Europarlamentarii români se remarcă prin activitatea în plen, fie prin interesul pentru problemele discutate, fie prin absenţa la voturile cruciale. De asemenea, aceştia s-au făcut remarcaţi prin participarea la activităţile diferitelor comisii din legislativul european şi, în acelaşi spirit al contrastului, prin dosarele de corupţie în care au fost implicaţi şi chiar condamnaţi. Site-ul votewatch.eu prezintă activitatea fiecărui europarlamentar ales, inclusiv detalii legate de fiecare vot la care participă.

La începutul lunii ianuarie a anului 2009, după ce o parte din aleşii europeni au preferat să facă parte din Parlamentul naţional, componenţa grupului român de europarlamentari a fost schimbată cu cinci membri. Între timp, o parte din cei rămaşi au ţinut prima pagină a ziarelor… de scandal.

Singurul candidat ales în mod independent este Elena Băsescu, care, în virtutea funcţiei de prima mezină a ţării, a fost urmărită îndeaproape de presa română în activităţile sale matrimoniale şi, mai recent, materne. Cu toate acestea, fiica preşedintelui a reuşit să participe la 84.64% din voturile importante din plenul Parlamentului European, iar poziţia sa în clasamentul interpelărilor şi rapoartelor redactate este mai bună chiar decât a unor politicieni români cu experienţă.

 

Partide mici, scandaluri mari

Partidele cu mai puţini europarlamentari aleşi, UDMR şi PRM, nu au scăpat nici ele de ochiul publicului. De această dată, aventurile europarlamentarilor au avut iz penal. Fostul preşedinte al partidului, Corneliu Vadim Tudor, a fost îndepărtat de la conducere şi, deşi are mai mult timp pentru activitatea europeană, a participat la mai puţin de 65% din voturile importante şi a avut 0 interpelări şi rapoarte redactate. Colegul său, cu care s-a certat prin toată troaca presei de scandal, Gigi Becali, s-a retras definitiv din activitatea de europarlamentar, direct la închisoare. Pagubă-n ciuperci, pentru că oricum era unul din cei mai inactivi aleşi români, cu doar 16% din voturi.

Dintre europarlamentarii UDMR, cel mai vizibil a fost, Tőkés László, preşedintele CNMT care a fost propus pentru a i se retrage decoraţia acordată de Preşedintele României, pentru declaraţii antiromâneşti, în care îi cerea preşedintelui maghiar să instituie protecţionismul maghiar în România. Tőkés a fost destul de activ, cu 80% din voturi şi 115 luări de cuvânt în plen.

 

Femeile deasupra

Echipa politică din care fac parte cele mai multe femei este cea a liberalilor. Norica Nicolai este în topul participărilor la voturile din plenul Parlamentului European, cu un procent de 87,2%, fiind un membru activ al Comisiei pentru Afaceri Externe, cea pentru Securitate şi Apărare şi cea pentru Drepturile Femeilor şi Egalitate de Gen a instituţiei.

Adina Vălean, soţia preşedintelui PNL Crin Antonescu, are 77% participare la vot, 30 de luări de cuvânt şi trei rapoarte redactate. Colega sa Renate Weber menţine poziţia echipei liberale în clasamentul activităţii, cu 82,4% din voturi şi 60 de discursuri ţinute în plenul legislativului european.

Lista colegilor de guvernare ai liberalilor, social-democraţii, începe direct cu un europarlamentar penal. Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pe 11 septembrie 2013, după ce le-a promis ziariştilor Sunday Times că va face lobby la Parlamentul European contra cost. În rechizitoriu se arată că în perioada decembrie 2010 – martie 2011 Adrian Severin, în calitate de membru în Parlamentul European, a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, şi pe de altă parte s-a angajat să voteze împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susţin. Ca să compenseze, Severin a participat la 89,64% din voturile în plen, având 51 de luări de cuvânt.

 

Fideli familiei europene

Rovana Plumb, fosta ministresă de la Mediu, are un număr-record de luări de cuvânt printre europarlamentarii români: 234. Colega sa, Daciana Sârbu, omoloaga doamnei Vălean, adică soţia celuilalt şef de partid din USL, Victor Ponta. Fiică şi soţie de politician, Sârbu este şi ea foarte activă, cu 153 de interpelări şi 178 de discursuri în plen.

Opoziţia din România, PDL, membră a Partidului Popular European, are un procent considerabil de fidelitate faţă de familia politică europeană. De altfel, în plenul de la Strasbourg contează mai puţin de la ce partid ai „supt” acasă, şi mai mult la sânul cărei mame adoptive votezi.

Theodor Stolojan, care a fost cândva propus să devină preşedinte, locul lui pe buletinele de vot fiind luat de Traian Băsescu, se ţine bine în Parlamentul European: 94,36% din voturi, 76 de discursuri şi o singură interpelare. Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a fost şi mai harnică, fiind a patra în topul parlamentarilor europeni cu cele mai multe rapoarte editate, şi anume 39, şi 408 de luări de cuvânt în plen. Cristian Preda, unul din „intelectualii lui Băsescu”, e membru în Comisia de Politică Externă şi al doilea în topul moţiunilor, cu un număr de 376 semnate. A ţinut 257 de discursuri în plen şi a scris un singur raport, din 2008, de când a fost ales.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.