Cred că nu este un moment mai potrivit să prezentăm datele dramatic de grave ale statisticilor europene despre situația nivelului de trai, indicatorul care ar trebui să fie central pentru orice guvernare, chiar indiferent de criteriile cumetriilor de partid și obligațiilor asumate prin protocoalele coalițiilor de scaune. Nu este un moment mai potrivit decât acesta când, în ciuda a toate și a orice, parcă în ură și dispreț de ceea ce transmite populația  panicată de spectrul sărăciei, onorabilii noștri senatori votează în liniște mărirea propriilor salarii, ale aparatului de stat și, poate în primul rând, ale primarilor și președinților de consilii județene, cheia eternă a obținerii unui scor mulțumitor în alegeri.

Marți, cei de la EUROSTAT au publicat date care arată că Europa se cufundă realmente în sărăcie și este cuprinsă de un puternic proces de excluziune socială: peste 95,4 milioane de persoane – adică unul din cinci europeni – este confruntat cu riscul de sărăcie și excluziune socială. Mai exact, anul trecut, 21,7% din populația din UE a trăit într-o gospodări în care este semnalat cel puțin unul dintre cei trei indici ai sărăciei, indice ușor mai mare decât cel din 2020, atunci când erau înregistrați în această situație 94,8 milioane de oameni, adică 21,6% din populația comunitară.

„În total, la nivelul UE, 73,7 milioane de oameni sunt confruntați cu riscul de sărăcie, dintre aceștia 27 de milioane fiind în situație de sărăcie materială severă” notează raportul, semnal deosebit de grav în actualele condiții generatoare de posibile manifestări sociale de protest care să alunece în violența dată de disperarea unor oameni care nu mai au nici un fel de soluție și nici un fel de speranță. Desigur, întrebarea firească este unde se situează ai noștri și dacă, ceea ce se spune în luările de poziție extrem de optimiste și liniștitoare ale guvernanților este recunoscut ca realitate de către partenerii noștri europeni.

Iată, pentru ultimii doi ani analizați în statistica produsă de EUROSTAT, care este situația oficială pentru 2022 și 2021. Spun „oficială” deoarece documentul final se realizează în principal pe baza datelor oferite de institutele naționale de statistică din Statele Membre, toate aflate în subordinea guvernelor. Și aveți plasarea României, mai mult decât rușinoasă, fie în „banda sărăciei și excluderii sociale” în 2020, fie primul loc în 2021, cu un indice aproape de dublu față de media europeană, imagine statistică dramatică a științei și capacității de guvernare din țara noastră:

Avem deci 34,4% din populația țării care este amenințată de riscul sărăciei și excluziunii sociale. Enorm. Imposibil de acceptat. În această listă a rușinii suntem urmați de Bulgaria (32%), Grecia (32%) și Spania (ambele cu 29%). În zona opusă, Cehia, Slovenia și Finlanda înregistrează doar 11%, 13% și, respectiv, 14% din populație cu perspectiva negativă.  Are vreo importanță?

Cred că da, chiar dacă, după cum vedeți, asta nu constituie în niciun fel o problemă – nici măcar minoră – demnă de a figura pe agenda unei ședințe de guvern, d-apoi pe una a CSAT, asta în măsura în care, la modul strict teoretic, cineva ar putea presupune că sărăcia și perspectivele revoltelor sociale ar putea fi considerate drept vector major care să amenințe securitatea națională.

În lipsă, să ascultăm ce are de spus, spre exemplu, directorul executiv al FMI, doamna Kristalina Georgieva care spunea că în cazul în care iarna care se apropie va fi una grea și ea se suprapune peste o criză economică, este de așteptat că unele țări europene să se confrunte cu mișcări sociale de protest: „Există cu certitudine o teamă de recesiune în câteva țări și, chiar dacă nu se va produce recesiune, în această țară situația va fi resimțită ca și cum ar fi recesiune…Și dacă Mama Natură nu se decide să coopereze și dacă iarna va fi chiar una grea, asta ar putea să ducă la niște mișcări sociale de protest”.

Poate ar fi util ca oficialii noștri să reacționeze și să spună dacă analizele acelea sunt reale și ce-ar avea de gând să facă. Căci, totuși, 34,4% din populație amenințată de sărăcie și risc social este oricând, pe orice timp, oriunde, un factor enorm de risc și nesiguranță socială. Și, în orice caz, constituie o grupă de populație extrem de importantă, din ce în ce mai deziluzionată și, ca atare, posibili oricând de influențat, manevrat și urnit în cele mai ciudate direcții…Deocamdată, EUROSTAT ne oferă această statistică, imagine realmente dramatică asupra științei și capacității de guvernare din România.

Citește și: Gazeta de Cluj a câștigat procesul cu TVR

Sursa: adevărul.ro

2 COMENTARII

  1. Jurnalistii astia nici nu inteleg diferenta dintre UE si Europa. Ei vorbesc despre Europa dar se refera defapt la UE.
    In Europa mai sunt cam 15 state mai sarace decat Romania iar in UE 5 – Bulgaria Grecia Croatia Slovacia si Letonia.
    In Europa sunt 45 state, in UE doar 27 dar pt jurnalistii astia e tot una, ei spun Europa dar se refera la UE.
    Vai de capul vostru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.