Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie(ICCJ) au motivat dosarul Gazeta II la doi ani si jumatate dupa pronuntarea sentintei prin care l-au achitat pe Arpad Paszkany. Cu toate ca sentinta a fost data pe 10 mai 2012, motivarea de 108 pagini a fost redactata abia in octombrie 2014. Magistratii de la ICCJ spun ca Iulian Dascalu nu a simtit nicio temere din cauza lui Arpad Paszkany, mai ales avand in vedere ca acesta are experienta in dezvoltarea mallurilor. Judecatorul Ionut Matei, a fost presedintele de sedinta. Procurorul Mircea Hrudei, la momentul intocmirii rechizitoriului seful DIICOT Cluj, si colega lui, Daciana Daritei, sunt cei care vor trebui sa dea explicatii vis-a-vis de aceasta achitare acum ca este si motivata sentinta. Dosarul Gazeta II a fost intocmit de Mircea Hrudei in 2009, iar acest caz nu este singurul dosar intocmit de Mircea Hrudei care s-a termiant cu o achitare.

 

Stirea este in curs de actualizare.

 

Citeste pe aceeasi tema si:

Arpad Paszkany achitat definitiv

 

Legatura dintre anchetatori si partea vatamata

Arpad Paszkany a intocmit o cerere de recuzare a procurorului DIICOT Daciana Deritei pe 30 martie 2007, cerere respinsa. Culmea, acelasi procuror a intocmito cerere de abtinere, acceptata. Impotriva lui Arpad Paszkany a inceput urmarirea penala in 10 februarie 2007 in cadrul acestui dosar. Timp de mai bine de o luna, actele au fost intocmite de Daciana Deritei, care avea o legatura directa cu persoana vatamata.

„În acest sens, s-a susţinut că urmărirea penală a fost efectuată până la data de 30.03.2007 de procurorii Daciana Deritei şi Mircea Hrudei, în condiţiile în care d-na procuror Daciana Deritei ar fi verişoară primară cu martora Pop (fostă Andrei) Ramona, aceasta fiind avocata părţii vătămate Iulian Dascălu în litigiul civil al acestuia cu inculpatul şi care a condus la deposedarea părţii vătămate de terenul amintit mai sus.

De asemenea, s-a invocat că procurorul ar fi nepoata numitei Pop Măriuca (mama martorei Pop Ramona), aceasta fiind la data derulării
faptelor secretara generală a Consiliului Judeţean Cluj, iar CJ Cluj a fost parte în respectivul litigiu şi a fost condus la acea dată de numitul Marius Nicoară, martor în prezenta cauză şi cu rol important în desfăşurarea evenimentelor.”, arata magistratii de la ICCJ citand din punctul de vedere al lui Arpad Paszkany.

 

Ce spun magistratii de la ICCJ in cadrul motivarii:

 

Ori, partea civilă Dascălu Iulian, aşa cum rezultă din C.V.-ul acestuia depus la dosar este licenţiat în economie şi administrarea afacerilor ( filele 154-155, vol.V., dos.6 D/P/2007) şi a mai participat la realizarea unor proiecte de tip „Mall” şi în alte zone ale ţării, deci cunoştea procedurile ulterioare unei licitaţii, adică posibilitatea atacării în instanţă a rezultatului, iar pe de altă parte, acesta a beneficiat de asistenţa juridică din partea unei case de avocatură, astfel că raportat la aceste aspecte , nu se poate aprecia că i s-ar fi cauzat o stare de temere, ca urmare a continuării acţiunilor demarate în instanţă de către inculpat”, se arata in cadrul sentintei.

 

Magistratii ICCJ: Nu s-a facut dovada indubitabila a controlul exercitat Arpad Paszkany

 

Judecatorii ICCJ desfiinteaza rechizitiroiul procurorului Mircea Hrudei, care spune ca nu a probat faptele pe care i le imputa inculpatului Arpad Paszkany. Mai mult, unele fapte prezentate in rechizitoriu nu au nicio sustinere concreta, conform magistratilor de la Curtea Suprema.

 

„Ca o concluzie asupra aspectelor analizate, instanţa de fond a reţinut că nu s-a făcut dovada indubitabilă a unui control exercitat de inculpat
asupra ziarelor trustului „Gazeta”, iar acest control nu intră în conţinutul infracţiunii de sprijinire a grupului infracţional „Gazeta”, neavând deci concludenţă pentru dovedirea existenţei unor fapte de sprijinire a grupului.

[…]

În primul rând, referirea la faptul că inculpatul Paszkany Arpad Zoltan ar fi determinat o campanie denigratoare la adresa părţii vătămate
Iulian Dascălu, prin intermediul publicaţiilor trustului „Gazeta”, este de remarcat că această susţinere nu se bazează pe nici o probă concretă.”, scriu judecatorii de la ICCJ in continuarea sentintei.

 

Motivarea integrala a judecatorilor de la Inalta Curte in ceea ce priveste achitarea lui Arpad Paszkany o puteti citi mai jos:

Motivare Arpad Paszkany achitare ICCJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here