Europarlamentarul USR – PLUS, sibianul Nicu Ștefănuță, a sesizat Comisia Europeană, printr-o interpelare adresată comisarului european Virginijus Sinkevicius, în cazul uciderii ursului Arthur, considerat cel mai mare urs observat în România, împușcat în luna martie, la Ojdula, județul Covasna, de Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

”Prințul Arthur de România. Am sesizat Comisia Europeană! Am primit știrea împușcării ursului trofeu prin derogare de la legile naționale și europene de către prințul de Liechtenstein. Este un nou exemplu că, pentru bani, în România se închid ochii la reguli. Eu nu vreau însă ca țara să fie destinație de safari pentru niciun prinț al lumii”, spune europarlamentarul într-un comunicat publicat pe Facebook.

Europarlamentarul URS l-a criticat pe premierul Florin Cîțu pentru declarațiile făcute pe seama dimensiunii animalului:

”Răspunsul premierului, care a făcut un soi de mișto de prost gust – credeam că mă întrebați de finanțe – combinat cu remarca că nu era cel mai mare urs – de parcă suntem toți obsedați de mărime ca Donald Trump – arată din păcate preocuparea minimă a lui pentru mediu și biodiversitate”, a mai spus Ștefănuță.

În interpelarea adresată Comisiei Europene, europarlamentarul român a cerut clarificări cu privire la derogare pe care o poate primi un stat membru pentru uciderea unui animal, precum despre necesitatea unui recensământ detaliat al urșilor în Europa sau un program care să sprijine statele membre în demararea unui astfel de recensământ.

Organizațiile Agent Green și VGT din Austria au condamnat public uciderea ursului brun Arthur, considerat cel mai mare urs observat în România.

Ursul a fost împușcat în luna martie, la Ojdula, județul Covasna, de vânătorul de trofee, Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

Citește și: Se dorește a fi creată Direcția pentru investigarea infracțiunilor grave de mediu pe bani europeni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here