România este pe locul doi în topul plângerilor înregistrate la CEDO de la Strasbourg si pe un “binemeritat” loc trei dupa Rusia si Turcia în topul condamnarilor. Numai în ultimii ani, România a pierdut peste 500 de procese la Curte si numai pentru ultimele 56 de cazuri pierdute, tara noastra trebuie sa plateasca din cauza incompetentei sau relei vointe a unor judecatori si procurori peste patru milioane de euro. În aceste conditii, Ministerul Economiei si Finantelor a formulat 175 de sesizari catre Consiliul Superior al Magistraturii pentru verificarea unor solutii date de magistrati în spete în care România a pierdut la CEDO. CSM ar trebui sa stabileasca daca sentintele ramase definitive împotriva României la CEDO se datoreaza relei credinte sau unor grave neglijente, adica, spus româneste incompetentei unor magistrati. Din start însa, Ministerul Finantelor a pierdut trenul pentru ca potrivit CSM doar 26 de sesizari au fost facute de catre  Consiliul Superior al Magistraturiiîn termenul de un ande la comunicarea sentintei definitive a CEDO. Restul sesizarilor catre CSM fiind iesite din termen nu mai pot fi analizate. Oricum, CSM, cel mai retrograd corp al Justitiei românesti nu are niciun interes sa-i penalizeze pe procurorii si pe judecatorii prosti sau rau-voitori. Pe fondul avalansei proceselor pierdute la CEDO, Ministerul Justitiei a propus CSM un proiect de lege care sa-I pedepseasca pe magistratii care au gresit. Secretarul de stat în Ministerul Justitiei, Katalin Kibedy a propus CSM-ului ca în cazul în care România a fost condamnata la CEDO, SCM sa faca plângeri penale împotriva magistratilor care au dat solutii gresite. Evident ca membrii CSM au respins în unanimitate propunerea Ministerului Justitiei si au considerat ca actuala lege este suficienta.
Potrivit cotidianului România Libera, cel mai fervent sustinator al judecatorilor a fost chiar presedintele ÎCCJ care a declarat ca “Acelasi stat se îndreapta împotriva judecatorului (…) statul trebuie sa-si assume consecintele! Vor pleca judecatorii! Nu se poate asa ceva!”. Adica, chiar daca magistratii gresesc, sa plateasca statul, adica “boul” de contribuabil. În present, în cazul în care un cetatean roman câstiga la CEDO, Ministerul Finantelor este obligat sa-i plateasca daunele stabilite de Curte. Cum bine spunea reprezentantul Ministerului Justitiei, Katalin Kibedi în fata membrilor CSM, Ministerul Finantelor care îi despagubeste pe românii care au câstigat la Strasbourg nu stie pe cine trebuie sa traga la raspundere pentru cele 500 de solutii ale justitiei românesti infirmate la CEDO. Sesizarea CSM de catre Ministerul Finantelor, oricum tardiva, 90% dintre solutii intrând în termenul de prescriere, reprezinta totuti o premiera. Un pas înainte. Ministerul Finantelor nu are de gând sa tolereze la infinit “pierderile” care se acumuleza din cauza solutiilor ilegale date de magistratii români. Comportamentul iresponsabil al unora deriva tocmai din solidaritatea, rau înteleasa, de breasla.
Daca “eu” ca magistrate pot ca Dumnezeu sa dau orice solutie chiar daca va fi invalidata la Strasbourg nu platesc nimic pentru ca nici o lege num a pedepseste. Iar despagubirile le plateste tot contribuabilul român. Nu? Din acest punct de vedere, CSM se situeaza pe aceeasi pozitie retrograda de blocare a reformei justitiei românesti. Justitie care si acum se conduce dupa un Cod Civil si un Cod Penal de pe vremea lui Nicolae Ceausescu. Probabil singura solutie ar fi schimbarea legii de functionare a CSM.
Oricum, si de acum încolo, tot “idiotul” de platitor de taxe si impozite va plati daunele facute de magistratii incompetenti sau corupti.

Liviu Man

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.