Într-o conferință de presă care a avut loc în acest weekend, eurodeputatul clujean Daniel Buda și vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mânzat, au cerut publicarea stadiului în care se află studiul de fezabilitate pentru proiectul spitalului Regional de Urgență care, în mod normal, ar fi trebuit finalizat la sfârșitul lunii august.
Liderul PNL Cluj a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că finalizarea spitalului regional de urgenţă de la Cluj este pusă grav în pericol de ”incapacitatea Guvernului PSD – ALDE” de a înţelege importanţa unui astfel de obiectiv finanţat din fonduri europene.
„Avem certitudini că finalizarea spitalului regional de urgenţă de la Cluj este pusă grav în pericol de incapacitatea Guvernului PSD – ALDE de a înţelege importanţa unui astfel de obiectiv finanţat din fonduri eurpene. Îi solicit public premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să explice care este stadiul studiilor de fezabilitatea pentru cele trei spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova şi să nu facă niciun gest care să pericliteze accesarea fondurilor europene. Dăncilă trebuie să fie foarte atentă ce face, să ai bani pe masă şi să nu-i foloseşti intră în competenţa altor instituţii naţionale, cine are urechi să audă. Va veni un moment în România în care formele de răspundere vor interveni şi când nu foloseşti bani europeni. Cred că este un sabotaj la nivelul României, e vorba de sănătatea oamenilor”, a precizat Buda.
Eurodeputatul explică incapacitatea României de absorbție a fondurilor europene prin faptul că banii europeni „nu pot fi furați”, motiv pentru care actualii guvernanți se feresc să apeleze la Uniunea Europeană pentru finanțarea spitalelor regionale.
Daniel Buda a anunţat demararea unei campanii de strângere de semnături, începând de luni, 5 noiembrie, pentru susţinerea realizării spitalului regional de la Cluj din fonduri europene în acest exerciţiu financiar european. Prin această campanie, liberalii clujeni își propun strângerea unui număr de semnături echivalent cu 20% din populația județului, și ulterior, extinderea campaniei în Iași și Craoiva.
„Voi cere în BPN al PNL ca o astfel de campanie să fie făcută la nivel regional şi să fie susţinută de PNL şi la nivel naţional pentru toate cele spitale regionale de urgenţă. Ne mirăm de ce ne pleacă medicii din ţară în state unde există infrastructură medicală adecvată. Este inadminisil să avem o dezbatere publică privind oportunitatea acestor obiective în Romînia din fonduri europene, că ar fi mai scumpe decât dacă s-ar face în parteneriat public privat. Nu pot să înţeleg ce fac cei de la PSD, Corina Creţu se bate pentru România, iar ţara noastră este mereu dată ca exemplu negativ de neabsorbţie a fondurilor, în Parlamentul European”, a conchis Daniel Buda.
Vicepreşedintele Consililui Judeţean (CJ) Cluj, Marius Mânzat, a adăugat, în aceeaşi conferinţă de presă, că instituţia pe care o reprezintă a realizat toate cerinţele solicitate, amplasamentul din comuna Floreşti pentru spitalul regional de urgenţă Cluj, de 14,4 hectare, fiind pregătit cu reţele utilitare.
“Consiliul Județean Cluj a transferat dreptul de administrare a celor 14,4 hectare de teren Ministerului Sănătății, pentru că era una dintre condițiile ca România să poată să acceseze fonduri europene în vederea realizării Spitalului Regional de Urgență. Din punctul de vedere al CJ, am realizat toate cerințele Ministerului Sănătății pentru a putea exercita cererea de finanțare. Am predat terenul, avem certificat de urbanism, zona este pregătită cu toate rețelele utilitare pentru a deservi spitalului, este rezolvată prin PUZ zona de acces din DN E60”, a explicat Marius Mânzat.