Oficialii Consiliului Judeţean Cluj au recunoscut pentru Gazeta de Cluj că în momentul de faţă situaţia clădirii Palatului Banffy din centrul municipiului Cluj-Napoca , care adăposteşte sediul Muzeului de Artă, este una incertă. Cornelia Trif, purtătoarea de cuvânt a consiliului, ne-a declarat că în momentul de faţă juriştii instituţiei scormonesc în toate arhivele de stat din România care să demonstreze diferit faţă de testamentul Paraschivei Roşca.

„Dacă reuşim să găsim o chiciţă, dacă nu mergem în continuare la arhive şi căutăm un act care să anulează testamentul cu care vine Paraschiva Roşca. De ani de zile se căuta în arhive. Ne ajută şi oamenii de la arhive pentru că şi noi stăm cam prost cu juriştii. Facem tot ce ne stă în putinţă. Sperăm să găsim ceva să păstrăm funcţionalitatea clădirii, nu numai pentru faptul că municipiul, judeţul merită o clădire de valoarea Palatului Banffy ca Muzeu de Artă, ci pentru că operele de artă pe care le adăposteşte în acest moment muzeul de artă merita un loc de expoziţie valoros. Nimeni nu a cerut o estimare a valorii clădirii, nici noi, şi nici moştenitorii. Ei nu au venit cu o cerere a unei sume de bani în schimbul moştenirii. Eu cred că este cea mai valoroasă clădire de baroc din Transilvania. Simplu fapt că este în picioare şi functională este cu adevărat o valoare. Putem asigura doar reparaţii curente. Ultima investiţie serioasă care s-a făcut în 2005-2006 când s-a schimbat sigla de pe acoperiş. Şi atunci a fost o adevărată problemă cu găsirea unei firme care să fie acreditată să lucreze pe monumente istorice. A fost problemă să găsim un anumit tip de ţiglă. Nu aveam voie să schimbăm ţigla decât cu una similară”, a explicat Cornelia Trif, purtătoarea de cuvânt a CJ Cluj.

Citeşte în numărul următor din Gazeta de Cluj continuarea serialului „Muzeele închise ale Clujului.” În primul număr v-am povestit despre Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.