Un proiect care promitea un „colț de rai” la 30 de kilometri de Cluj-Napoca a ajuns astăzi o ruină administrativă, cu iz de schemă financiară bine orchestrată. SC Șoimeni Parc SA – vehiculul prin care nume grele precum Mark Gitenstein (fost ambasador SUA în România), Steven van Groningen (ex-CEO Raiffeisen Bank) și Don Lothrop (investitor american de Silicon Valley) au lansat proiectul „Colina Nouă” – se află, oficial, în faliment. Iar în spatele decorului eco-urbanist și a mesajelor idilice despre comunități sănătoase, pare că se ascund manevre de culise dubioase și potențiale ilegalități.

De la investiție de vis, la procedură de faliment

Înființată în 2014, SC Șoimeni Parc SA a solicitat intrarea în insolvență în august 2023, iar la începutul lui 2024, Tribunalul Specializat Cluj a declarat falimentul societății. Lichidatorul oficial – DDG Insolvency, prin avocatul practician Daniel Lucian Godorogea – a scos la vânzare terenuri, construcții și drepturi de superficie, inclusiv asupra a 62 de hectare de teren extravilan aparținând Comunei Vultureni.

Totul părea clar: investitorii părăsesc scena, proiectul e lichidat și, eventual, vândut în bloc către un nou dezvoltator. Numai că, între timp, încep să apară niște manevre care miros a fraudă.

Falsuri la drumul județean: cine semnează în numele unei firme falite?

Surse din administrația județeană confirmă că recent, în numele Șoimeni Parc SA, au fost depuse documente pentru obținerea unui certificat de urbanism, act necesar pentru autorizarea construirii de case și branșamente pe același teren de 40.711 mp – teren aflat în patrimoniul firmei aflate în faliment.

Dar bomba vine acum: documentele nu sunt semnate de lichidatorul legal DDG Insolvency, nu poartă antetul societății de insolvență și nu sunt asumate de nicio persoană împuternicită legal. Sunt doar ștampilate cu numele „Șoimeni Parc SA” și depuse ca și cum firma ar fi activă și funcțională – ceea ce nu este. DDG Insolvency a confirmat telefonic că nu are nicio legătură cu aceste demersuri și nu a autorizat niciun astfel de document.

Trei scenarii, un singur scop: bani sau control

Toate semnele arată că cineva cu acces la arhiva companiei – probabil din rândul foștilor acționari sau colaboratori – încearcă să valorifice proiectul înainte ca cineva să-l cumpere oficial, fie:

  1. Pentru a umfla artificial valoarea proiectului, prezentându-l ca fiind „în curs de autorizare”, astfel încât prețul cerut de DDG Insolvency (4,8 milioane euro + TVA) să pară un chilipir în ochii investitorilor;
  2. Pentru a-l răscumpăra la un preț mai mic, cu toate actele deja „făcute”, și a-l relansa în nume propriu imediat după achiziție;
  3. Pentru a atrage investitori naivi, oferindu-le iluzia unui proiect cu autorizații obținute „prin canale sigure”, în stilul deja cunoscut din alte cazuri celebre – cum ar fi scandalul Tower sau schema ParkLake, unde investitorii au fost șantajați pentru sute de mii de euro.

Modelul „Chezan” revine?

Cazul Mihai Chezan, bine documentat de presa clujeană, este grăitor: cu acte în regulă și oameni din sistem, a reușit să blocheze proiecte imobiliare întregi și să le transforme în monedă de șantaj. Similar, misterul din spatele Colinei Noi pare să aibă același tipar: control prin acte false, promisiuni administrative înșelătoare, terenuri urbanizate ținute ostatice și investitori atrași prin manipulări. Iar de data aceasta, vorbim de un proiect care blochează peste 60.000 de metri pătrați din extravilanul comunei Vultureni, inclusiv terenuri concesionate public pentru zone verzi și parcuri.

Un vis frumos. Prea frumos?

Colina Nouă a fost vândută ca un „paradis verde” pentru familii moderne: spații aerisite, acces la școală privată de top (NEASC), drumuri modernizate, viață sănătoasă. Însă dincolo de viziunea carismatică a lui Don Lothrop, care scria despre „reîntoarcerea la valorile simple” ale satului transilvănean, proiectul ascunde fisuri grave în integritate, transparență și legalitate.

De ce? Pentru că un certificat de urbanism nu se eliberează pentru o firmă moartă juridic. Pentru că un proiect nu poate fi autorizat fără o semnătură legală. Și pentru că, atunci când ai în spate fosti ambasadori, CEO-i de bănci și investitori din Silicon Valley, ești obligat la mai mult decât tăceri suspecte și manevre de culise.
Cine trage sforile în spatele Colinei Noi? Cine are interesul să semneze în numele unei firme în faliment? Și mai ales: cine va răspunde penal pentru documentele false deja depuse în instituții publice?

Dacă autoritățile nu intervin rapid, riscăm să vedem cum un proiect imobiliar cu potențial și fondatori de renume se transformă într-un nou caz de studiu despre cum se golesc visurile de conținut când ajung pe mâna cui nu trebuie.

1 COMENTARIU

  1. Soimeni Parc SA a produs pagube uriașe, de aproximativ 8 milioane de euro, pentru investitorii români. Unii dintre aceștia au avut curajul să meargă mai departe și să încerce pe cale legală recuperarea sumelor investite, în timp ce alții au renunțat din cauza influenței și puterii celor implicați.

    Insolvența pare să fi fost aprobată suspect de rapid, iar din analiza dosarului reiese că terenurile au fost ipotecate strategic, în așa fel încât investitorii să rămână fără nicio șansă de recuperare a banilor. Totul pare să fi fost pregătit cu mult înainte.

    Este trist că într-un astfel de proiect, susținut aparent de nume sonore, pot exista practici care ridică semne mari de întrebare. Sper ca acest caz să fie un semnal de alarmă și ca alți oameni să nu își piardă economiile de-o viață în astfel de afaceri netransparente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.