Europarlamentarul Laszlo Tokes, fostul vicepreședinte al forului european, în prezent reprezentant al României, a fost ales pentru un al treilea mandat. De data aceasta, însă, Laszlo Tokes a fost ales pe listele partidului Fidesz din Ungaria, marele câștigător al scrutinului din țara vecină. Acesta a ocupat a treia poziție pe listele partidului condus de premierul Viktor Orban.

La alegerile europarlamentare din 2007 Laszlo Tokes a fost ales eurodeputat independent din partea României, cu 176.533 de voturi, reprezentând 3,44% din totalul voturilor exprimate pe țară. În 2008 a fost reales în această funcție pe lista UDMR. Din 2010 până în anul 2012 a deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului European.

La 17 decembrie 2009 președintele României, Traian Băsescu l-a decorat pe László Tőkés cu Ordinul Național Steaua României „în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”. Ordin pe care a fost somat să i-l retragă retragă, din cauza declarațiilor publice prin care Tokes îi cerea lui Orban să instaureze protectoratul maghiar în Transilvania.

Acesta s-a îndepărtat și de partidul pe listele căruia a fost ales. După ruptura de UDMR, Tokes a fondat Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, care l-a încurajat să candideze pe listele unui partid din Ungaria la alegerile de anul acesta. „Domnul Tokes are şi cetăţenie maghiară, are toate posibilităţile legale de a candida într-o ţară terţă. Este decizia dânsului care nici nu ajută, dar, evident, nu încurcă UDMR”, a declarat Peter Eckstein Kovacs (UDMR) la aflarea veștii că acesta va candida în Ungaria.

„Domnul Tokes are şi cetăţenie maghiară, are toate posibilităţile legale de a candida într-o ţară terţă. Este decizia dânsului care nici nu ajută, dar, evident, nu încurcă UDMR”, a declarat Kovacs pentru „Adevărul“.Citeste mai mult: adev.ro/mv0ncf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here