În ultima perioadă de timp, la cabinetele medicilor de familie din Cluj Napoca se prezintă tot mai des cazuri de copii care au contractat o infecție virală denumită „gură-mână-picior”.

Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publice (DSP) Cluj, în ultimele 30 de zile a fost o explozie de astfel de cazuri, iar cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt de părinți.

„În creșele din județul Cluj au fost înregistrate 107 cazuri în ultimele 30 zile, categoria de vârstă 1-3 ani. În grădinițele din județul Cluj au fost înregistrate 31 cazuri în ultimele 30 zile, categoria de vârstă 3-6 ani”, a declarat Mihai Moisescu, director DSP Cluj, pentru monitorulcj.ro.

Potrivit acestuia, boala gură-mână-picior se manifestă „preponderent în timpul verii și toamna devreme, în colectivități de copii sub 10 ani”.

Direcția de Sănătate Publică Cluj vine și cu măsuri recomandate pentru prevenirea răspândirii bolii: evitarea aglomerațiilor, aerisirea frecventă, igiena corespunzătoare a mâinilor și suprafețelor/obiectelor posibil contaminate, izolarea cazurilor la apariția primelor semne de boală, efectuarea triajului zilnic la primirea în colectivitate.

Boala gură-mână-picior este o infectie produsă de enterovirusuri și se transmite pe cale aeriană și prin atingere de obiecte contaminate. La 1-2 zile de la debutul febrei se dezvoltă în cavitatea bucală, pe palme și tălpi vezicule dureroase. Acestea apar, de obicei, sub forma unor pete mici roșii, frecvent în jurul și în gură, pe gingie, limbă și interiorul obrajilor, care apoi se transformă în vezicule (bășici) foarte dureroase. Veziculele ulcerează și lasă adevărate răni care împiedică alimentația, inclusiv ingestia lichidelor.

Printre complicațiile bolii gură-mână-picior se numără meningita, encefalita (inflamația creierului) sau paralizia (similară cu cea din poliomielită) și căderea unghiilor de la degetele de la mâini și de la picioare. Potrivit medicilor, pierderea este temporară și unghiile cresc la loc fără vreun tratament medicamentos.

Nu există tratament specific pentru această boală, mai spun medicii. 

Boala gură-mână-picior nu este transmisă la sau de la animale de companie sau alte animale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here