Judecatorii au cerut clarificari in dosarul lui Gicu Agenor Ganca si Rares Nilas, acuzati de manipularea pietei de capital. Magistratul Monica Rodina, responsabila de judecarea acestui caz, a cerut Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg sa ofere clarificari in ceea ce priveste Legea 297, deoarece aceasta lege se supune directivei europene. Dupa ce Daciana Deritei si Mircea Hrudei i-au scos vorbe in tribunal judecatoarei Monica Rodina ca ar fi primit “mita” 100.000 de euro, magistratul ar fi trimis dosarul la Curtea Europeana de Justitie
“Judecatorul a facut o cerere pentru clarificari la Curtea Europeana de Justitie si asteptam solutia acolo. Se suspenda cauza, sunt proceduri de urgenta. Procedurile de urgenta dureaza in jur de 6 luni, iar procedurile normale de judecata minim un an. Este o situatie de exceptie in situatia in care discutam despre aplicarea normelor comunitare avand in vedere ca Legea 297 e o transpunere a directivei europene si a considerat ca sunt necesare clarificari. Nu poate sa fie in defavoarea lui (n.r. a lui Gicu Gansca). In varianta super optimista. Nu putem sa dam un pronostic, Curtea decide. De obicei, procedurile de urgenta sunt pentru un inculpat arestat, insa nu este cazul acum. Oricum, un an este un termen optimist”, a declarat pentru “Gazeta de Cluj” Sergiu Bogdan, avocatul lui Gicu Gansca. Presiunile procurorului Daciana Deritei si a anturajului acesteia ar fi cheia transmiterii dosarului la Curtea Europeana de Justitie. Judecatorul Monica Rodina ar fi cedat “santajului” procurorilor si nu ar fi vrut sa intre in “jocul lor murdar” si din acest motiv ar fi pasat mingea la forurile europene. Rodina nu ar fi vrut sa mai dea o sentinta care ar putea duce la defaimarea procurorilor Daciana Deritei si Mircea Hrudei, mai ales ca la dosar sunt dovezi ca piata Rasdaq nu este reglementata, iar obiectul faptei nu exista.
Rechizitoriu contestat
„Gazeta de Cluj” a prezentat ca procurorii clujeni care au lucrat la rechizitoriul prin care Gicu Agenor Gansca si Rares Nilas, director in cadrul BT Securites, sunt acuzati de manipularea pietei de capital sunt Mircea Hrudei, seful DIICOT Cluj, si Daciana Deritei, procuror in cadrul aceleiasi directii clujene. Cazul instrumentat de cei doi procurori este extrem de controversat pentru ca unul dintre acuzati ii acuza pe Hrudei si Deritei de abuzuri. Victor Rusa, acuzat in acelasi dosar de marturie mincinoasa, spune ca nu i-a cunoscut pe ceilalti acuzati si ca nu are nici o competenta pe piata de capital. Rusa ii acuza pe procurorii DIICOT Cluj ca l-au bagat in mod artificial printre cei acuzati, doar pentru ca procesul sa se judece, in prima instanta, la Curtea de Apel Cluj.
“M-au luat ca sa aiba competenta pentru Curtea de Apel. Eu am fost avocatul unei persoane care i-a accesat contul de mail al lui Nilas. Eram avocatul respectivului si, brusc, mi s-a spus ca am cunostinte despre ce anchetau ei si m-au chemat ca martor. Numai ca eu nu puteam fi martor pentru ca ar fi insemnat sa declar impotriva clientului meu, astfel ca m-am trezit ca sunt acuzat. Eu nici macar nu ii cunosc pe cei acuzati din acest dosar, nu am cunostinte despre piata de capital si nu ma pricep deloc la asta. Am fost acuzat de marturie mincinoasa doar pentru ca dosarul sa aiba competenta de Curte de Apel. Cu mine au doar o interceptare telefonica in care clientul meu ma suna sa ma cheme pentru a-l asista la DIICOT”, spune avocatul Rusa.
De asemenea, Cristian Dutescu, avocatul care il apara pe Gansca, spune ca procurorii se inseala pentru ca in acest caz acuzatiile de manipulare a bursei sunt ca si inexistente. De asemenea, si oficialii BT spun, prin intermediul unui comunicat de presa, ca nu poate fi vorba de manipularea pietei de capital.
Piata nu este reglementata
Discutiile privitoare la reglementarea pietei Rasdaq sunt transate de purtatorul de cuvant al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Luminita Ciocan, care spune ca Rasdaq nu a fost niciodata reglementata. “Piata Rasdaq nu a fost niciodata “in atentia” CNVM-ului. In perioada la care faceti referire, in 2008, CNVM a aprobat o serie de modificari la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In raspunsul trimis instantei clujene am raspuns, clar, ca Rasdq nu este reglementata in sensul articolului 125 din Legea 297/2004 si al articolului 4, indice 14 din MISID. MISID este o norma europeana si de aici pleaca sintagma de “piata reglementata”, pentru ca trebuie sa intelegeti ca si in cadrul Rasdaq tranzactiile au loc in urma respectarii unor reguli. Instantelor clujene le-am mai trimis si lista pietelor reglementate, care este publica pe site-ul nostru in jurnalul UE nr. C348/21.12.2010”, a declarat Luminita Ciocan. Ea mai explica modul in care a aparut aceasta piata bursiera si modalitatea prin care Rasdaq ar putea intra sub incidenta Legii 297/2004. “A avut loc o intalnire la BVB (in data de 31.03.2011, n.red), unde au participat si reprezentanti CNVM, iar discutiile s-au purtat despre o serie de companii din cadrul Rasdaq care indeplinesc conditiile pentru a fi tranzactionate pe pietele reglementate. Rasdaq este o “mostenire” in sensul ca pe aceasta piata au fost listate, initial, companiile care s-au privatizat in anii ‘90. Unele dintre ele au falimentat, altele au fuzionat, iar printre ele se regasesc si unele companii care ar putea intra pe pietele reglementate. Diferenta intre o piata reglementata si una nereglementata este cantitatea tranzactionata si faptul ca, intr-adevar, cei de pe pietele reglementate trebuie sa faca mai multe rapoarte”, mai explica purtatorul de cuvant al CNVM, Luminita Ciocan.
Rasdaq spala actiunile gri
In mod surprinzator, brokerii chestionati in legatura cu cadrul legal in care functioneaza piata Rasdaq s-au abtinut de la a face comentarii pertinente. Pe langa faptul ca specialistii au solicitat pastrarea anonimatului, toti brokerii intrebati au sustinut ca pe piata Rasdaq au loc o serie de tranzactii financiare care s-ar putea inscrie in categoria de piata “subterana”. “Nu va pot spune cu certitudine statutul acestei piete pentru ca nici noi nu il stim. Din varii motive, CNVM-ul nu spune, clar, daca Rasdaq este sau nu reglementata. Cert este ca diferenta intre BVB si Rasdaq este de transparenta. Pe Rasdaq, de exemplu, eu pot sa spun ca achizitionez 1.000 de actiuni si, de fapt, pot cumpara 1.000.000. La fel, nu este obligatoriu sa spun pentru cine cumpar. Regulile de tranzactionare difera mult din cauza transparentei”, explica un broker clujean. Alt specialist spune ca Rasdaq este folosita pentru tranzactionarea actiunilor de genul celor emise de Fondul Prorietatea si ca fostele fabrici si uzine comuniste s-au privatizat si si-au schimbat actionariatele pe fondul tranzactiilor pe Rasdaq. “Va intrebati de ce nimeni nu da un raspuns transant in legatura cu Rasdaq?!? Va puteti raspunde daca va uitati cum s-au privatizat fabricile si uzinele comuniste din tara asta. Actiunile fostilor colosi comunisti s-au tranzactionat pe Rasdaq. Cine ar fi avut interesul ca aceste tranzactii sa fie transparente? Eu cred ca aceasta piata va dispare atunci cand toate aceste tranzactii vor fi “spalate” si nimeni nu va mai putea lua pe nimeni la intrebari despre modul in care au fost privatizate aceste companii”, este de parere un alt broker. Conform ultimilor discutii privind piata Rasdaq, este posibil ca, pentru a fi listate in continuare, companiile “serioase” sa se transfere la BVB, iar cele care nu se califica pentru BVB, sa functioneze pe un sistem alternativ de tranzactionare al BVB. „Rasdaq nu indeplineste cerintele Uniunii Europene de piata reglementata. Noi am elaborat un proiect care urmareste sa rezolve aceasta problema si l-am supus dezbaterii publice, dovada ca suntem deschisi la propuneri venite din partea celor din piata. Subliniez ca ATS-ul nu este nereglementat, ci are reguli proprii care trebuie avizate de reglementatorul pietei”, a declarat Gabriela Anghelache, presedintele CNVM pentru ziarul „Bursa”.
Legea 297/2004
Art.125.- O piata reglementata este un sistem pentru tranzactionarea instrumentelor financiare, asa cum au fost definite la art.2 alin.(1) pct.11 si care:
a) functioneaza regulat;
b) este caracterizata de faptul ca reglementarile emise si supuse aprobarii C.N.V.M. definesc conditiile de functionare, de acces pe piata, conditiile de admitere la tranzactionare a unui instrument financiar;
c) respecta cerintele de raportare si transparenta in vederea asigurarii protectiei investitorilor stabilite de prezenta lege, precum si reglementarile emise de C.N.V.M., in conformitate cu legislatia comunitara.
Conform rechizitoriului semnat de Mircea Hrudei si Daciana Deritei, procurori DIICOT Cluj, “fapta invinuitului Gansca Gicu Agenor care, in baza unei rezolutii infractionale unice, in perioada noiembrie 2007- februarie 2008, a cumparat de pe piata reglementata Rasdaq actiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistrita SA in modalitatile prezentate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de manipulare a pietei de capital, in forma continuata”. Procurorii mai sustin ca Gansca a incheiat, in 2007, cu directorul ACI Bistrita, Ioan Blaga, un antecontract de vanzare-cumparare, tranzactia vizand doua pachete de actiuni, formate din 343.092 de actiuni, respectiv de 3,66 milioane actiuni. Tranzactia la Bursa s-a derulat la pretul stabilit inainte, prin antecontractul de vanzare-cumparare a actiunilor.
Tiberiu Hrihorciuc