Update 16:17: In urma sedintei Consiliului de Administratie s-a hotarat ca alegerile pentru Senat si pentru Consiliul Profesoral sa se amane pana pe 6 si pe 8 februarie, conform unor surse din interiorul universitatii. Prorectorul Luminita Silaghi Dumitrescu a confirmat acest lucru.

 "Trebuia sa facem o modificare conform noi metodologii. Se mai pot depune noi candidaturi. Am facut acest lucru in spiritual eliminarii oricaror suspiciuni de ingradire a candidaturilor. Pentru rector alegerile au ramas la 1 martie. S-a scris ca s-a intervenit in metodologie in urma vizitei corpului de control. A fost o chestie la vedere. Corpul de control nu au lasat un document oficial. Noi am intervenit in metodologie. Ni s-a atras atentia ca e bine sa facem asa si noi am fost disciplinati. Inca se poate interpreta pentru ca articolul este interpretabil. Nu era o greseala. Nu a fost o incalcare a legii, ci o interpretare. Nu era ceva din care cineva ar fi castigat ceva. Cand o sa apara incalcari ale legii o sa le sesizati. Nu a fost o greseala ca cineva sa fie sanctionat. Noi am acceptat interpretarea ministerului. Daca ii musai ii msusai ca suntem ardeleni", a sustinut pentru Gazeta de Cluj Luminita Silaghi Dumitrescu.

 

Corpul de Control al Ministrului Educatiei a facut un "mic" control la Universitatea Babes-Bolyai in ceea ce priveste ilegalitatile alegerilor pentru conducerea unitatii de invatamant superior. Nici bine nu s-au depus candidaturile in mod oficial la sediul universitatii ca mai marii universitatii au si facut primele greseli. Tema sedintei extraordinare convocate de rectorul Andrei Marga, proaspat intors de la Washington, este vizita corpului de control al Ministrului Educatiei. Prorectorul Nicolae Bocsan, una dintre persoanele care au fost vizate de acest control, a declarat ca el nu stie nimic de aceasta sedinta, desi au fost anuntati toti prorectorii si decanii.Prorectorul ŞTEFAN SZAMOSKÖZI a refuzat sa raspunda la telefon, desi reporterii Gazetei de Cluj au insistat sa il contacteze. Singura care a dorit sa comunice cu presa este prorectorul Luminita Silaghi Dumitrescu.

Sedinta de la UBB va avea loc la ora 13.

 "Este vorba despre sedinta noastra obisnuita de Consiliu de Administratie. Este sedinta in care discutam metodologia conform notificarii pe care conducerea universitatii a trimis-o catre facultati conform careia reprezentantii in consiliul facultatii se aleg la nivelul facultatii nu la nivelul departamentelor. Atat. Universitatea nu a primit nicio sanctiune de la Ministerul Educatiei, nici nu se primesc sanctiuni pentru astfel de lucruri. Singurul lucru pe care ministerul ar fi putut sa il sanctioneze, iar aici spun sanctioneze intre ghilimele, ar fi fost sa ne lase sa facem alegerile dupa modul stabilit de noi si apoi sa le anuleze. Era o modificare oarecum naturala.
Nu a fost o greseala. A fost o decizie a comisiei. Colegii din comisie s-au documentat atunci daca putem sa facem asa. Am inteles ca acolo unde au stiut ei sa intrebe a fost bine si acum la control s-a ajuns la concluzia ca nu era bine. Comisia de alegeri este condusa de profesorul Nistor Razvan. Au existat discutii. Eu am ridicat aceasta problema. Au analizat si era ok. Toti titularii ar fi votat. Nu era nimeni exclus de la vot. Asta cred ca a fost abordarea comisie.

In ceea ce privesc alegerile o sa va dau acelasi raspuns cand am fost intrebat cu cine votez la primarie cand candida actualul prim-ministru. Daca legea imi da dreptul la un vot secret vrea sa ma prevalez de votul meu secret si universal. Ieri a aparut numai candidatura domnului academician Pop si mai avem vreme. A mai aparut un candidat, deci orice as fi evaluat pana in moemntul acela trebuie ca lucrurile sa fie privite in ansamblu. Nu am luat deocamdata o decizie in aceasta privinta", a declarat pentru Gazeta de Cluj Luminita Silaghi Dumitrescu.

 

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.