ADMINISTRAŢIA JUDEŢEANĂ A FINANŢELOR PUBLICE CLUJ a deschis un proces împotriva lui ASCHILEAN NICOLAE CĂLIN, unul dintre oamenii de afaceri care făceau parte din camarila fostului primar Sorin Apostu, condamnat pentru corupție. Așchilean a fost acuzat de evaziune fiscală și, potrivit Finanțelor clujene, nu a plătit o bună parte din prejudiciu. La prima rundă a procesului în care administrația financiară încearcă să recupereze banii, judecătorul de fond, care până recent a fost procuror, i-a dat câștig de cauză afaceristului clujean motivând că nu ar mai avea vreo calitate procesuală. Omul de afaceri Călin Aschilean are mulți prieteni și rude, ca oricine altcineva, dar puțin se pot mândri că nașul lor lucrează la DNA.

Finanțele clujene cer de la Calin Așchilean 87.965, 19 lei, reprezentând prejudiciul neachitat dintr-un dosar de evaziune fiscală care l-a vizat pe omul de afaceri clujean.

”Prejudiciul total în cuantum de 249.174 lei, din care 163.005,83 lei au fost transferați în contul pentru repararea prejudiciului cauzat în dosarul penal nr.273/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în cazul urmării penale, precum și menținerea măsurii sechestrului asigurător aplicat prin procesul verbal din data de 11.04.2018 încheiat de organele de cercetare penală.

Procurorii s-au purtat cu mănuși cu evazionistul amic cu Apostu pentru că, în dosarul penal de evaziune fiscală în care Aschilean era cercetat, s-a dispus clasarea cauzei și aplicarea amenzii cu caracter administrativ în cuantum de 1.000 lei.

De asemenea, s-a dispus menținerea măsurii asiguratorie asupra sumei de 87.965,19 lei.

”Reclamantul solicită obligarea pȃrȃtului la repararea în totalitate a prejudiciului, respectiv la plata sumei de 87.965,19 lei, prejudiciul fiind cauzat prin faptele ilicite, proprii ale pȃrȃtului, ASCHILEAN NICOLAE CĂLIN, în calitate administrator al Comsis Service SRL, săvârșite cu vinovăție. Suma de 87.965,19 lei reprezintă diferența dintre prejudiciul stabilit de către organele fiscale și prejudiciul calculat de inspectorul antifraudă în dosarul penal, pentru care, prin Ordonanța din data de 13.03.2020 s-a dispus menținerea măsurii asiguratorii”, arată dosarul.

Potrivit teoriei și practicii judiciare, în dreptul civil și în cel comercial, operează două reguli principale: prima – răspunderea delictuală operează pentru cea mai ușoară și a doua, indiferent de gravitatea vinovăției, obligația de reparare a prejudiciului cauzat este integrală, cuantumul despăgubirilor depinde de întinderea prejudiciului și nu de gravitatea vinovăției.

În replică, Aschilean arată că în dosar sunt multe hibe, una dintre ele constând în faptul că a fost citat la o adresă greșită.

”Formularea unei cereri ȋn pretenții ȋmpotriva administratorului societății, pentru debite care nu provin din săvȃrșirea de fapte penale este inadmisibilă, prejudiciul cauzat prin infracțiunea de evaziune fiscală, stabilit la suma de 163.005,82 lei, fiind ȋn ȋntregime achitat.

Cu privire la răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie pȃrȃtul apreciază că nu există nici fapta, nici prejudiciul și nici legătura de cauzalitate”, arată apărătorii lui Aschilean.

ANAF nu a făcut diferența între persoana fizică și persoana juridică

Dosarul în care finanțele clujene încearcă să recupereze banii de la Călin Așchilean a fost judecat de Gabriela Elisabeta Precup, judecător la Tribunalul Cluj.  Înainte de a ocupa această funcție, Precup a activat ca procuror în Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, în 2017 a fost numită judecător la instanța din Baia Mare, fiind delegată de CSM în funcția de vicepreședinte până în 3 iunie 2021. Tot prin delegare a mai condus și Judecătoria Baia Mare.

Potrivit motivării, Finanțele clujene au deschis procesul împotriva lui Aschilean când, de fapt, ar fi trebuit să dea firma în judecată.

”Instanța reține că reclamantul a formulat o cerere ȋn temeiul răspunderii civile delictuale pentru fapta proprie a pȃrȃtului, pentru obligații fiscale stabilite prin decizia de impunere nr. 59/26.05.2016 ȋn sarcina persoanei juridice Comsis Service SRL (firmă administrată de Călin Așchilean). Or, pȃrȃtul din prezenta cauză, administrator al contribuabilului persoană juridică Comsis Service SRL, nu are calitatea de debitor către bugetul de stat, ȋn condițiile art. 23, 24 sau 25 din Codul de procedură fiscală și, prin urmare, nu există o identitate ȋntre pȃrȃt și cel obligat în temeiul raportului juridic obligațional dedus judecății.

Instanța apreciază că obligația achitării sumei de 87.965,19 le nu poate reveni decȃt debitorului obligației de plată, actele de impunere depuse de către reclamant la dosarul cauzei stabilind debite ȋn sarcina acestuia, adică ȋn sarcina persoanei juridice Comsis Service SRL.

Față de aceste considerente instanța apreciază că nu se poate formula o acțiune direct împotriva pârâtului, administrator al debitoarei, acesta neavând calitate procesuală pasivă în condițiile în care răspunderea revine în mod direct persoanei juridice, urmând astfel a admite excepția invocată de pârât și a respinge acțiunea ca fiind formulată față de o persoană fără calitate procesuală pasivă”, se arată în motivarea judecătorească.

Un om prietenos

Călin Așchilean este unul dintre personajele controversate ale clujului. Prieten cu fostul primar al orașului, Sorin Apostu – condamnat pentru corupție, și fostul patron al restaurantului Aroma, locul unde procurorii DNA au făcut, în urmă cu mai mulți ani, flagrantul din celebrul Dosar Valiza, în care a fost vizat Gigi Becali. De asemenea, Aschilean deține cafeneaua care funcționează în interiorul cinematografului Florin Piersic împreună cu un alt prieten bun de-al său: Adam Laszlo, liberal și fostul director al Casei de Cultură a Studenților Cluj Napoca.

Aschilean are, ca toți oamenii de afaceri care se respectă, o rudă în sistemul justiției: nașul lui este ofițer de poliție judiciară la DNA – Structura Centrală. În urmă cu câțiva ani a construit un ansamblu imobiliar pe strada Salcâmului din Cluj Napoca.

În 2011 a fost chemat și el la DNA Cluj să dea declarații în legătură cu Sorin Apostu, dar a declarat că, în afara de prietenie, nu îl lega nimic de fostul edil condamnat pentru corupție.

“Ne cunoaştem de multă vreme. Copiii noştri au crescut împreună. Am fost împreună în concedii, inclusiv în Austria. În Dubai nu am fost. Nu am contracte nici cu doamna Apostu, nu am contracte importante nici cu Primăria. Doar unul nesemnificativ, de 40.000 de euro la cinema Mărăşti”  a declara Aşchilean la data respectivă.

Călin Aşchilean a reabilitat Casa de Cultură a Studenţilor și s-a înţeles atât de bine cu contractantul său, Adam Laszlo (fostul director al Casei de cultură a Studenților din Cluj Napoca, n.red.), încât cei doi s-au şi asociat ulterior în cadrul firmei care administrează cafeneaua din cinematograful Florin Piersic.

La rândul lui, Laszlo avea două puncte tari: era unul dintre tinerii liberali clujeni, extrem de vocal, și avea o ”mătușa Tamara” cu conturile pline.

El a primit bani necesari investiţiei în cafeneaua din cinematograful clujean de la rude. Este vorba de 80.000 de lei, primiţi de la Adam Mariette Sofia, mama sa, dar şi 40.000 de lei de la Schifbeck Sara Eva, bunica sa.  El susţine pe declaraţiile de avere că a primit aceşti bani “manual” pe 25.05.2011. Directorul CCS ar fi primit şi în 2013 o donaţie de la bunica sa de 120.000 de euro şi o moştenire după tatăl său de 100.000 de euro. “Am devenit asociatul lui Călin Aşchilean în administrarea cafenelei, pentru că nu dispunea de fondurile necesare pentru a o amenaja. Am primit de la mama şi bunica mea 120.000 de lei, cu care am participat la achiziţiile necesare. Contractul de administrare a cafenelei este încheiat cu RADEF şi pot să vă spun că nu este unul bun. De vreo şase luni suntem pe pierdere, şi mai trebuie să-i plătim şi 1.116 euro pe lună lui Florin Piersic, pentru numele cinematografului. Deci nu este o afacere foarte avantajoasă”, spunea în 2011 Adam Laszlo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.