Anghel Adrian Vasile, controversatul procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej, a pierdut recursul  la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva Hotărârii CSM de a-l exclude din magistratură. Ca urmare, CSM a dispus înaintarea către preşedinţie a propunerii de eliminare definitivă din magistratură a procurorului. Anghel Adrian Vasile s-a făcut vinovat de  încercarea de intimidare a patronului firmei SC Zec Impex SRL. Paradoxal, Anghel Adrian Vasile a mai fost exclus o dată din magistratură, în urma evenimentelor din 1989 de la Timişoara, când era procuror militar.

 

Pe 17 septembrie 2013, plenul CSM hotăra excluderea din magistratură a lui Anghel Adrian Vasile, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej, datorită unor abateri disciplinare grave, care aduceau atingere prestigiului justiţiei.

“În şedinţa din data de 17 septembrie 2013, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis  acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Anghel Vasile Adrian, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă  Judecătoria Dej, şi a aplicat … sancţiunea disciplinară constând în “excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare… constând în “ manifestările care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei”, se poate citi în Hotărârea CSM din septembrie 2013.

Procurorul a atacat decizia la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, pe 24 martie 2014, a respins recursul ca nefondat. “Decizia civila nr. 39 respinge, ca nefondat, recursul declarat de ANGHEL VASILE ADRIAN împotriva hotărârii nr. 4/P din 17 septembrie 2013 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru Procurori”, arată completul Înaltei Curţi.

 

Vinovat de ameninţare şi şantaj

Câtă vreme a exercitat funcţia de procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej, au existat mai multe plângeri la adresa lui Anghel Adrian Vasile.  Cea mai cunoscută dintre abaterile sale este încercarea de intimidare a reprezentanţilor societăţii comerciale SC Zec Impex SRL, societate care livra produse alimentare Şcolii Ajutătoare din Dej. Se pare că procurorul râvnea domeniul de activitate al acestei societăţi, aşa încât, prin ameninţare şi şantaj a încercat să o determine să se retragă din afacere. În cele din urmă, administratorul SC Zec Impex SRL, a formulat o plângere împotriva procurorului, adresată Curţii de Apel Cluj. Ca urmare, astăzi el este din exclus din magistratură.

 

Percheziţii fructuoase în Timişoara

Aşa cum ne arată traseul său profesional, Anghel Vasile Adrian avea de tânăr înclinaţia pentru un comportament incompatibil cu calitatea sa de magistrat. În 1989, deţinea funcţia de procuror militar în cadrul Tribunalului Militar al Judeţului Timiş. Temperamentul rebel l-a îndemnat ca, din  aceasta calitate,  să participe activ, alături de civili, în percheziţionarea fără mandat a locuinţelor unor cadre militare despre care se vehicula, la nivel de opinie, ideea că erau implicate în reprimarea revoluţionarilor. În timpul acestor percheziţii,  împreună cu civilii şi soldaţii pe care îi coordona, a sustras din locuinţele percheziţionate obiecte de valoare şi lucruri pe care şi le-a însuşit. Pentru lucrurile confiscate nu a încheiat procese verbale şi nu le-a predat, conform legislaţiei existente la aceea dată. În momentul în care faptele sale au ajuns să fie cercetate, a falsificat procesele verbale acolo unde ele existau şi a falsificat altele noi acolo unde lipseau cu desăvârşire, pentru a-şi acoperi vinovăţia. Au urmat anchetele, iar rezultatul acestora a fost  condamnarea lui  Anghel Vasile Adrian. Se pare însă că, deoarece era singurul magistrat implicat în aceste evenimente la nivel naţional, s-a dispus degradarea militară şi excluderea lui din magistratură. În aceste condiţii, nu ar mai fi trebuit să se poată  întoarce în rândurile magistraturii sub nicio formă. Cum însă familia lui Anghel era una influentă, a reuşit să intre în  avocatură la Baroul Timiş, Judecătoria Deta. Aici a provocat alte scandaluri, fiind implicat în afaceri dubioase şi poveşti de amor, aşa încât a fost obligat sa plece, transferându-se la Baroul Cluj.

 

Din nou magistrat

În anul 2007 a reuşit să intre din nou în magistratură, deşi, odată exclus nu mai era drum de întoarcere. A fost numit, prin decret prezidenţial, în funcţia de procuror pe lângă Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej, de unde a fost exclus definitiv zilele trecute.

 

Şi cu el ne mândrim: Gabriel Adrian Năsui

Pe 19 iunie 2013, un alt magistrat clujean, Gabriel Adrian Năsui, judecător al Curţii de Apel Cluj, a fost sancţionat cu cea mai drastică sancţiune pe care CSM o putea aplica disciplinar: excluderea din magistratură. Judecătorul Năsui a devenit vedetă în urma apariţiei în presă a informaţiilor despre relaţia sa cu Cristian Baboş, om de afaceri clujean, a cărui cauză a fost repartizată judecătorului Gabriel Năsui, cu care a fost coleg la facultatea de medicină. O serie de cotidiane publică fotografii care îi arată pe cei doi petrecând împreună concediul,  într-o staţiune de lux din Elveţia, chiar în timpul derulării procesului, pentru ca, o lună şi jumătate mai târziu,  Năsui să se pronunţe în favoarea prietenului său. Năsui se face vinovat de  “nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”.

 

Pedeapsă incredibilă pentru un  judecător din Turda

Un alt caz cunoscut este cel al  preşedintelui Judecătoriei Turda, Horea Ovidiu Tocan, exclus din magistratură, prin Hotărâre CSM, în toamna anului 2012,  pentru abateri disciplinare repetate. Tocan a condus şedinţe de judecată în care una din părţi era reprezentată chiar de prietena sa, o avocată din Turda. Judecătorul „a soluţionat 14 cauze în care reprezentant al părţilor a fost un avocat cu care domnul judecător se afla într-o relaţie apropiată şi nu a înţeles să formuleze cerere de abţinere, potrivit art. 25 C.p.c. sau să înştiinţeze Colegiul de conducere al instanţei cu privire la existenţa conflictului de interese, conform art. 5 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, precum şi faptul că a soluţionat mai multe cereri de suspendare provizorie a executării silite cu încălcarea normelor procedurale”, se arăta în comunicatul CSM prin care se anunţa excluderea judecătorului din magistratură. Dar Tocan a ştiut cum să cadă în picioare: a atacat decizia la instanţa supremă, sancţiunea finală fiind incredibilă – mutarea judecătorului , drept pedeapsă, timp de trei luni, la Judecătoria Cluj-Napoca. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.