Europol a fost somată să șteargă toate datele referitoare la persoanele care nu au avut nicio legătură cu activitățile criminale, dar pe care agenția europeană de poliție le-a păstrat.

Somația a venit din partea AEPD (Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor), care a avertizat Europol în septembrie 2020 pentru stocarea în continuare a unor volume mari de date fără clasificarea subiectului de date, ceea ce reprezintă un risc pentru drepturile fundamentale ale persoanelor. Deși unele măsuri au fost puse în aplicare încă de atunci de Europol, agenția nu a dat curs solicitărilor de a defini o perioadă adecvată de păstrare a datelor pentru filtrarea și extragerea celor cu caracter personal permise pentru analiză în temeiul Regulamentului Europol. Aceasta înseamnă că Europol a păstrat aceste date mai mult decât era necesar, contrar principiilor minimizării datelor și limitării stocării, consacrate în Regulamentul Europol.

În aceste condiții, AEPD a decis să impună o perioadă de păstrare de 6 luni (pentru filtrarea și extragerea datelor cu caracter personal). Seturile de date mai vechi de 6 luni care nu au trecut prin această clasificare a subiectului de date trebuie șterse. Aceasta înseamnă că Europol nu va mai avea permisiunea de a păstra pentru perioade lungi de timp date despre persoane care nu au fost legate de o infracțiune sau de o activitate infracțională.

AEPD a acordat Europol un termen de 12 luni pentru a se conforma deciziei pentru seturile de date deja primite înainte de această decizie.

„O astfel de colectare și prelucrare a datelor poate reprezenta un volum uriaș de informații, al cărui conținut precis este adesea necunoscut de Europol până în momentul în care sunt analizate și extrase – un proces care durează adesea ani de zile. O perioadă de șase luni pentru preanaliza și filtrarea seturilor mari de date ar trebui să permită Europol să răspundă cerințelor operaționale ale statelor membre ale UE care se bazează pe Europol pentru sprijin tehnic și analitic, minimizând în același timp riscurile pentru drepturile și libertățile persoanelor. În plus, înțelegând nevoile operaționale ale Europol și cantitatea de date colectate până acum, am decis să acordăm Europol o perioadă de 12 luni pentru a asigura conformitatea cu Decizia pentru seturile de date aflate deja în posesia Europol”, a explicat şeful AEPD, Wojciech Wiewiorowski.

Avertismentul vine în finalul unei anchete lansate în 2019 privind posibila încălcare de către forul european de poliţie a propriei legislaţii prin păstrarea unor date „mai mult decât e necesar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here