Un deal din comuna Vultureni, județul Cluj, aflat în proprietatea primăriei, este pe cale de dispariție, după ce de-a lungul mai multor ani, s-au exploatat ilegal nisip, pietriș și pământ. Ilegalitatea a fost confirmată tocmai de către primarul din Vultureni, Eugen Mureșan, care a declarat pentru Gazeta de Cluj că dealul a fost suspus exploatărilor de nisip, pietriș și pâmânt încă de acum 100 de ani.
Edilul a precizat că în ultimii 3-4 ani au fost extrase cantități mai mari de resurse minerale care au fost folosite la diferite lucrări efectuate de Consiliul Județean Cluj în localitate precum: modernizarea DJ 109, „Drumul Bistriței” și extinderea alimentării cu apă în comuna Vultureni.
Cel mai grav este că resursele minerale au fost donate de către administrația locală și folosite fără să existe certitudinea că nisipul, pietrișul și pământul sunt conforme pentru lucrările efectuate. Constructorii are s-au ocupat de aceste proiecte majore ar fi trebuit să cumpere materialele necesare din sumele atribuite prin contract, nu să ceară resurse minerale de la diferiți primari pentru a salva câteva zeci de mii de lei. Mai mult, exploatările care au dus aproape la dispariția dealului nu au avut la bază un aviz de mediu sau o autorizație de exploatare.
„S-au făcut niște lucrări la drumul județean și alimentări cu apă și niște pământ din acest galben, niște lut, a fost luat și pus peste țevile de apă. Este un vechi loc sătesc din care se duce lut. S-a dus pentru conducta de apă, s-a făcut alimentare cu apă în toată comuna și noi le-am dat voie constructorilor să ducă din domeniul public câteva mașini de pământ. Nu există autorizație pentru că nu este exploatare, s-au luat doar sporadic câteva mașini pentru a se acoperi conducta de apă, deci tot în folosul comunității noastre s-a făcut acest lucru. Este terenul primăriei, iar alimentarea cu apă s-a făcut tot în folosul primăriei, în plus s-au mai făcut niște poduri și niște drumuri în localitate și s-a folosit pentru umplutură materialul respectiv provenit din acea zonă. S-au făcut 6 poduri pe DJ 109 și s-au folosit acolo câteva mașini. Nu a fost cu scop comercial, nu a fost exploatare, totul a fost pentru comunitate. Nu era necesară autorizația pentru că nu sunt niște cantități foarte mari. Acolo a fost un loc din care tot satul își ducea lut. Nu e făcută de noi acum cariera, există de peste 100 de ani. Sătenii de acolo își duceau pământ pentru umplutură pentru diferite lucrări. În ultimii 3-4 ani, da, s-au luat cantități mai mari.”, a declarat primarul Eugen Mureșan pentru Gazeta de Cluj.
Citește și: Cluj-Napoca, pe primul loc în topul orașelor studențești din România