O serie de explozii au fost raportate la Ministerul Securităţii de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria.
Ministerul Apărării din Ucraina a descris exploziile care au avut loc în regiunea transnistreană din Moldova drept o ”provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.
Departamentul de informaţii al Ministerului Apărării a transmis, pe canalul său de Telegram, că, înainte cu trei zilede incident, liderii regiunii separatiste ”se pregăteau deja pentru asta şi au avut grijă să instaleze un buncăr sigur şi confortabil” la Ministerul Securităţii Statului care a fost avariat în explozii.
”În mod evident, acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB (serviciul de securitate rus) pentru a insufla panică şi sentimentul anti-ucrainean”, se arată în comunicat.
Serviciile de informaţii ucrainene (SBU) notează că acest eveniment nu a fost o surpriză pentru conducerea Transnistriei. Pe 22 aprilie, Vadym Şmalenko, secretarul Comisiei de Stat pentru Situaţii de Urgenţă a Regiunii Transnistrene, i-a scris o scrisoare lui Volodymyr Bychkov, şeful districtului Kamensky. Era vorba de pregătirea urgentă (până la ora 16.00 din aceeaşi zi) a informaţiilor privind disponibilitatea şi amplasarea „punctului protejat de apărare civilă al oraşului” indicând: numele obiectivului; adresa de cazare; tipul structurii de protecţie. În absenţa unui astfel de punct de apărare civilă, s-a ordonat să se creeze unul imediat.
„Practic, cu trei zile înainte de incident, liderii PMR se pregăteau deja pentru acesta şi se ocupau de construcţia unui buncăr sigur şi confortabil,” arată analiştii SBU. Mai multe explozii au avut loc luni la sediul ”ministerului securităţii publice”, de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria, în urma unui atac cu un lansator de grenade, care nu s-a soldat cu răniţi.
UPDATE 20.45 „Biroul politici de reintegrare îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în oraşul Tiraspol. Potrivit informaţiei disponibile, persoane neidentificate au efectuat împuşcături din aruncător de grenade asupra sediului aşa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.
Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ţine de crearea pretextelor pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autorităţile constituţionale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului şi împreună cu instituţiile naţionale competente monitorizează evoluţiile cazului menţionat”, a transmis Biroului politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova. ***
Martorii de la faţa locului spun că s-au auzit mai multe explozii la aşa-zisul serviciu de securitate din Tiraspol. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii. Zona este izolată, iar ambulanţe se află la faţa locului. Ferestrele şi uşile clădirii sunt sparte, scrie deschide.md. Separatiştii transnistrene au confirmat informaţia prin intermediul unui comunicat.
„Luni, în jurul orei 17:00, în clădirea Ministerului Securităţii Statului PMR, situată la intersecţia străzilor Manoilov şi Karl Marx, au avut loc mai multe explozii. Sunt sparte geamurile de la etajele superioare. Din oficii iese fum. Zona este înconjurată de poliţişti. La faţa locului se află o echipă de investigaţii, pompieri, medici de pe ambulanţă şi specialişti din alte servicii de urgenţă. Potrivit datelor preliminare, focurile au fost trase din RPG-uri. Nu sunt victime”, se arată în comunicat.
Nu există informaţii despre posibilii atacatori. Potrivit deschide.md, unele surse susţin că cineva s-ar fi baricadat în clădire.
Acest incident survine în contextul unor ameninţări formulate de la Moscova la adresa Republicii Moldova.
Într-o declaraţie făcută la o reuniune a întreprinderilor din cadrul complexului militaro-industrial rus, Rustam Minekaev, adjunctul comandantului Districtului Militar Centru, a spus că Moscova urmăreşte în cea de-a doua fază a războiului preluarea controlului total asupra regiunii Donbas, precum şi asupra sudului Ucrainei, pentru tăierea accesului la mare şi sufocarea exporturilor ţării vecine. În plus, potrivit lui Minekaev, controlul asupra sudului Ucrainei îi va permite Rusiei „să sară în ajutorul” separatiştilor din Transnistria.
„Controlul asupra sudului Ucrainei înseamnă, de asemenea, un culoar către Transnistria, unde observăm, de asemenea, cazuri de opresiune a populaţiei rusofone”, a susţinut el.
Kievul a denunţat noul obiectiv militar al Moscovei. „Apetitul Moscovei continuă să crească. De-acum încolo obiectivul ei în sudul Ucrainei este accesul spre Transnistria, unde susţine că ruşii sunt oprimaţi. Evident că următoarea ţintă a armatei de jefuitori şi violatori este Republica Moldova. Ceea ce dovedeşte încă o dată că Ucraina luptă astăzi pentru securitatea Europei”, a reacţionat pe Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak.
Ca urmare a ameninţărilor formulate de Minekaev, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, pentru a-şi exprima „îngrijorarea profundă” faţă de declaraţiile unui reprezentant al Ministerului Apărării de la Moscova.
„MAEIE califică aceste declaraţii drept nefondate şi în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internaţional”, se arată într-un comunicat.
Totodată, Republica Moldova a atras atenţia că, potrivit Constituţiei sale, este un stat neutru şi a solicitat ca acest principiu să fie respectat de toţi actorii internaţionali, inclusiv de către Rusia.
A fost vorba de a doua convocare a ambasadorului rus la MAEIE în decurs de o săptămână. Cu o zi înainte, Oleg Vasneţov fusese chemat la sediul diplomaţiei moldovene pentru a i se atrage atenţia asupra „retoricii neconstructive şi inacceptabile” a purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la adresa preşedintei Maia Sandu şi pentru a i se transmite ca „evenimentele istorice” să nu fie „instrumentalizate în scopuri de propagandă”.
Miercurea trecută, Zaharova s-a arătat deranjată de decizia autorităţilor de peste Prut de a interzice prin lege afişarea literelor „Z” şi „V”, promovate ca simboluri ale invaziei lui Putin în Ucraina, precum şi a panglicii Sfântului Gheorghe şi a ameninţat că „Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”.
Sursa: adevarul.ro
Citește și: Organizatorii TIFF puși să plătească 7.000 lei pentru că au proiectat filme în cadrul unor monumente istorice