Anna Lambing, deținătoarea a 11 societăți comerciale aflate sub “umbrela” Portal, i-a făcut plângere penală executorului judecătoresc Marius Stolneanu și unui evaluator imobiliar, Nicolae Morărescu. Lambing îi acuză pe cei doi că nu au respectat legislația privitoare la executarea silită și că datorită modului în care s-au achitat de atribuțiunile de serviciu femeia de afaceri a fost păgubită cu circa 800.000 de euro. Chiar dacă procurorii nu au început procedurile de urmărire penală pe numele lui Stolneanu și Morărescu, clujeanca a contestat soluțiile parchetului clujean, astfel că disputa între ei a ajuns în instanță.

 

Anna Lambing este o femeie de afaceri din Cluj care deține afacerile înglobate sub denumirea de Portal. firmele activează cu precădere în domeniile imobiliar și hotelier, iar Lambing a preluat afacerile de la omul de afaceri Jakab Erno, fostul patron al televiziunii Portal.

În anul 2011, Anna Lambing, prin intermediul firmei SC Portal Imobiliare a încheiat două contracte de împrumut cu clujenii Denes Andras Gombos și cu Emilian Mischilea. În februarie 2011, SC Portal a încheiat un contract de împrumut cu cei doi pentru suma de circa 165.000 de euro, pentru care a girat cu un imobil aflat pe strada Republicii. După două luni de zile, SC Portal a mai încheiat un contract de împrumut pentru suma de 313.000 de lei, cu care a girat de această dată cu un alt imobil aflat pe strada Eremia Grigorescu. Pentru că SC Portal Imobiliare nu a achitat datoriile la timp, Gombos și Mischilea au apelat la executorul judecătoresc Marius Stolneanu pentru a începe procedurile de executare silită a contractelor de împrumut. Astfel, Stolneanu a început procesurile de executare silită a contractelor de împrumut și a început să pregătească licitațiile pentru scoaterea la vânzare a celor două proprietăți imobiliare aflate în patrimoniul SC Portal Imobiliare. Conform plângerii penale făcute de Anna Lambing, executorul judecătoresc Marius Stolneanu, cei doi oameni de afaceri clujeni și evaluatorul imobiliar Nicolae Morărescu ar fi apărat interesele unui om de afaceri clujean care ar fi dorit cu orice preț să intre în posesia proprietății de pe strada Republicii la un preț mult subevaluat.

“La data de 10.11.2011 imobilul a fost cumpărat la prețul subevaluat de 1.346.475 de lei, iar în următoarea zi s-au distribuit sumele datorate de debitoare, rămânând suma de 69.487 de lei. Prin aceste manopere cu caracter infracțional, SC Portal Imobiliare a suferit o perturbare deosebit de gravă și o pagubă de circa 800.000 de euro”, se arată în plângerea penală.

 Evaluări cu cântec

 

Conform informațiilor judiciare, inițial evaluatorii imobiliari Ioan Bucur și Dan Martin au făcut expertiza pentru imobilul din strada Republicii și au considerat că prețul corect de vânzare era de 1.746.410 de lei, iar pentru proprietatea aflată pe strada Eremia Grigorescu, evaluatorul Nicolae Morărescu a stabilit suma de vânzare de 213.000 de euro. Însă, la jumătatea lunii august 2011, Mischilea cere o contraexpertiză, fără însă să precizeze la care proprietate imobiliară se referă. Contraexpertiza este făcută de  Morărescu care stabilește că prețul imobilului de pe strada Republicii să fie de circa 1,1 milioane de lei, adică cu aproape 600.000 de lei mai mic decât cel stabilit la prima expertiză. În această situație Lambing acuză faptul că la a doua expertiză pentru imobilul de pe strada Republicii nu a fost chemat nici un reprezentat al SC Portal Imobiliare, firma care deținea proprietatea de drept asupra acestui imobil.

“Nu există dovada de comunicare a raportului de expertiză către SC Portal Imobiliare, nu există dovada consultării debitorului și creditorului, nu există vreo motivație pentru numirea a trei experți pentru evaluarea imobilului de pe strada Republicii sau cuantumul onorariului stabilit pentru fiecare dintre aceștia”, arată Lambing în sesizarea făcută instanțelor. De asemenea, ea mai spune că firma pe care o patronează a încercat să își plătească datoriile făcute prin cele două contracte de împrumut, dar omul de afaceri care a ajuns proprietarul imobilului de pe strada Republicii a împiedicat-o printr-o serie de procese de grănițuire, astfel că Lambing nu a putut vinde alte proprietăți imobiliare pentru a își achita datoriile.

“La data de 08.11.2011 am încercat să plătim datoria în contul executorului judecătoresc Marius Stolneanu, unde am depus suma de 1.015.875 de lei și 5.000 de lei, însă executorul ne-a returnat suma de bani cu mențiunea “sumă necuvenită/plată nedatorată”, mai arată Lambing.

În momentul de față, procesul se află pe rolul instanțelor clujene.

 Motivare pe patru rânduri

 

Clujeanca Anna Lambing își mai arată nemulțumirea și vizavi de faptul că procurorii clujeni care s-au ocupat de acest caz nu au dat dovadă nici de interes și nici de profesionalism, trimițându-i clujencei o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale față de executorul Stolneanu și evaluatorului Morărescu care se întinde doar pe patru rânduri.

Istoria unor afaceri de succes

 

Începând cu 2006, Anna Maria Lambing a început să îşi consolideze poziţia în interiorul grupului Portal, ajungând ca acum să deţină în totalitate toate firmele adunate sub umbrela Portal.

SC Portal  este un grup de firme care au aparţinut omului de afaceri Jakab Erno, care, la rândul lui a vândut-o lui Annei Lambing, implicată în afaceri hoteliere şi deţinătoarea grupului imobiliar şi financiar Portal. Jakab Erno este cunoscut pentru faptul că, în 2006, în perioada când a renunţat la acţiunile SC Portal, a încheiat o afacere cu cel mai mare patron hotelier din România, Josef Goschy. Este vorba de încercarea de a dezvolta un proiect imobiliar în zona Ştrandului Municipal, unde se află una dintre primele piscine din Cluj Napoca, construită în secolul XVIII şi fiind catalogată drept monument istoric. Pentru că, până acum, municipalitatea nu a vrut să lase pe nimeni să construiască pe acest amplasament fără a păstra piscina respectivă, afacerea lui Erno a căzut.

 

Ștefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.