere, a cotatiei partidelor politice. Putine formatiuni politice din Bihor au trecut cu bine peste examenul alegerilor europarlamentare. Scorurile obtinute de organizatiile judetene si municipale ale formatiunilor politice din Bihor sunt sub media pe tara, exceptie facând PD si bineînteles UDMR. Prezenta la vot în Bihor a fost de 34,44% la europarlamentare (locul sase pe tara) si de 29% la referendum.
<h5>Democratii jubileaza</h5>
Liderul PD Bihor, Petru Filip, proaspat ales în postura de europarlamentar considera ca aceasta campanie a fost cea mai buna realizata de filiala bihoreana a democratilor din anul 1990 pâna în prezent. Tipul de campanie care s-a dovedit câstigator pentru democratii bihoreni a fost cel din usa în usa. „Efortul uman de implicare a fost mare… judetul Bihor alaturi de judetul Iasi are cea mai mare dispersie si cel mai mare numar de sectii de votare din tara – 636”. PD Bihor a contabilizat un scor de 30,18% ceea ce înseamna 50.504 voturi (partidul obtinând 28,81% la nivel national). Scorul democratilor pe Oradea a fost covârsitor – 35,62%. Este de mentionat ca aceste procente sunt peste cele înregistrate de partid la alegerile locale din anul 2004.
În judet PD a reusit sa umileasca organizatia PSD Beius, unde social democratii au primar pe Silviu Odobasian si viceprimar pe Viorel Iuhas. PD Beius a luat în fieful social democratilor un scor de 44%, în timp ce PSD a obtinut mai putin de jumatate din voturile democratilor – 20,48%. Culmea ironiei face ca organizarea exemplara a PD Beius sa fie realizata chiar de un fost pesedist, Gavrila Ghilea, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor.
Consecinta europarlamentarelor este imensa pentru PD Bihor. Liderul filialei si primarul în exercitiu al Oradiei devine europarlamentar. Pentru postul de primar interimar al municipiului, democratii bihoreni îl vor sustine pe viceprimarul democrat Mihai Groza. Alegerile locale de anul viitor vor fi primele alegeri locale post-decembriste din Oradea la care nu va candida din partea democratilor Petru Filip (care are la activ trei mandate si un interimat la Primaria de pe malurile Crisului Repede). În cursa pentru Primaria Oradea au intrat în competitie interna de partid: Mihai Groza – viceprimar, Mircea Matei – consilier local, Gheorghe Carp – directorul Spitalului de Copii si Nicusor Lepadatu – consilier local si medic.
<h5>Dezastru la PSD</h5>
PSD Bihor a obtinut cel mai slab scor din toate filialele din tara cu exceptia judetelor Covasna, Harghita si Mures. Social democratii bihoreni au obtinut 12,51% (20.938 voturi) situându-se pe locul patru dupa PD, UDMR si PNL Bihor. PSD Oradea a obtinut un scor si mai mic, de 9,37%. Asta în conditiile în care, la nivel national, socialistii au luat un procent mai putin rusinant de 23,11%. PSD a câstigat doar în cinci comune din Bihor: Cefa, Tetchea, Rosia, Capâlna si Draganesti, din aproximativ cele 90 de comune. Primarii care au plecat de la PSD la PD au fost foarte constiinciosi în a aduce voturi noului partid, ridiculizând astfel toate declaratiile presedintelui PSD Bihor, Mihai Bar, care sustinea ca primeste semnale ca respectivii primari ar dori sa-si reîntoarca fata la social-democratie.
Senatorul PSD de Bihor, Alexandru Athanasiu, europarlamentar în exercitiu a catalogat scorul obtinut de partid la nivel national ca fiind satisfacator, însa procentul obtinut de PSD Bihor este considerat de Athanasiu ca fiind unul slab.
Pesedistii bihoreni nu au scapat nici de ironia democratilor. „Despre mortii politici numai de bine… Îi doresc domnului Mircea Geoana sa îl pastreze cât mai mult timp pe Mihai Bar la conducerea PSD Bihor, cât mai multi ani,… pâna la adânci batrâneti si dupa aceea”, a declarat sarcastic liderul PD Bihor, Petru Filip.
La doar doua zile de la aflarea rezultatelor dezastroase de la alegerile europarlamentare, Mihai Bar nu a ezitat însa sa declare pentru „Jurnalul de dimineata” ca intentioneaza sa candideze la postura de presedinte al Consiliului Judetean Bihor, în contextul în care, pentru aceasta functie se va alege anul viitor pe baza votului uninominal în doua tururi de scrutin.
Este de precizat ca, din anul 2004, Mihai Bar mai are la activ o înfrângere usturatoare la Primaria Oradea, unde a pierdut rusinos, fiind pe locul patru în urma candidatii PD, UMDR si PNL. Mihai Bar a luat 9.177 voturi (11,44%) în timp ce Petru Filip a obtinut 38.266 voturi (47,73%), Rozalia Biro – 16.566 voturi (20,66%) si Cornel Popa – 9.804 (12,22%).
<h5>Liberali mediocri</h5>
Desi a dus o campanie agresiva prin care a adus în Bihor nenumarati ministri, liderul PNL Bihor, Cornel Popa, vicepresedinte la nivel national al liberalilor, nu se poate lauda cu rezultate foarte bune. PNL Bihor a obtinut un scor de 13,32% (22.299), sub media pe tara a partidului de 13,44%. O circumstanta atenuanta pentru PNL poate fi prezenta în Bihor a unui procent de aproximativ 28-30% de populatie maghiara, lucru care nu a împiedicat, de exemplu, organizatia PD Bihor sa obtina cu 1,37% peste media partidului. Organizatia care a tras scorul PNL Bihor în jos, ca o adevarata piatra de moara a fost Oradea unde, liberalii au luat doar 6,67%. Fostul presedinte PNL Oradea, Gavril Grebenisan a devenit presedintele PLD Bihor si a luat pe Oradea un scor apropiat de liberali – 4,41%. Totusi liberali democratii bihoreni au luat un procent ridicol de numai 2,74% (4.590 voturi) în comparatie cu 7,78% la nivel national.
<h5>Maghiari divizati</h5>
În municipiul Oradea voturile maghiarilor s-au împartit aproape egal între episcopul reformat Laszlo Tokes si UDMR. Diferenta a fost doar de doua procente în favoarea UDMR, 15,99% la 13,96%. Pe Bihor udemeristi au câstigat mai categoric cu 17,97% (30.069 de voturi) fata de cele 9,92% (16.609 de voturi) ale episcopului Eparhiei de pe lânga Piatra Craiului. La nivel national UDMR are 5,52%, iar Laszlo Tokes – 3,44%. Presedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, este de parere ca scrutinul european din 25 noiembrie e o victorie pe patru fronturi – cel deschis de Traian Basescu cu votul uninominal, pe cel intern cu Tokes Laszlo, pe un front “al neîncrederii în sine” unii membri ai UDMR aveau dubii ca se va trece peste pragul electoral, dar si pe frontul sondajelor de opinie.
<h5>Sub prag, sub medie</h5>
PNG, PRM, PC si PIN Bihor au obtinut sub media nationala a formatiunilor din care fac parte. PNG Bihor – 3,57 (5.971 voturi) fata de 4,85% la nivel national. Gheorghe Pintea liderul PNG Bihor era foarte optimis cu doua zile înainte de vot si credea într-un scor de pâna la 10%. Oastea bihoreana a lui Vadim a strâns 3,99% (6.673 voturi) sub cele 4,15% obtinute pe tara, iar PIN a luat în Bihor 1,65% (2.768 voturi) si 2,43% pe tara.
Presedintele PC Bihor, Octavian Bara si-a dat demisia în urma scorului de 1,82% (3.040 de voturi). Acesta îsi anuntase intentia de a demisiona înca din campania electorala în conditiile în care nu va obtine procentul de 5%. Bara si-a respectat cuvântul dat si a declarat ca pe data de 8 decembrie când se va întruni conferinta judeteana a PC Bihor nu va mai candida la sefia filialei. Dupa toate semnalele organizatia va fi preluata de Traian Bodea, vicepresedinte PC Oradea si candidatul conservatorilor la Primaria Oradea. Dupa scorul de 2,93% la nivel national este asteptata si demisia presedintelui Dan Voiculescu care a declarat chiar la Oradea ca va demisiona din functie daca nu trece pragul electoral.
Daniel Meze