Sanda Oltean, fosta arhitect șef al județului Cluj, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. În dosar apare chiar și exercitarea unei influențe asupra fostului președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, dar și a unuia dintre vicepreședinți. Niciunul dintre aceștia în schimb nu sunt parte în dosar. Sanda Oltean a recunoscut atât în fața anchetatorilor, dar le-a mărturisit și reporterilor de la Gazeta de Cluj că a scris pe o foaie că a vorbit cu președintele și vicepreședintele CJ Cluj pentru a stabili înainte de aflarea rezultatului cine esste câștigătorul concursului de șef serviciu urbanism.

Fosta arhitectă șefă a județului este acuzată de procurori că ar fi încercat să își angajeze o prietenă, pe Lucia Domșa,  drept șef al serviciului urbanism prin intermediul unor relații pe care acesta le avea la conducerea instituției. Chiar dacă candidata nu îndeplinea toate criteriile necesare, arhitectul șef al județului i-ar fi garantat prietenei sale că ar fi vorbit cu președintele și vicepreședintele CJ Cluj. Sanda Oltean a fost ”prinsă” de către actualul arhitect șef al județului, Claudiu Salanță, care ar fi găsit în biroul său o foaie scrisă de predecesoarea sa. În cadrul documentului Sanda Oltean scria că a vorbit cu președintele Consiliului Județean(CJ) Cluj- Horea Uioreanu la acea vreme, și cu vicepreședintele și că totul este în regulă. Mai mult, Lucia Domșa ar fi primit chiar subiectele de la prietena ei de la șefia arhitecturii județene. Sanda Oltean a recunoscut pentru Gazeta de Cluj că acea foaie îi aparținea, însă spune că declarațiile complete le-a făcut în fața anchetatorilor. 

”Lucia Domșa nu îndeplinea condițiile de calificare pentru concurs. A ieșit o faimoasă adresă în care Sanda Oltean îi scria la aia subiectele și și-a uitat-o în dosar când a plecat în concediu de maternitate. A găsit-o arhitectul șef care a urmat-o(n.r. Claudiu Salanță)care a dat-o colegilor din comisie. Ea scria că ”am vorbit cu președintele(n.r. Horea Uioreanu) și vicepreședintele că tu(n.r. Lucia Domșa, prietena ei) câștigi”. Dar acea foaie i-a salvat pe oamenii din comisie”, a declarat o sursă bine informată din cadrul Consiliului Județean(CJ) Cluj.

 

Repus pe funcție abia după doi ani

Nonn Laszlo Tibor, cel care a pierdut inițial concursul pentru postul de șef serviciu urbanism  în detrimentul prietenei arhitectei județului, s-a înscris în cadrul dosarului penal ca parte civilă, solicitând prejudicii. El de altfel a mai câștigat un proces de daune cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici(ANFP) și cu Lucia Domșa, obligând agenția să îl repună în funcție. Nonn Laszlo Tibor a fost numit în funcția de șef serviciu urbanism la doi ani după respectivul concurs, abia în aprilie 2015. 

”Eu nu am făcut uz de foaia aceia și nu am văzut-o(n.r. pe care Sanda Oltean a scris despre discuțiile cu președintele și vicepreședintele). Acea foaie nu cred că mi-a făcut vreun serviciu sau deserviciu pentru că a apărut pe cursul unei acțiuni penale. Eu am fost numit în funcție în urma unui concurs. Numirea am primit-o acum în aprilie 2015. Acum o săptămână și ceva. Acum doi ani s-a publicat pe site posibilitatea de a participa la un concurs. Eu am depus dosarul de înscriere și numirea am primit-o acum. Este pur și simplu rezultatului unui mers al lucrurilor în instanță care durează, merge foarte încet, plus că trebuia și o decizie judecătorească în contencios pentru a ajunge aici. Eu am contestat rezultatul concursului. Domșa nu a lucrat în cadrul CJ Cluj. Postul a fost în continuare ocupat de doamna Sanda Rusu, care era și mult înainte de această vreme cu această atribuție. A rămas în continuare până acum. Eu am susținut că faza de selecție a dosarelor s-a făcut cu o eroare. De acum doi ani exista un criteriu de selecție pentru participanți. În cadrul acestei proceduri s-au desemnat persoanele care pot să participe în ceea ce privește calificarea pe care o au. Lista care enumera eligibilitatea din punct de vedere a studiilor nu figura calificarea pe care o avea dânsa- cred că inginerie economică, această specializare în lista”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Nonn Laszlo Tibor.

 

”Consiliul Județean Cluj l-a angajat pe 10 aprilie pe Nonn Laszlo Tibor, carea a câștigat procesul cu Agenția Națională a Funcționarilor Publici, organizatorul concursului. Întrucât s-a pierdut acel proces, ANFP a dispus încadrarea domnului respectiv pe funcția de șef serviciu urbanism. CJ Cluj nu a făcut decât să se conformeze”, a declarat pentru Gazeta de Cluj purtătorul de cuvânt al CJ Cluj.

 

Din comisia de concurs pentru postul de șef serviciu urbanism au făcut parte următorii:  Andra Mureșan, șefa departamentului autorizații, Alexandru Crețu, director tehnic în cadrul CJ Cluj, Mircea Boca de la Prefectură Cluj, Sanda Oltean, dar și încă o persoană din cadrul Prefecturii Cluj. Toți au avut calitate de suspecți în cadrul dosarului, însă au primit clasare de la procurori datorită acelei hărtii descoperite de Claudiu Salanță.


Sanda Oltean recunoaște foaia în care spunea că a vorbit cu președintele CJ Cluj

 

”Nu am cum să comentez acuzațiile. Am un avocat angajat care se ocupă de actele respective. Am demisionat din postul respectiv pentru că era prea mult. Am avut o sarcina de dus în spate. Mi-i mai bine în privat decât la stat. Plus că expunerea mediatică mi se pare normală o dată cu fișa postului, iar eu nu sunt obișnuită cu acest fel. Știu să îmi fac treaba în privat. Trebuia să mi se atragă atenția și în niciun caz nu am favorizat vreun membru. Este o hârtie scrisă de mine(n.r. întrebată de hârtia în care scria că a vorbit cu președintele, vicepreședintele). Nu aș vrea să comentez aceste afirmații. Am făcut mai multe declarații în fața poliției. Actele sunt toate la dosar, judecătorul știe foarte bine ce să aleagă, ce să nu aleagă, ce să înțeleagă. Nu pot să comentez. Am explicat totul pentru poliție”, a declarat pentru gazetadecluj.ro Sanda Oltean, fostul arhitect șef al județului Cluj.

Citește pe aceeași temă și:

Arhitectul șef al județului, Sanda Oltean, conflict de interese pe bandă rulantă

Vina pentru suspendarea concursului de la Consiliul Judeţean revine comisiei de examinare

 

Dosarul 6588/211/2015 prin care Sanda Oltean este trimisă în judecată pentru abuz în serviciu este în fază de cameră preliminară la Judecătoria Cluj-Napoca. Reporterii Gazeta de Cluj au solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca o copie după rechizitoriu, precum și mai multe informații din dosar. În cazul în care îl vom primi vom face public toate informațiile.

2 COMENTARII

  1. […] Sanda Oltean, fosta arhitect șef al județului Cluj, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. În dosar apare chiar și exercitarea unei influențe asupra fostului președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, dar și a unuia dintre vicepreședinți. Niciunul dintre aceștia în schimb nu sunt parte în dosar. Sanda Oltean a recunoscut atât în fața anchetatorilor, cât și le-a mărturisit reporterilor de la Gazeta de Cluj că a scris pe o foaie că a vorbit cu președintele și vicepreședintele CJ Cluj pentru a stabili înainte de aflarea rezultatului cine esste …read more […]

  2. Un crater a fost sapat in DOUA ZILE pe Frunzisului 11 , fara autorizatie , ocupant APROAPE TOT terenul !!!!! Acum doi ani a fost imprejmuit terenul si a fost afisata autorizatia pentru ” IMPREJMUIRE Parcare ” . Acum nu s-a mai pus nici o tablita , nu s-a cerut acordul vecinilor , s-a sapat peste noapte cu un excavator mare , sa carat pamantul camion dupa camion , si ne-am trezit cu un gauroi din gard in gard !!! ASA lucreaza MAFIA !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here