O grupare infracțională care acționa în Cluj și în mai multe județe din țară a fost destructurată de polițiștii DIICOT. Potrivit unui comunicat de presă, membrii grupului acționau în domeniul vânzărilor de telefonie mobilă și au creat un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de lei.
În fapt, s-a stabilit că, în perioada 2013-2015, gruparea, constituită din persoane domiciliate în județele Bihor, Cluj, Mureș și Prahova, ar fi creat un circuit de societăți comerciale, de tip ‘fantomă’, având ca obiect comerțul cu telefoane mobile și accesorii de telefonie mobilă.
Prin intermediul societăților pe care le controlau, membrii grupului emiteau facturi fiscale ce atestau livrări de telefoane mobile și accesorii, contravaloarea facturilor fiind ulterior achitată prin transfer bancar. Sumele de bani ajungeau în conturile unor societăți comerciale furnizoare din Slovacia și Ungaria, aflate sub controlul membrilor grupului, firme care efectuau achizițiile în regim intracomunitar, dar se sustrăgeau de la plata impozitului pe profit și a T.V.A. datorate bugetului de stat.
Astfel, prin activitatea grupării, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu 5.450.759 lei, reprezentând T.V.A. de plata și impozit pe profit.
În luna februarie a.c., polițiștii din cadrul B.C.C.O.Ploiești și procurorii D.I.I.C.O.T. — Serviciul Teritorial Ploiești au efectuat 10 percheziții la sediile persoanelor juridice și la domiciliile a nouă persoane bănuite de implicarea în activitatea infracțională. 5 descinderi au avut loc în județul Bihor, 4 în județul Cluj și una în județul Mureș, acțiunile fiind desfășurate cu participarea polițiștilor din structurile locale de combatere a criminalității organizate.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente, token-uri și alte instrumente de efectuare a plăților, precum și suma de 20.500 de euro și 30.500 de lei.
În cadrul acțiunii desfășurate, au fost puse în aplicare 9 mandate de aducere.
De asemenea, alte 5 mandate de aducere au fost puse în aplicare, de această dată, fiind vizate persoane din municipiul Ploiești.
Față de două dintre persoanele bănuite, procurorul de caz a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, iar o a treia persoană a fost prezentată Tribunalului Prahova, care a dispus arestarea preventivă, pentru 29 de zile.
Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra sumelor de 22.980 euro și 30.500 lei, precum și față un autoturism și 29 de proprietăți imobiliare (clădiri și terenuri) situate pe raza județului Prahova.
Acțiunile au beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române.